Nadgradnja - 14.04 LTS na 16.04 LTS

Pardon za telebansko vprašanje: dosedanji sistem 14.04 LTS bi rad nadgradil v 16.04. Posodobilnik programov imam lepo nastavljen, da gleda inačice LTS, vendar mi možnosti za nadgradnjo ne prikaže.
(Če pa mu nastavim, naj gleda vse inačice, mi ponudi 15.04, vendar tega nočem.)

Ali ta funkcionalnost ne deluje več? Verjetno kaj narobe delam?
Hvala,
Karel

Komentarji

  • Nič ne delaš narobe.
    Če greš iz LTS -> LTS potem ti posodobilnik programov ne pokaže možnosti za nadgradnjo dokler ne izide LTS.1. V tem primeru 16.04.1.
    Posodobitev .1 pa se bo zgodila 21.7.2016.
    Zakaj je temu tako? Ker si razvijalci pustijo nekaj časa, da dokončno odpravijo kritične hrošče, ki se lahko zgodijo ob prehodu iz ene LTS različice na drugo.
    Sicer obstaja možnost, da si tudi predčasno naložiš 16.04, če to želiš. :)
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 1. June, 2016
    ne samo da si želi celo rad bi to storil... :p

    najprej kreirati varnostno kopijo podatkov potem pa:

    http://www.ubuntu.com/download/desktop/upgrade

    ali pa:

    https://help.ubuntu.com/lts/serverguide/installing-upgrading.html

    do-release-upgrade -d

    samo bolje počakati do 16.04.1, saj se nič ne mudi....
  • Lepa hvala, prima! Še podvprašanje, prosim: v nekaj dneh dobim nov prenosnik, in imam zdaj dilemo: ali naj raje

    A: na starem prenosniku naredim nadgradnjo na 16.04, naredim varnostno kopijo in potem grem na novi prenosnik, pa si tam iz varnostne kopije obnovim vse skupaj v svež nov sistem, ali pa

    B: namestim na novega stari LTS 14.04, obnovim podatke iz varnostne kopije in potem naredim nadgradnjo na 16.04 . Ali kaj tretjega?

    Skrbi me, da bi pri varnostni kopiji kaj "striglo", ko grem z enega sistema na drugega. v bistvu selim celotno vsebino na nov stroj. Pardon, če ta tema paše kam drugam.
    Pozdrav,
    Karel
  • CrazyLemon Skrbnik
    uredil/-a 1. June, 2016
    Če je tako, ne naredi ne A ne B. :)
    Na nov prenosnik inštaliraj svežo kopijo 16.04. Nato podatke, ki jih rabiš (in ne cel sistem/particijo) preprosto prekopiraš na nov prenosnik.

    Glede koraka, ki ga je @gregor3000  napisal pa tako, obvezno ppa-purge vse dodane PPAje preden se posodobi na LTS+1. Drugače te bo glava bolela :) in boš zapravil vsaj nekaj ur da rešiš sistem in ga spraviš v delujoče stanje.
  • Hvala! Ampak, prosim, to mi ni jasno: varnostno kopijo delam s privzetim programom "Varnostne kopije", in ta mi bo, upam, prenesel tudi pošto iz Thunderbirda, naslovnik, shranjena gesla ipd. Je tako?
    Vprašanje je: ali bo program "Varnostne kopije" to lepo naredil, če bom te podatke, narejene še na starem prenosniku s sistemom 14.04, nesel na novi prenosnik, kjer bo 16.04, in jih tam obnovil? Bo to v redu?

    Kdaj točno priporočaš ppa-purge: preden nadgradim na stari mašini 14.04 > 16.04?
    Hvala,
    Karel


  • gregor3000 Član
    uredil/-a 2. June, 2016
    tole zna pomagat: https://www.ubuntu.si/vodnik/14.04/backup-thinkabout.html drugače

    pa /home se prenese in ja moralo bi vse prestavit. ne vem kateri je ta program ampak mint je imel svoj čas mintbackup ki je dobro opravil nalogo, ne vem pa ali še deluje.https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem

    nov računalnik bi moral bolje delovati na 16.04.
  • Če imaš namen nadgraditi star prenosnik z 14.04 na 16.04 potem priporočam ppa-purge ja. Pa apt update&&apt upgrade preden se začne postopek nadgradnje.
    Osebno ne bi uporabljal nobenega programa ampak bi izbral datoteke, ki so mi pomembne in jih dal na usb ključ/oblak in jih nato prenesel na nov prenosnik/kamorkoli pač.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.