Kateri ubuntu (linux) izbrati.

Spoštovani.

Sem dolgoletni uporabnik windowsow in se že dlje časa spogledujem z OS linux. Rad bi preikusil ta OS, pa se ne morem odločiti, katerega naj izberem. Imam starejši računalnik, ki zadovoljuje vsem strojnim zahtevam. Vem, da imaste vprašalnik glede pričakovanj OS, kateri bi naj pomagal izbrati operacijski sistem, pa vseeno mi ni pomagal kaj dosti.

Vidim, da obstaja
Ubuntu 14.04 LTS
Kubuntu 14.04 LTS
Xubuntu 14.04 LTS
Ubuntu GNOME 14.04 LTS
Ubuntu MATE 14.04 LTS

So ti OS vsi v angleščini, ker vidim da obstaja tudi Slovenska Ubuntu Premešanka. Kateri zgoraj navedeni verziji je enakovredna ta slovenska verzija?

Glede na prakso in število prenosov, katero verzijo bi mi priporočali? Kaj se najpogosteje prenaša oz. katera je največkrat nameščena?


hvala, lp Dejan


Komentarji

  • Jaz na bolj slabih računalnikih uporabim Xubuntu ali Lubuntu. Je pa vse stvar okusa. Včasih sem bil pristaš KDE namizja - še v časih 3.x verzij, od verzije 4 naprej, Gnome, ko se je še ta spridil sem presedlal na xfce in Lxde in sem zadovoljen.
    Poskusi vse kar ti svet ponuja, izberi pa tisto, kar je tebi najboljše (ne glede na to, kaj pravijo drugi).
  • Ubuntu, Kubuntu, Ubuntu GNOME so v sloveščini. Xubuntu je tudi v slovenščini ampak lahko najdeš kak angleški izraz tu pa tam. Za Ubuntu MATE pa ti ne bi vedel povedat.

    Edit: tudi Ubuntu MATE naj bi bil v slovenščini glede na https://www.transifex.com/projects/p/MATE/language/sl/

    SUP (Slovenska Ubuntu Premešanka) je enaka Ubuntuju 12.04 LTS.

    Največ je definitivno Ubuntu 14.04 LTS.. ampak če si dolgoletni uporabnik windowsov ti bo mogoče bolj všeč Ubuntu MATE. Pojdi na youtube pa poišči video o vsaki distribuciji in poglej a ti je všeč ali ne :)

    P.s. Povej katere so specifikacije računalnika. Če je prestar potem ti bodo določene distribucije delovale počasi.
  • če so gonilniki in vse dela kot mora je potem stvar okusa.

    Dobro je vedet, da se lahko vsaka verzija prej sproba pred namestitvijo. pri tem se ves sistem naloži v RAM in ne povzroča sprememb na trenutno nameščenem sistemu. lahko se naredi tudi multiboot UBS ključek - npr: http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

    tako, da če ni kake omejitve pri prenosu pač preneseš vse in sprobaš vse in tisti, ki najbolje deluje in ki je najbolj všečen zmaga. potem svetujem da se dodeli nekaj praznega prostora in najprej namesti zraven poleg windows. potem ko se nekaj časa uporablja se lahko vidi ali je to to.

    jaz sem zaenkrat zadovoljen samo s server verzijo. z namizji malo manj. vsakdo ima neke težave.
  • No jaz jih nimam :P
  • dejanham Član
    uredil/-a 15. July, 2015
    Zdravo.

    Kot prvo hvala za vse nasvete.

    Imam naslednji računalnik: procesor AMD Athlon 64 3200+ 2GHz, RAM 2GB, 160 GB HDD. Skratka dovolj za vse verzije, kot sem prebral na tej spletni strani al ima kdo drugačne izkušnje?

    Nad razvojem Windowsev sem razočaran, navdušujem pa se nad Androidom, katerega osnova je Linux. Pa sem si rekel, da bi tudi na domači računalnik lahko naložil Linux in si prikrajšal marsikatero nevšečnost, saj ti osnovni programi, ki jih uporabljam doma, so itaq že integrirani. Žal pa brez Windowsow ne gre, saj so določeni programi vezani na ta OS, ampak te bolj redko uporabljam pa bi v tistem trenutku vseeno zagnal Windows, sicer linux.

    Lahko Linux naložim na isto particijo kot Windows? Kje pol nastavim prioriteto, kateri se naj po defoltu zažene?

    Hvala, lp
  • Torej si lih na meji da Ubuntu, Kubuntu, Ubuntu GNOME delujejo zadovoljivo.
    Xubuntu bi sicer 'letel' ampak meni ni ravno všeč izgled Xubuntuja.
    Moj predlog: preveri Xubuntu pa Lubuntu pa se odloči kateri ti je bolj všeč.

    Linux ne gre na enako particijo kot Windows - ker ti bo v tem primeru prepisal Windowse. Moral boš sprostiti prostor za Linux.
    Enkrat ko namestiš linux boš pa videl tako okno ob zagonu image

    Kjer boš lahko izbral kaj naj se zažene in nato pa boš lahko tudi nastavil kaj naj se privzeto zažene če nič ne izbereš.
  • Zdravo.

    Hvala za vse nasvete. Prenesel sem več Linux-ov ter poskušal tesno zagnati, torej da bi OS delal iz DVD-ja. Pa pri treh različnih verzijah se pojavi naslednji tekst: Unable to find a medium containing a live file system. Ta tekst se pojavi, ko sem bootal linux iz DVD-ja. DVD-je je zagnal pa nekaj delal, potem pa na enkrat črn zaslov in to kar sem napisal.

    Veš kaj bi lahko bil vzrok?

    Sem pa poskušal enak DVD na drugem sicer precej mlajšem računalniku pa dela brez problema. Sedaj že več ur laufa na linux-ih, seveda iz DVD-ja. nisem inštaliral.

    Za delanje particij kateri program priporočaš, da bi naredil dodatno particijo za linux?

    Hvala, lp
  • dejanham je dejal/-a:

    Hvala za vse nasvete. Prenesel sem več Linux-ov ter poskušal tesno zagnati, torej da bi OS delal iz DVD-ja. Pa pri treh različnih verzijah se pojavi naslednji tekst: Unable to find a medium containing a live file system. Ta tekst se pojavi, ko sem bootal linux iz DVD-ja. DVD-je je zagnal pa nekaj delal, potem pa na enkrat črn zaslov in to kar sem napisal.

    Veš kaj bi lahko bil vzrok?
    Lahko da je DVD predvajalnik pokvarjen - recimo določen laser ne dela. Meni se je to zgodilo in nekatere DVD je bralo drugih ne. priporočam prazen USB ključ..

    pri strojni opremi je pomembna tudi grafična kartica saj jo nova namizja uporabljajo za izrisovanje oken itd. vse kartice pa nimajo dobre podpore oz. gonilnikov.

    Za delanje particij kateri program priporočaš, da bi naredil dodatno particijo za linux?
    windows ima urejevalnika particiji - Disk Management. kreiraš razen prostor na disku in to je to. ostalo naredi Linux ob namestitvi (ker uporablja svoje datotečne formate).

    pred prestavljanjem particij je dobro narediti varnostno kopijo datotek in pa seveda defragmentirat disk vsaj 2x.
  • Zdravo.

    Hvala za INF. Kateri program za izdelavo USB boot priporočaš?

    Lp
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 17. July, 2015
    za multiboot USB: Yumi

    če pa je samo ena verzija linuxa potem so dobri:
    unetbootin
    linuxliveusb
    pendrivelinux
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.