Nadgradnja PC
Glede na to da nič kaj ne kaže da bodo cene na krajši rok padle, sem razmišljal o nadgradnji mojega starega PC.
Imam 17 let staro škatlo, ki sicer še vedno dela ampak res včasih že kaže svoja leta, ker je enojedrni Athlon64 noter.
Razmišljal sem, da bi uporabil isto staro ohišje, PSU (cca leto in pol star), trde diske pustim (eden je tako le 2 leti star) in DVD pogone prav tako. zaenkrat tudi kartico (nvidia GT 730 in SVGA 4:3 monitor - ker je čisto dovolj). spredaj imam USB 2.0 priklop in 2 jacka ali kako se reče (za mic in slušalke) in bi pač te lahko priklopil na novo ploščo. mogoče pa kasneje dodam kakšno razširitev za USB namesto disketnika.
vzel bi Ryzen 5 3600
matično Asus Prime B450M-A II (sin ima verzijo 1 in je vse delalo in še dela kot mora)
RAM enakega kot sem nabavil za sina (nek g.skill) - 16 ali 32 GB
vtaknil bi še en SSD noter ali m.2 (moram malo cene pogledat) - 1 GB
Morda kdo ve ali bo to delovalo? Ali sem kaj spregledal?
zvok in mreža:
Realtek ALC887/897
vem, da moram na novo namestit OS ali ga nekako prestavit. zdaj imam BIOS namestitev in 18.04. dobro bi bilo imeti jedro 5.4. preveril sem in nvidia legacy gonilniki 3.90 bi morali delati na tem jedru. pa tako ali tkao je morda čas za nadgradnjo, ker je Kubuntu 18.04 gor in se podpora izteka.
bolj me zanima glede ohišja. imam en dodaten ventilator (80mm) zadaj. zaenkrat ni nikoli bilo nekih težav. ne morem se spomniti - Ryzen imajo včasih eno ploščico za vgradnjo, ki se pritrdi na spodnji strani matične - morda kdo ve ali to pride z ohišjem ali s procesorjem?
Ali je bolje novo škatlo nabavit in vse noter prestavit?
Imam 17 let staro škatlo, ki sicer še vedno dela ampak res včasih že kaže svoja leta, ker je enojedrni Athlon64 noter.
Razmišljal sem, da bi uporabil isto staro ohišje, PSU (cca leto in pol star), trde diske pustim (eden je tako le 2 leti star) in DVD pogone prav tako. zaenkrat tudi kartico (nvidia GT 730 in SVGA 4:3 monitor - ker je čisto dovolj). spredaj imam USB 2.0 priklop in 2 jacka ali kako se reče (za mic in slušalke) in bi pač te lahko priklopil na novo ploščo. mogoče pa kasneje dodam kakšno razširitev za USB namesto disketnika.
vzel bi Ryzen 5 3600
matično Asus Prime B450M-A II (sin ima verzijo 1 in je vse delalo in še dela kot mora)
RAM enakega kot sem nabavil za sina (nek g.skill) - 16 ali 32 GB
vtaknil bi še en SSD noter ali m.2 (moram malo cene pogledat) - 1 GB
Morda kdo ve ali bo to delovalo? Ali sem kaj spregledal?
zvok in mreža:
Realtek ALC887/897
Realtek RTL8111H
vem, da moram na novo namestit OS ali ga nekako prestavit. zdaj imam BIOS namestitev in 18.04. dobro bi bilo imeti jedro 5.4. preveril sem in nvidia legacy gonilniki 3.90 bi morali delati na tem jedru. pa tako ali tkao je morda čas za nadgradnjo, ker je Kubuntu 18.04 gor in se podpora izteka.
bolj me zanima glede ohišja. imam en dodaten ventilator (80mm) zadaj. zaenkrat ni nikoli bilo nekih težav. ne morem se spomniti - Ryzen imajo včasih eno ploščico za vgradnjo, ki se pritrdi na spodnji strani matične - morda kdo ve ali to pride z ohišjem ali s procesorjem?
Ali je bolje novo škatlo nabavit in vse noter prestavit?
Komentarji
ena stran je bila za preverjanje kompatibilnosti RAM. ampak je sploh ne najdem na google. vse kar mi daje so neke nakupovalne strani. imajo zelo malo izbiro zanje čase in verjetno bom moral vzeti kak kingston hyperx. samo ne vem ali so res tako zelo izbirčne matične plošče pri ramih? včasih se spomnim, da je bilo pravzaprav vseeno kaj si vtaknil noter, da je le DDR bila prava verzija.
Je že kdo poskusil prestaviti cel sistem v drugo mašino, in kako HP mašine delajo na Linux-su
aja vzel sem novo ohišje. žal je eden od starih diskov umiral in sem moral prestavljati podatke na prazen prostor kjerkoli sem ga že našel. tako, da sem s sistemom še vedno na HDD. imam pa zraven SSD, samo ga še nisem uporabil. zdaj samo še ena malo boljša grafična manjka. čeprav se precej pozna, ker lahko CPU prenese večji del na sebe.
še nekaj - to novo ohišje je slabši material (okvir) od starega. čeravno ni bilo poceni. res ne znajo več delati solidnih stvari za pošteno ceno. glavno, da ima lučke...
ja včasih starejše kartice nimajo dobre podpore ali pa so enostavno izrabljene in jih je treba menjat. načeloma so za pisarniško delo pa tudi nekatere igre dovolj te ki so na procesorju. za kaj več pa rabiš boljšo kartico. samo meni se zdi neumno dati ogromno EUR za kartico in potem ti žre še 200W elektrike pa segreva stanovanje, da lahko imaš namesto peči. tako da rabim nekaj srednjega. saj ta stara je še OK. tudi kakšna igra se odigra, ampak za nekatere malo novejše pa ni dovolj dobra.
Lutris (če je kolikor toliko podoben Play on linux) se samo prestavijo podatki - ni treba še enkrat prenesti.
Edino kar ne vem pri Lutrisu ali lahko obstaja skupaj z drugimi rečmi? je povsem ločen wine, ki ga uporablja ali kaj meša temu glavnemu? ker menda League of legends lepo dela preko Lutrisa in bi rad uporabil moj stari račun (nehal sem igrati na WinXp, ker je vse neki štekalo).
ja zaenkrat res lepo teče. ok za novi hardware je malo težje, tisti malce starejši pa lepo deluje. cel kup iger dobro dela na proton in so enostavne za namestit. v windows bi mogoče bil pod minimum, ampak tu sem uspel nastavit in kaže AVG FPS 144. Ni slabo. Morda bi lahko prestavil iz medium/low settings.
potem pa gledam windows 11 prezentacijo in se spomnim na njihove obljube o HW supportu in kako bo win10 zadnji OS, ki ga bomo potrebovali. potem pa vidiš, da vse kar je starejše od Intel Core gen 8 in Ryzen 2000 menda ne bo več delovalo čez 4 leta. Mislim to je relativno nova strojna oprema. Poleg tega že dolgo ni nekih ogromnih preskokov v hitrosti pri CPU. na šihtu imam Core i3 6100U in mu nič ne manjka za moje potrebe. dodali so mi ram zamenjali disk za SSD in ne rabim nič hitrejšega.