3D Efekti Da ali Ne???

Lep pozdrav vsem:)

Sem nov uporabnik Linuxa in me zanima če lahko uporabljam, oziroma če bi delovali 3D efekti (xgl & berly) v Ubuntu 7.04 na mojem računaliku s sledečo konfiguracijo:

Nvidia Geforce MMX 440
Celeron 1.7 32bit procesor
564 Mb DDR I. ram
80 Gb WD disk
Sound Blaster Audigy....

Hvala Urko

Komentarji

  • Jst mam podobno konfiguracijo laptopa in dela, samo mam edgyja. Sicer pa, ce ti uspe driverje usposobt, nebi smel bit problema, je pa mal problem z to grafo, ker je novi driverji ne podpirajo vec in rabs ene starejse.
  • hm.. Interesting:)
    Na 6.10-ki sem Nvidine driverje inštaliral kar iz paketa oziroma sypatic manegerya, ko pa sem poiskušal inštalirati najnovejše ki sem jih potegnil iz Nvidine uradne strani pa mi je v terminalu vrgl error kot si dejal tudi ti, da ne podpirajo te grafične kartice. 7.04 pa si še nisem uspel inštalirati tako, da upam da ne bo težav kar se tega tiče.
    Mogoče veš kje bi lahko dobil starejše driverje za mojo grafo če je to sevedfa sploh še mogoče?

    Hvala Urko
  • Repozitorij za edgyja:
    deb http://nvidia.limitless.lupine.me.uk/ubuntu edgy stable-9631

    Tule je za edgyja, sicer pa zdej k mas verzijo driverjev, bi pomoje mogu najdet kej na googlu (za faistyja).
  • hm...

    Ko sem inštaliral od avtomatskega postopka do ročnega, Nvidine grafične driverje, ki naj bi podpirali mojo grafo (Geforce MMX-4 440) zadeva ni delovala kot bi morala. 3d efekti so sicer delali a je sistem javil, da ti drajverji ne podpirajo moje strojne opreme (kar se tiče grafe), kljub temu, da v dokumentaciji piše,da pa naj bi jih.... zaradi katerega nisem mogel nastaviti osveževanje monitorja na normalni refresh rate (85 hrz za moj monitor)...Čudno mi je ker v dokumentaciji piše da naj bi Geforce MMx Podpirali nvidia-glx 1.096xx driverji a če jih inštaliram zadeva tudi slučajno ne deluje pravilno. Pojavi pa se še en problem pri ročni nastavitvi ko vpišem v terminal: $sudo Nvidia-glx-config enable.... zadeva mi ob ponovnem zagoni vrže error češ da x server ni pravilno konfiguriran....Čudno pa mi je tudi to, da mi sistem najde audigy zvočno kartico in driverje a zvok kljub temu ne deluje niti se mi ne izpiše nikakeršen error v smislu, da bi bilo kaj narobe z zvočno kartico ali njihovimi drajverji... strange....
    Kar se grafične kartice tiče sem se odločil da si enostavno kupim novo a sem v dilemi med ATI-jem in NVIDIO ker imam že dokaj star sistem in nima smisla, da kupujem drago grafo.
    Zanima me kako je z inštaliranjem drajverjev pri ATI-ju in ali je podpora za te grafične v Ubuntuju tudi tako široka kot pri NVIDI-I ter kje bi lahko dobil kako dokumentacijo o podpori strojne opreme v Ubuntuju ker bi rad preveril kako je z Audigi 1-ko ter kateri tip grafe naj sploh kupim?????????????????????????

    Če ima kdo kak nasvet ali idejo naj mi prosim piše.
    Bom zelo hvaležen:))

    Hvala Urko
  • Boone Član
    uredil/-a 22. April, 2007
    Drgac pa, si probu v feistyju tisto foro, "restricted drivers" al neki podobnega? Jst mam tam na seznamu graficno in sm samo odkljuku in mi je namestil, vse dela brez problema.

