Izklop skrbniskega / lastniskega gesla Root gesla

Pozdravljeni,

Zanima me ali mi lahko svetujete, kako se oziroma ali je mogoče kako izklopiti skrbnisko geslo v operacijskem sistemu Linux Kubuntu 16.10? Imam namreč to težavo, da mi pri instalaciji novega sistema oziroma novih programov na sistem Kubuntu računalnik vedno "teži" s tem skrbniškim ROOT geslom.
Enako sprašujem za Kusadler - Skrbniski oziroma Root program, ker mu moram neprestano ob zagonu vpisovati geslo.

Je mogoče to stvar malo omiliti?

Hvala za pomoč

Komentarji

  • Če te moti skrbniški poziv, potem programe uporabljaš napačno. Prav nobene potrebe ni, da bi Krusader zaganjal kot skrbnik, ker kje drugje kot v tvoji domači mapi niti nimaš kaj iskati - tam pa imaš vsa neskrbniška dovoljenja. Za nameščanje programov pa si Muon za določen čas zapomni geslo in ga ni treba znova vnašati, itd.
  • lahko se podaljša, da si za daljši čas zapomni geslo.

    treba je vedeti zakaj je to geslo. če ga ni potem se lahko vsak zlonameren program (virus) enostavno sam zažene z vsemi pooblastili in polnim dostopom do sistema. v tem primeru boi najprej moral vedeti geslo da bi se lahko zagnal.

    geslo služi tudi drugim namenom ampak predvem je njegov namen ta, da deluje kot ena od obramb operacijskega sistema. saj nočeš vdora, a ne?

    geslo je potrebno le takrat, ko se naredijo kakšne sistemske spremembe oz. spremmeb, ki vplivajo na celoten sistem (npr. namestitev ali odstranjevanje programov). sicer pa ne.

    izven mape /home ni dobro brskati in spreminjati stvari, če ne veš kaj delaš. obvezno je potrebno paziti da se uporabi grafični sudo, pri uporabi grafičnih aplikacij.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.