Težave pri namestitvi Ubuntu 14.04 na obstoječe Win 8

Na ssd disku sem na novo naložil win 8 , izključno zaradi power pointa, ki ga rabijo otroci za šolo :(    ob poskusu namestitve Ubuntu  14.04 mi  pri četrtem koraku izpiše

"Na tem računalniku ni bilo zaznanih operacijskih sistemov. Kaj bi radi naredili?
- Izbriši disk in namesti Ubuntu
- Zaradi varnosti šifriraj namestitev Ubuntu
- Uporabi LVM z novo namestitvijo Ubuntu

s tem da je izbriši disk glavna opcija

ponudi tudi "Nekaj drugega"
tu pa je cel kup razdelkov za katere nimam pojma, kaj naj z njimi počnem


Če se prav spomnim, bi namestitev morala potekati tako, da se med samo instalacijo sistema particija z Win zmanjša za vrednost, ki jo določiš... in potem se na sproščenem prostoru formatira v datotečni sistem ki ga uporablja Linux 




Komentarji

  • Ali naj v osnovi disk sformatiram na dve particiji in eno uporabim za Win, drugo pa za 14.04
  • V osnovi zmanjšaš windows particijo in nato preostali nedeljeni prostor boš uporabil pri namestitvi z opcijo 'Nekaj drugega' če ti ne ponudi da namestiš zraven windows OS.
    Zmanjšaš lahko znotraj windowsa samega (najprej defrag in nato zmanjšaš) ali pa v live USBju odpreš gparted pa tam zmanjšaš.

    P.s. Vprašaj v šoli ali oni nameravajo (so)financirati nakup MS Office (150€ za študente) ter kaj je narobe z brezplačnimi rešitvami? Enako težavo s Powerpointom sem imel pri nečakinji :)
  • Hvala, sem že sem zalaufal iz ključka in na novo razdeljujem particije  z gparted  :) 
    če ne bo šlo, pa damo gor sedemko z zaklenjenimi možnostmi posodobitev ....

  • Ključek bi moral zagnati v UEFI načinu pa bi najbrž zaznalo Windows 8. Za spremembo velikosti pa moraš dodatno izklopiti tudi hiter zagon (Fast Startup).
  • drugače pa power point solidno deluje v wine/playonlinux. tu in tam se sesuje samo večinoma dela ok. vsaj 2007 in 2010.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.