    Drgac pa, tisti repozitorij, k sm ti dal, je za edgyja, ce si to namestil v feistyja, je mogoce kle problem...
    http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_1.0-9631.html <- To je to. NAmesti si jih iz tuki in more delat.
  • v fistyu sem grafične driverje inštaliral tud z "restricted maneger" foro in mi kot sem dejal mi jih je inštaliral normalno samo ko ko se je sistem po ponovnem zagonu uspostavu mi je napisal da so ti driverji niso kopatibilni z grafo. 3d efekte sem lahko uporabljal edino refresh rate za monitor mi ni deloval pa tudi Nvidiega logota ni izpisal nikjer (saj ne tko kot v 6.10-ki). Bom pa probal ročno inštalirat tiste driverje ki si mi jih predlagal....

    Thnx
  • Poiskusil sem inštalirati Nvidine drajverje, ki si mi jih pripročal z naslednjo metodo : (za Ubuntu 7.04)

    CTRL+ALT+F1
    $ sudo /etc/init.d/gdm stop
    $ chmod a+x NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631-pkg1.run
    $ sudo ./ NVIDIA-Linux-x86-1.0-9631-pkg1.run

    Nato se mi pokaže ekran z Nvidinim oknom ter par vprašanj kaj želim narediti naprej. Vpraša me če želim prilagoditi jedro (Kernel) sistema za željene drajverje in ko kliknem yes mi ispiše sledeče:

    YOU DON'T APPEAR TO HAVE LIBC HEADER FILES INSTALLED ON YOUR COMPUTER. YOU MUST INSTALL DISTRIBUTION LIBC DEVELOPMENT PACKAGE FIRST!!!!

    Ker sem laik kar zadeva Linuxa me zanima kaj ta error sploh pomeni oziroma kaj sploh so to LIBC Header files in kako jih inštaliram...?????????????????????????''

    Hvala Urko
  • sudo apt-get install build-essential
  • kaj niste opazili na chatu: nekaj podobnega "pozor lastniki nvidie ne upgrejtat na feisty ker trenutno ni gonilnikov za večino kartic" :D ali je to že poteklo??
  • Ce potegnes driverje dol z njihove strani, ma to bol mal veze z distribucijo.
  • christooss Član Ubuntu.si
    Z driverji je bilo takole. Nvidia je nehala podpirat 9631 driverje. In takrat je nastala v Feistyju (beta) zbrka glede driverjov. Sedja je rešeno na sledeč način:

    nvidia-glx-legacy - stare kartice
    nvidia-glx - rahlo novejše kartice (9631 build)
    nvidia-glx-new - najnovejše kartice

    Tako da sedaj ni več problemov glede tega. Vsaj ne bi smelo biti.
  • kaj dela poli beryl na ubuntu 7.04 z grafo ATI radeon x700 se, 512mb rama na 400mhz ??
  • Probej, te nic ne stane...
  • Ja men na ATI x700 mobility radeonu in ubuntu 7.04 nikakor ne uspe namestiti gonilnikov, da bi delal OpenGL in tudi direct rendering, tako da mi v povezavi s tem ne deluje 3D namizje :)
  • no da še jaz pristavim lonček tukaj zraven... :) ko sem videl kaj se nardit z beryl sem poslinil cel laptop.. :) res super.. no, vprašam če je komu delal uredu s konfiguracijo: procesor 1.6 GHZ, ram 384MB DDR pa grafika ati x300 128MB... sicer imam težave še z namestitvijo driverjev ampak upam da mi kmalu uspe rešit tole.. potem pa probam beryl in poročam če deluje.. :)

    LP
  • Screamboy Član Ubuntu.si
    nene je dejal/-a:
    no da še jaz pristavim lonček tukaj zraven... :) ko sem videl kaj se nardit z beryl sem poslinil cel laptop.. :) res super.. no, vprašam če je komu delal uredu s konfiguracijo: procesor 1.6 GHZ, ram 384MB DDR pa grafika ati x300 128MB... sicer imam težave še z namestitvijo driverjev ampak upam da mi kmalu uspe rešit tole.. potem pa probam beryl in poročam če deluje.. :)

    LP
    Deluje al ne?
  • s feistyem se mi ni dalo ubadat, nisem imel ne časa ne volje... z upgradom na gutsya delujejo na moji konfiguraciji tudi 3d efekti, uporablam compiz. Kaj naj rečem, dela. :) Je pa res da mi celoten sistem malce počasneje deluje, kar pa je po mojem mnenju posledica gutsya, saj ob skloplenih efektih ni bistvene razlike.
  • CompizFusion Yust Rulz :D
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.