Besedilo s prve strani

Malce bolj podrobno sem prebral besedilo na prvi strani in ugotovil, da bi ga lahko izboljšali. Spodaj podajam moj predlog in predlagam, da bi besedilo na prvi strani kar najhitreje zamenjali z boljšo rešitvijo.

Lp,

Odisej

Ubuntu - Linux za ljudi
"Ubuntu" je starodavna afriška beseda, ki bi jo lahko slovenili kot "človeškost". Ubuntu pomeni tudi ‚ÄúSem, kar sem, zato, ker smo vsi‚Ä?. Ubuntu Linux distribucija prinaša duh Ubuntuja v svet programske opreme.
Je dovršen operacijski sistem, ki temelji na Linuxu in ki je prosto dostopen tako širši skupnosti kot profesionalnim uporabnikom.
Skupnost temelji na zamislih, ki so zapisana v Ubuntu manifestu. V njem med drugim piše, da bi morala biti vsa programska oprema dostopna brezplačno, da bi morala biti programska orodja ljudem dosegljiva v materinem jeziku, kljub morebitnim pomanjkljivostim, in da naj imajo ljudje svobodo pri prilagajanju programske opreme.
Te svoboščine pomenijo, da je Ubuntu v temeljih drugačen od tradicionalne (proprietary) programske opreme. Ne samo, da so orodja brezplačna, marveč jih ima vsakdo pravico prilagoditi svojim potrebam. Ustvarjalci Ubuntuja so se še posebej zavezali uporabnikom. Tako so zapisali:
Ubuntu bo vedno na voljo brez plačila. Brezplačna je tudi podjetniška različica (enterprise edition). Naše delo bomo vsem ponudili pod enakimi, prostimi pogoji. Poslali ga bomo celo na dom.
Ubuntu vključuje najboljše prevode in infrastrukturo za dostop, ki jo lahko ponudi skupnost prostega programja, da bi tako Ubuntu približali kar najširši množici uporabnikov.
Ubuntu izhaja redno in predvidljivo; nova različica izide vsake pol leta. Lahko pa uporabljate trenutno stabilno različico ali različico, ki je še v razvoju. Vsaka je podprta z varnostnimi popravki.
Ubuntu je popolnoma predan načelom razvijanja proste in odprto kodne programske opreme; spodbujamo ljudi k rabi proste in odprto kode programske opreme, izboljšajte jo in jo podajte naprej.
Ubuntu je namenjen tako namizni rabi kot strežnikom. Trenutna različica podpira Intel x86 (IBM-kompatibilen PC), AMD64 in PowerPC arhitekture.
Ubuntu prinaša več kot 16.000 programskih rešitev, medtem ko je za osnovno namestitev dovolj en CD. Ta vsebuje vsakdanje programe - od orodij za urejanje besedil in ustvarjanje prosojnici do programov, ki omogočajo dostop do interneta, postavitev strežnika za internetne strani, prebiranje elektronske pošte, podporo za številne programske jezike in igre.


Referenca glede prevoda:

Web definicija Ubuntu (Google): a Zulu word, literally meaning ‚Äúhumanness.‚Ä? Ubuntu is a social and spiritual philosophy serving as a framework for African society. Its essential meaning can be conveyed using the Zulu maxim ‚Äúumuntu ngumuntu ngabantu‚Ä?‚Äîmeaning, in essence, ‚Äúa person is a person through other persons.‚Ä? The practice of ubuntu is fundamentally inclusive, involving respect and concern for one's family and one's neighbors. It also implies respect for one's ancestors, in a deeper spiritual sense.

Komentarji

 • christooss Član Ubuntu.si
  Tisto na prvi strani je prevod iz http://www.ubuntu.com/

  No zdej so ta tekst mal prerazporedili. Ampak slika pove 1000 besed (al kako je že to) :)

  image
 • christooss Član Ubuntu.si
  Za ostale spremembe bom pa pogledal.
 • bl4z Član Ubuntu.si
  christooss .. sej lahko ti zamenjas k bo tolk dalc al morm ja z?
 • christooss Član Ubuntu.si
  Bom jst ni problema
 • christooss Član Ubuntu.si
  http://www.ubuntu.si/drupal/?q=node/1

  Odisej prosim če pogledaš a je zdej boljše. Hvala za odličen prevod. Sem zdej opazil da je blo prej mal slovnično nepravilno itd.
 • Mislim, da je. :) Včasih je sila težko prevajati iz angleščine, ampak mislim, da je to korak v pravo smer.

  Lp,

  Odisej
 • Najprej lep pozdrav vsem (od novega uporabnika)...

  Vem, da teče tukaj debata o besedilu iz web strani, pa me vseeno zanima, zakaj ni v distribucijo vključen preveden dokument:

  /usr/share/ubuntu-artwork/home/locales/index-sl_SI.html

  ki se po defaultu odpre pri zagonu firefoxa? Mogoče ne bi bilo napačno, če bi se v distribucijo vključilo ravno to besedilo o katerem je govora tukaj.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.