ja to bos moral napisati ob vsakem zagonu.. tako da kolikor vem to ni dolgotrajna resitev.. resitev se po mojem glasi takole: ubuntu uporablja xorg programcek kot X server torej pojdi v direktorij /etc/X11/ in odpri .conf datoteko xorg.conf ter poisci vrstico kjer je se nastavljajo razlicne nastavitve povezane z tipkovnico in spremeni iz "us" na "si" -> slo key board. ce nebos nasel ti bom kopiral katere vrstice. gl.
Section \"InputDevice\" Identifier \"Generic Keyboard\" Driver \"keyboard\" Option \"CoreKeyboard\" Option \"XkbRules\" \"xorg\" Option \"XkbModel\" \"pc104\" Option \"XkbLayout\" \"si\" -> tu spremeni iz us na si EndSection
Datoteko odprem z "gedit", vendar v njem ne morem nič pisat oz. urejat texta. Kako odprem z root? Slišal sem, da baje root-a sploh ni v ubuntu, ali pač?
slovenski jezik deluje samo Xe morš restartat. V Linuxu ni reboota.(razen ob menjavi kernela.
Deb paket se inštalira z dpkg -i ime_paketka.deb
Za hitrešje odpiranje terminala si dodaj bližnjico na panel. To nardiš tako da v menujukjer se nahaja terminal klikneš z desno pa Dodaj na pult. Jest sm si dal Oprtje terminala na Windows tipko na tipkovnici. Brez tega ne morm več
Komentarji
če maš kje tisto vrstico kot si rekel lahko poveš da nebom dolgo iskal
Ceprav mi sumniki se vedno ne delajo. Nastavil sem ...Option "XkbLayout" "si"... in se vedno ne deluje.
EDIT
Da se to vprasam. Kako se v lupini odpre deb datoteke
Ter, ce obstaja kaksna lazja pot za odpret lupino namesto Programi, System Tools, Terminal
EDIT: Slovenski jezik že deluje Moral sem restartat računalnik (prej sem se samo odjavil).
Deb paket se inštalira z dpkg -i ime_paketka.deb
Za hitrešje odpiranje terminala si dodaj bližnjico na panel. To nardiš tako da v menujukjer se nahaja terminal klikneš z desno pa Dodaj na pult. Jest sm si dal Oprtje terminala na Windows tipko na tipkovnici. Brez tega ne morm več
A ves se, kako se instalira v lupini *.deb datoteke?
Če te zanima kako se nardi terminal na win tipko?
Greš sistemski klici - Preferences - tipkovnične bližnjice
Potem pa tm odpri terminal klikneš
pa stisneš wintipko. Razlika je med levo in desno