Policisti v Litvi uporabljajo LibreOffice

CrazyLemon Skrbnik
uredil/-a 14. August, 2016 v Novice
LibreOffice Logo

Policisti v Litvi imajo na več kot 8000 delovnih postajah nameščen LibreOffice. Glavni namen uporabe prostega ter odprtega pisarniškega paketa je seveda denar.
S prehodom na LibreOffice bodo privarčevali okrog enega milijona evrov. Prehod je bil končan 30. junija.

Ključ k uspešnem prehodu na LibreOffice je bila podpora najvišjih funkcionarjev v policiji, ki so nadzirali projekt ter usklajevali delo oddelka IT.
V obvestilu so zapisali "Prehod k nekoliko drugačnem namizju je zelo zapleten" vendar "Enkrat, ko so zaposleni ugotovili, kako velik prihranek pomeni prehod, so sprejeli spremembe in se hitro prilagodili na uporabo LibreOffice pisarniškega paketa".

litva - policija

Vendar ni samo LibreOffice odprtokodna programska oprema, ki jo uporabljajo. Programi za e-pošto, spletno deljenje datotek ter upravljanje s projekti so vsi odprtokodni, skupno torej okrog 30% programov je odprtokodnih.

Ampak to še ni vse!
Naslednji korak je prehod na operacijski sistem Ubuntu.
Policisti trenutno že preizkušajo Ubuntu na delovnih postajah. Ena enota, ki jo sestavlja približno 50 delovnih postaj, bo do konca leta tako uporabljala samo Ubuntu.

Policisti v Litvi pa niso edini, ki uporabljajo LibreOffice in/ali Ubuntu. Vir

Komentarji

  • medtem v Sloveniji gledajo drug drugega in se sprašujejo le kje bi še lahko privarčevalimogoče nižje plače policistov? nižji dodatki? žalostno... tule je po mojem najhitrejši in najlažji prihranek. še posebej če vse prestaviš v odprto kodo (vključno s stranmi in specializiranimi programi). potem nimaš situacije kjer ponudnik (karikirano) ponudi da bo naredil vse in še več za 1 EUR, potem pa ko se čez leto dni podaljša pogodba o vzdrževanju ti pa lahko, da nekaj miljonov pa nimaš druge kot da vzamež (pač v sili še hudič muhe žre). odprta koda - pol bo pa en drug vzdrževal, če bo originalni ponudnik dražil storitve.
  • Zelo zanimivo ... ;) Ubuntu je zakon ;)
  • Mogoče kot zanimivost.. bili smo kontaktirani s strani SV glede uporabe Ubuntuja v vojski ;) Tko da..mogoče tudi "kmalu" pri nas :)
  • vojska, SOVA, MZZ, vblada pa sploh ne bi smeli imeti MS, ki beleži raznorazne stvari in kjer je marsikaj možno za tiste z neposrednim dostopom do kode. ne rečem, da nam ZDA želi kaj pretirano hudega, samo zakaj bi jim dajal informacije? vsaj malo se naj potrudijo. čeprav če pogledamo fiasku z arbitražnim, nas verjetno tudi Ubuntu ne reši.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.