Nadgradnja PC

Glede na to da nič kaj ne kaže da bodo cene na krajši rok padle, sem razmišljal o nadgradnji mojega starega PC.

Imam 17 let staro škatlo, ki sicer še vedno dela ampak res včasih že kaže svoja leta, ker je enojedrni Athlon64 noter.

Razmišljal sem, da bi uporabil isto staro ohišje, PSU (cca leto in pol star), trde diske pustim (eden je tako le 2 leti star) in DVD pogone prav tako. zaenkrat tudi kartico (nvidia GT 730 in SVGA 4:3 monitor - ker je čisto dovolj). spredaj imam USB 2.0 priklop in 2 jacka ali kako se reče (za mic in slušalke) in bi pač te lahko priklopil na novo ploščo. mogoče pa kasneje dodam kakšno razširitev za USB namesto disketnika.

vzel bi Ryzen 5 3600
matično Asus Prime B450M-A II (sin ima verzijo 1 in je vse delalo in še dela kot mora)
RAM enakega kot sem nabavil za sina (nek g.skill) - 16 ali 32 GB 
vtaknil bi še en SSD noter ali m.2 (moram malo cene pogledat) - 1 GB

Morda kdo ve ali bo to delovalo? Ali sem kaj spregledal? 
zvok in mreža:
Realtek ALC887/897
Realtek RTL8111H

vem, da moram na novo namestit OS ali ga nekako prestavit. zdaj imam BIOS namestitev in 18.04. dobro bi bilo imeti jedro 5.4. preveril sem in nvidia legacy gonilniki 3.90 bi morali delati na tem jedru. pa tako ali tkao je morda čas za nadgradnjo, ker je Kubuntu 18.04 gor in se podpora izteka.

bolj me zanima glede ohišja. imam en dodaten ventilator (80mm) zadaj. zaenkrat ni nikoli bilo nekih težav. ne morem se spomniti - Ryzen imajo včasih eno ploščico za vgradnjo, ki se pritrdi na spodnji strani matične - morda kdo ve ali to pride z ohišjem ali s procesorjem?

Ali je bolje novo škatlo nabavit in vse noter prestavit?

Komentarji

 • coso423 Član
  uredil/-a 19. April, 2021
  če sem prav zastopil naj bi bilo.

  Realtek ALC887/897
   
  Načeloma naj bi delalo, vendar pa sem prepričan, da znajo biti kake težave. Ali ali. Priporočam, da si vzameš kako uro časa in preiščeš par strani.

  imam tole clone postajo, in imam na vseh računalnikih popolnoma enako namestitev.

  Nvidio pa vedno instaliram preko Lutris vodiča https://github.com/lutris/docs/blob/master/InstallingDrivers.md zadnja verzija.

  Če imaš možnost testa, bi bil dobrodošel. Toliko iz moje strani.

  Lp, coso423

 • gregor3000 Član
  uredil/-a 19. April, 2021
  ja, saj sem gledal. mreža in zvok sta zgleda ista kot na verziji I in edina (opazna razlika) je da ta plošča vzame 128 Gb ram. 6 SATA priključkov. imam 3 diske in 2 DVD, tako da bi ravno ostalo za 1 SSD. sem vzel dve takšni postaji (oz okvir ali kaj je) za mali disk in ja se obnese. saj to je bila ena varianta - vzeti tak Asus mini (ITX) kjer je grafika kar na procesorju, pa uporabiti tega starega za kakšen media server oz. dodati zunanje diske. samo... eh kaj pa vem. te ATX je lažje popraviti. deli so cenejši. pa kasneje lahko dam malo močnejšo grafiko. saj ne da imam časa nekaj veliko igrati. ampak tu in tam je pa tudi sproščujoče po napornem dnevu kak CS:GO udarit.
 • še vedno raziskujem in ni bilo časa. zgled ad abo šlo lahko vse v staro škatlo, če pa ne pa lahko še vedno novo kupim. ampak sem videl, da je precej prostora in tudi ventilatorje lahko pravzaprav dam večje noter in še dodatnega spredaj, če bi bilo treba.

  ena stran je bila za preverjanje kompatibilnosti RAM. ampak je sploh ne najdem na google. vse kar mi daje so neke nakupovalne strani.  imajo zelo malo izbiro zanje čase in verjetno bom moral vzeti kak kingston hyperx. samo ne vem ali so res tako zelo izbirčne matične plošče pri ramih? včasih se spomnim, da je bilo pravzaprav vseeno kaj si vtaknil noter, da je le DDR bila prava verzija.
 • Res je včasih je bilo vseeno, če si prestavil HD s sistemom v zmogljivejši PC je to delalo, danes to ne dela, ne najde gruba ne najde sistema številka stroja ni prava in ne dela.
  Je že kdo poskusil prestaviti cel sistem v drugo mašino, in kako HP mašine delajo na Linux-su
 • Sem probal, sicer je bil Debian 10 ampak vseeno, SSD in HDD v malo boljšega, dela brez problema in ja v HP strojček :)
 • gregor3000 Član
  uredil/-a 12:40 15. June, 2021
  Krt57 je dejal/-a:
  Res je včasih je bilo vseeno, če si prestavil HD s sistemom v zmogljivejši PC je to delalo, danes to ne dela, ne najde gruba ne najde sistema številka stroja ni prava in ne dela.
  Je že kdo poskusil prestaviti cel sistem v drugo mašino, in kako HP mašine delajo na Linux-su
  prav tega sem prestavil. nadgradil sem jedro na 5.4 (HWE kernel), nato sem disk prestavil. deluje, samo je treba izbrati legacy boot. te opcije kasneje ne bo več, ampak bo še vedno delovalo, le da bo moral sistem biti UEFI (oz. EFI boot namesto MBR). seveda t.i. secure boot mora verjetno potem biti izključen.

  aja vzel sem novo ohišje. žal je eden od starih diskov umiral in sem moral prestavljati podatke na prazen prostor kjerkoli sem ga že našel. tako, da sem s sistemom še vedno na HDD. imam pa zraven SSD, samo ga še nisem uporabil. zdaj samo še ena malo boljša grafična manjka. čeprav se precej pozna, ker lahko CPU prenese večji del na sebe.

  še nekaj - to novo ohišje je slabši material (okvir) od starega. čeravno ni bilo poceni. res ne znajo več delati solidnih stvari za pošteno ceno. glavno, da ima lučke...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.