bananapi preko routerja v splet

Imam banana pi, na katerem je instaliran lubuntu. Banana pi imam priključen direkt na t-2-jev usmernik. Postavil sem seafile server in oblak deluje tako kot mora. Na t-2-jev usmernik imam priključen še edimax-ov router(BR6228nS/BR6228nC). Nanj je priključena tv ter računalnik ter nekaj brezžičnih naprav. Na banana pi-ju bi rad imel še serviio media server (oz je že instaliran in deluje). Da bi s tv-ja dostopal do vsebin, morata biti oba na routerju. Tu se pričnejo moje težave.

Če priključim banana pi na router, potem le ta ni več dostopen od koderkoli. Na router-ju bi moral najbrž omogočiti prehod, vendar ga router ne prepozna (vidi le stacionarni računalnik). Router banana pi-ju določi IP in iz pi-ja lahko dostopam do interneta. Kako naprej. Kaj moram točno na routerju spremeniti, da bom do banana pi-ja lahko dostopal od koderkoli (kako omogočiti prehod), če je priključen na router?

Komentarji

  • Tako da odpreš porte, ki jih uporabljajo programi na routerju za dostop iz sveta.

    P.s. Si prepričan, da si tega želiš? Ker ko dovoliš vsem pomeni, da boš deležen tudi napadov/poskusov na svoj osebni oblak.
  • Če ne dovolim, potem nimam kaj dosti od oblaka. 
  • odpreš porte, samo če odpiraš na internet moraš prej nastavit vsaj fail2ban, pa kar se da zaklenit bananaPi. takole na kratko:

    http://hardenubuntu.com/

    ustrezno je treba zaklenit datoteke (mislim dovoljenja dostopa), pa dostop do strežnika ne več preko gesla ampak samo še SSH s ključem. pa mogoče bi se splačalo dati nastaviti SSL za Seafile če že ni konfiguriran.

    mene so takoj ko sem odprt port že začeli napadat nekateri z bolj drugi z manj sofisticiranimi napadi. zaenkrat imam kar restriktivne nastavitve. tudi ban je praktično takoj, pa shranjuje se v datoteko, ki se ohrani ob zagonu. sicer je boljši whitelist, samo če hočem komu drugemu podelit dostop bi bilk nadležen.

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.