Namestitev Server ali Alternative - slovenska tipkovnica???

Pri 6.10 in 7.04 namestitvah v tekstovnem načinu (Server ali Alternative) ni možno uporabiti slovenske tipkovnice saj ne zazna črk. Saj je 6.06.1 podprt še nekaj let ampak ko pa podpora mine bo potrebno posodobiti na kaj novejšega.

Zanima me če je to dobro znani hrošč ali le meni kaj ne deluje? Ter če je kaka "finta" da se hrošču izognemo?

No če je hrošč znan je potrebno kaj narediti da se za naslednjo verzijo ki bo baje spet LTS, bug odstrani.

Drugače se mi zdi ubuntu-server izvrstna distribucija, razen tistega hrošča, ki pri posodobitvi kernela pobriše grub, se mi zdi da je odsotnost delujoče slovenske tipkovnice skorajda edina pomanjkljivost. Saj je ubuntu preprosto administrirati in namestitev je preprosta in hitra. Zato se mi zdi ubuntu za server zelo uporaben, za workstation bo potrebno pa še kaj narediti...

Komentarji

  • gregor Član
    uredil/-a 15. September, 2007
    Hm jz uporabljam Debian za server tako, da ti kaj dosti ne morm povedat. LTS se lepo sliši ...res ampak običajno sem server vedno instaliral na kakšne skorajda arhaične računalnike tako, da je edino Debian lepo delal. Mimogrede problemov z tipkovnico tam ni. Sicer pa mislim, da bi moralo tipkovnico najt...


    Pomagaj si s tem vodičem :

    https://help.ubuntu.com/community/LocaleConf


    Pa povej, če ti bo delalo. LP Gregor
  • Hrošč je zelo zelo znan in tudi že takoj ob splavitvi so bila napisana navodila kako se ga rešit.
    Iz release notes za ubuntu 7.04:

    On the alternate CD, the Bosnian, Croatian, and Slovenian keyboard layouts are incorrect. Users of these keyboard layouts are advised to select the U.S. English keyboard layout temporarily in order to complete the installation. Once you have rebooted into the installed system, the keyboard can be reconfigured to your preferred layout by running 'sudo dpkg-reconfigure console-setup' and then 'sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg' from a terminal window. Bug# #93077.
  • na1pir Član
    uredil/-a 15. September, 2007
    Problem je v tem da če izbereš slovensko tipkovnico, (sem poizkusil da tudi hrvaška ne dela, torej šumniki ostanejo le še na češkem, slovaškem,...) ne moreš niti inštalirati. Ker lahko zapisuješ le številke.
    No saj lahko inštaliraš z normalno angleškim naborom znakov, meni ni problem saj pri serverju skoraj ne rabim slo znakov, do njega pa dostopam le prek sshja. Kasneje pa mogoče da je možno enostavno zamenjati, tako da bi delalo vse.

    Ampak vseeno me zanima če je kdo ta bug sporočil naprej razvijalcem,... Ker bi bilo enostavno grdo, da bi se bug vlekel še v naslednjo verzijo.

    ps: Ups Niber si me prehitel za kako minutko, hvala lepa za pojasnilo. A vseeno bug se vleče še iz 6.10 upam da ga v 7.10 ne bo več. Marsikdo poskuša pričeti z Linuxom na ubuntu distribuciji(z kakim starim računalnikom), ko vidi da niti slovenske tipkovnice ne prepozna enostavno preneha, z prepričanjem, da je celoten Linux pač tak - nedelujoč.
  • napsy Član Ubuntu.si
    Ker je tisti citat, ki ga je Niber navedel iz uradnega release besedila, so verjetno razvijalci dobro obveščeni o problemu.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.