[rešeno] [14.04] Geslo ni veljavno

Pozdravljeni!

želim postati nov uporabnik sistema ubuntu, ki sem ga včeraj tudi uspešno namestil preko virtualke na svoj PC. Sedaj pa imam težavo pri vstopu v sam sistem: že od začetka mi ni hotelo sprejeti gesla za vstop, ki sem ga izbral, zato sem rekel ok mogoče sem se kje zatipkal (geslo uporabljam že dolgo in sem si ga tudi zapisal). nato sem s pomočjo spleta uspel geslo spremeniti v samem grub-u, ampak me še vedno ne spusti skozi. še vedno javlja da geslo ni veljavno!?

Lepo prosim za pomoč, kajti nevem kaj lahko še naredim?

Lp

Komentarji

  • Si preveril, če je v veljavi slovenska tipkovnica in ne angleška? Na prijavnem zaslonu desno zgoraj ponavadi piše 'Sl' oziroma 'En', če je angleška. 
  • ja je blo naštiman na slo, sem probal tudi EN pa ne zagrabi, tudi ne uporabljam šumnikov v geslih. sem probal še enkrat brez števil in znakov pa ostane isto :neutral: 
  • Ko boš pri prijavnem zaslonu pritisni hkrati CTRL ALT F1 in nato vpiši svoje uporabniško ime in nato še geslo (ne boš videl kaj pišeš) in nato potrdi. A prime geslo?
    Za izhod/prehod na prijavni zaslon pa CTRL ALT F7.
  • ok: pri enem geslu me je spustilo naprej ampak na prijavnem zaslonu me potem zopet zavrne (geslo ni veljavno). imate mogoče še kakšno idejo? ali je najbolše da si ponovno naložim OS?
  • Ni to windows.. lahko se težava reši če je nekaj volje :)
    Torej lahko omogočimo samodejno prijavo prek konzole (tisto, ko si šel v CTRL ALT F1).

    Torej pri prijavnem zaslonu greš spet v konzolo (CTRL ALT F1) in se prijaviš, nato pa vtipkaš naslednji ukaz
    sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf

    in preveriš če imaš zakomentirano naslednjo vrstico. Ob ukazu 'sudo' boš moral še enkrat vpisat geslo, tako kot ob prijavi.

    #autologin-user=blaz

    Trenutno si v urejevalniku 'nano', po vrsticah se premikaš s smernimi tipkami (gor/dol/levo/desno),

    če je zakomentirana vrstica pomeni da je na začetku stavka lojtra '#' in pomeni, da se tega ne upošteva. 

    Ker pa bi mi radi omogočili samodejno prijavo, pomeni, da moraš odstranit lojtro. S smernimi tipkami se postaviš za lojtro in jo izbrišeš kot ponavadi (backspace/'vračalka'/tipka nad enter).

    Sedaj vsebina zgleda

    autologin-user=blaz
    
    No, sedaj moramo samo še shranit vsebino. Hkrati pritisneš CTRL X, spustiš in pritisneš Y. 
    Torej vsebino smo shranili.. sedaj moramo samo še ponovno zagnati računalnik. To storimo z ukazom
    sudo reboot


  • pa za virtualbox ali kaj podobnega je lahko enostavno geslo recimo "test". vsaj da se proba in vidi, če vse deluje in se lahko potem spremeni v kaj bolj kompleksnega.
  • blazzarss Član
    uredil/-a 14. March, 2016
    hvala vam za pomoč, vendar s temi ukazi nisem spremenil nič razen tega da mi je začelo javljati neko napako z resolucijo in se OS ni hotel več prižgati (nalaganje v prazno). tako da sem se odločil še enkrat naložitit os in sedaj laufa normalno tudi na prijavnem meniju se izpiše drugace ko prej: sedaj se izpiše moje ime in priimek in vnesem geslo, medtem ko se mi je prej prikazovalo ime naprave, tako da očitno je bila težava v tem.

    mi lahko samo še priporočate na kakšen način je najbolje urediti da bo slika v virtualki vidna čez cel ekran. bo najbolše iti skozi z install Guest Edition, ali je še kako druga opcija da mi nebi bilo treba pol še enkrat nalagat sistema.

    lp
     
  • Ni druge opcije kot Guest Additions.
  • Virtualbox pakete za guesta imaš drugače v skladišču, začnejo se pa na virtualbox-guest-*

  • Sej se samodejno zdownloada ko v meniju klikneš na Guest Additions.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.