Sesutje ubunta 14.04

Pozdravljeni,
mam nekaj vprašanj. Včeraj se mi je sesul in izbrisal ubuntu 14.04; vsaj mislim, da se je to zgodilo. Že nekaj časa sem imel težave z nedelovanjem skypa, nato pa še z mesengerjem za FB-ju. Zato sem se odločil, da zadevo posodobim. Ker tega nisem mogel naredit (mi je javil, da sem brez internetne povezave, čeprav wireles dela brezhibno), sem izbral samo nekaj stvari (software, varnost itd.). Potem se računalnik restartal...takrat se je pa začelo. Na začetku mi je zahteval geslo za dostop (kar se je zgodilo prvič). Vendar od tam naprej nisem prišel. Poskusil sem vstopit kot gost, pa prav tako ni šlo. Naj omenim, da dostopa do računalnika nimam zaščitenega z geslom. Potem sem šel v meni (f12), kjer sem dal testiranje računalnika...vse ok. Probal sem zagnat še varen način, pa tudi ni šlo. Zdaj mi samo napiše, da nimam aktivnega (živega) programa ali datoteke za štartanje računalnika.
Zanima me, če se je komu kaj podobnega že zgodilo in če ima kdo kakšno idejo, kaj naj naredim. Ta operacijski sistem sem uporabljal približno 2 leti in nisem imel nobenih težav, zato me vse skupaj še toliko bolj čudi.

Hvala, lp Teo

Komentarji

  • teom je dejal/-a:
    Pozdravljeni,
    mam nekaj vprašanj. Včeraj se mi je sesul in izbrisal ubuntu 14.04; vsaj mislim, da se je to zgodilo.
    samo od sebe se nič ne briše. tudi skype in Facebook ne vem č esta srž problme.a alsi so bile posodobitve redno narejene? posodobitev ni dobro delati preko wi-fi. čeprav naj bi delovalo vse kot mora se lahko kak paket izgubi pri prenosu in dobi se pokvrajena namestitev. ampak se to tudi da odpravit. najprej bi morali vedeti kaj deluje. ali se lahko prijaviš v sistem? kaj pa preko konzole na primer (ctrl+alt+f1).
    če se je možno prijaviti je potrem potrebno zagnati
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade

    in nam sporočiti morebitne napake.

    če se ne da prijaviti v sistem, ob zagonu drži Shift. ko se pojavi grub meni izberi starejšo jedro sistema. morda bo to delovalo. sicer je na voljo tudi "recovery mode" ampak to se uporabi ko vemo kaj je narobe.

    seveda je pa vedno varianta, da se naredi namestitev preko obstoječega sistema (disk se ne formatira).

    sistem je potrebno redno posodabljati, saj programi, ki so povezani z strežniki (razni Messengerji) lahko sicer nehajo delovati ali se začnejo čudno obnašati). pa seveda tudi in predvsem zaradi varnosti na spletu. lahko se nastavi tudi avtomatske posodobitve (vsaj za varnostne je morda to smiselno imeti nastavljeno, če smo pozabljivi).
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.