Ubuntu server in slovenska tipkovnica

Pozdravljeni,

že na Slo-techu sem tole vprašal, pa bi nadaljeval tukaj.

Nameščam ubuntu server (AMD64). Namestitev je tekstovna in na začetku vpraša za tipkovnico. Če izberem slovensko, kasneje ne prime nobena črka (samo številke), ne glede na to, katero "podverzijo" slovenske tipkovnice izberem.

Zato sem namestitev nadaljeval z angleško tipkovnico in bi jo rad popravil naknadno, na nameščenem sistemu. Poskusil sem z ukazom dpkg-reconfigure console-setup, kjer sem izbral slovensko tipkovnico, vse možne podvariante, kasneje pa še kombinacije UTF8 in latin2. Žal brez uspeha. Nekaj znakov (:, ;, \) je zdaj sicer dostopnih s pomočjo alt+gr, vendar sta vsaj y in z še vedno na angleških mestih.

Poskusil sem še uredit datoteko /etc/X11/xorg.conf, pa sploh ni obstajala. Zato sem namestil apt-get install xorg, kar je to zadevo sicer rešilo, ampak mislim, da sem namestil cel X server, česar pa nočem. V datoteki je nastavljeno "XkbKayout" na "si", tipkovnica pa v konzoli še vedno ni slovenska.

Še kaka ideja, preden obupam? Naj povem še, da je sistem zaenkrat še v testni fazi, tako da brez problema "sračkam" po njem in se učim.

Hvala za morebitne ideje in LP.

Komentarji

  • OK, če poženem startx, sicer nimam nobenega namizja, ampak v tistem "grafičnem" terminalskem oknu, ki se pokaže, je pa slo tipkovnica... Samo v navadni tekstovni konzoli je ni...
  • Slo tipkovnica je že v ubuntu sam nastaviš jo Sistem->Nastavitve->Tipkovnica izbereš slo in to je to.
    Men deluje lepo tudi v terminal.
  • @janip

    Očitno ne razumeš kaj pesti Bor-a. On ima headles server (brez grafičnega vmesnika) torej nima
    janip je dejal/-a:
    Sistem->Nastavitve->Tipkovnica izbereš slo in to je to.
    Tudi jaz imam s tem probleme a me težijo le ko se lokalno prijavim v terminal na serverju, če se ssh-jam iz mojega laptopa, ki ima tipkovnico nastavljeno na slo deluje bp.
  • Tako je...

    Tudi sam sem opazil, da prek sshja dela BP. Zaenkrat mi sicer zadošča, ampak če bo kdo zvrtal rešitev, jo pa vseeno naj objavi.

    Hvala in LP.
  • Sem ravno pri inštalaciji Ubuntu Server in imam čist enak problem kot ti... Bo očitno treba prešaltat na angleško tipkovnico hehe.
  • Začasna rešitev je lahko tudi:
    loadkeys slovene
    Verjetno bi zaleglo tudi če daš zgornjo vrstico v ".bashrc" nekje v /etc in pa k vsakemu uporabniku.
  • To je problem Ubuntu Serverja. Med instalacijo moraš izbrati US english keyboard.

    To je znan bug report, ki sva ga poslala jaz in se en Hrvat, vendar ga niso popravili.
  • Napisali pa so workaround:
    On the alternate CD, the Bosnian, Croatian, and Slovenian keyboard layouts are incorrect. Users of these keyboard layouts are advised to select the U.S. English keyboard layout temporarily in order to complete the installation. Once you have rebooted into the installed system, the keyboard can be reconfigured to your preferred layout by running 'sudo dpkg-reconfigure console-setup' and then 'sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg' from a terminal window. Bug# #93077.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.