Gnome vs. KDE

Lep pozdrav

Mene pa zanima če bi mi lahko kdo na kratko in strokovno razložil razlike med Gnome in KDE namizjem ter programi, ki so pisani tako za Gnome kot za KDE. Kaka je glavna razlika med namizjema in programi?

Hvala.
«1

Komentarji

  • napsy Član Ubuntu.si
    gnome je namizje, ki uporablja odprtokodni knjižnico gtk+ za svoje programe. Je bolj čisto namizje, primerno za začetnike in za napredne uporabni. je privzeto namizje pri ubuntu
    kde je namizje, ki uporablja knjižnico qt za svoje programe. je namizje ki je bolj namenjeno naprednim uporabnikom ki hočejo nastavljat svoje namizje
  • jaz bi se distanciral od profiliranja glede na naprednost uporabnikov.
    Osnovna razlika je v filozofiji predstavljanja uporabniškega vmesnika.
    Gnome stremi po tem, da naj bi se funkcije vmesnika ne podvajale in bile čimbolj človeku po meri in intuitiven: odtod privzeto samo en predvajalnik filmov, predvajalnik glasbe, brskalnik, odjemalnik pošte itd. Pogovorna okna so čista in imajo samo nekaj kljukic oz. vprašanj, na katera načeloma zna odgovoriti vsak uporabnik brez predznanja. Podrobnejše nastavitve se opravljajo grafično v gconf-editorju (nekaj podobnega registru) in tradicionalno v ukazni vrstici (te naj bi običajni uporabniki ne potrebovali, izkušenejši pa se je radi poslužujejo).
    Kde skuša biti čimbolj prilagodljiv s tem, da vsako možnost nastavitve tudi vključi v grafični vmesnik. Kdor se rad igra s prilagoditvami, bo v njem našel svoj raj. Česa več ne morem povedati, ker ga že nekaj časa nisem uporabljal. Je pa zadnja različica 4 precej všečna na oko.
    Vsako okolje uporablja svoje razvojne knjižnice in tako so programi pisani ali za enega ali za drugega, delajo pa na obeh. Razlika je le v tem, da se glede na poreklo bolj prilegajo enemu ali drugemu.
  • Obujam malce temo od mrtvih.

    Zanima me ali uporabljate Gnome ali KDE ali kaj drugega. In seveda zakaj?
    Jaz osebno uporabljam Gnome. Sem se kr navadu na njega in ga ne menjam. Zadnje čase so ga kar dobro minimalistično spilili, čeprav moram tu pa tam uporabit gnome meneđer (recimo za pomaknit glupe gumbe iz levega kota na desno).
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Uporabljam GNOME že od 2.08. Enostavno mi je bolj všeč. Ima pa kde nekaj programov, katerim gtk programi ne sežejo do kolen (primer krusader).

    Sem se pa odločil da z 11.04 vsaj preizkusim tudi lubuntu in kubuntu.
  • jst sm na gnome. v kubuntuju se nekako ne znajdem... gnome sem si pa spimpal po svoje :)
  • sam uporabljam gnome, ker me že sam izgled kde-ja odvrača od njega :)
  • KDE sem poskusil enkrat. Verzija ne vem koliko. Vse skupaj je bilo preveč bugasto.
  • Katero namizje komu bolj ustreza je bolj vprašanje osebnega okusa kot objektivne presoje. Zdi pa se mi, da nekatere distribucije delujejo bolje z namizjem Gnome, druge pa s KDE. Tako bi ocenil, da je Ubuntu Gnome, Mandriva pa KDE distribucija.
  • Gnome ima HIG, smernice za uporabniški vmesnik, ki so super zadeva in ga tudi delajo privlačnega.
  • Na Gnome sem zdržal ~1 mesec. Videl sem, da to ni to in da ima KDE enostavno preveč plusov.
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Na Gnome sem zdržal ~1 mesec. Videl sem, da to ni to in da ima KDE enostavno preveč plusov.
    Kaj pa so ti plusi? Ker enkrat sem probal KDE, ampak za kak teden, dva...
  • KDE aplikacije so top aplikacije, ki jim pogosto ne najdeš para niti v Windows. Govorim o Kate, K3b, Krusaderju in Kdevelop.
    Gnome ima številne bizarne hrošče, ki so prisotni že več let, pa jih nihče ne popravi. Govorim o premešavanju ikon v osnovnem gradniku gnome: gnome-panelu. Tak bug je nedopusten, odprt je že 4 leta -> ravno taka osnovna napaka odvrača novince od Linuxa!!
    Motilo me je recimo tudi pomanjkanje nastavitvenih možnosti. V KDE lahko nastavim vse živo, v Gnome se mi je pa zdelo, da nič ne morem nastaviti itd.
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    ... V KDE lahko nastavim vse živo, v Gnome se mi je pa zdelo, da nič ne morem nastaviti itd.
    It's a feature not a bug :)
    Gnome filozofija pravi, da uporabnik hoče računalnik uporabljati, ne nastavljati. Na voljo so osnovne nastavitve, najnujnejše, ostalo bi lahko nastavil v gconf ali v konzoli, če bi hotel, pa tega večinoma noče, ker vse dela že brez nastavitev.
    ...
  • Niber je dejal/-a:
    [quote=R33D3M33R]... V KDE lahko nastavim vse živo, v Gnome se mi je pa zdelo, da nič ne morem nastaviti itd.
    It's a feature not a bug :)
    Gnome filozofija pravi, da uporabnik hoče računalnik uporabljati, ne nastavljati. Na voljo so osnovne nastavitve, najnujnejše, ostalo bi lahko nastavil v gconf ali v konzoli, če bi hotel, pa tega večinoma noče, ker vse dela že brez nastavitev.
    ...[/quote]
    Ja . Načeloma drži. Sam vseeno bi lahko bil gconf bolje dokumentiran znotrja Gnoma samega. Sploh ne vem kako prideš do gconfa grafično (alt + F2 + vtipakj "gconf" ne šteje). Isto neumnost imajo tudi Winsi, upam da so sedaj to s sedemko kaj poravili

    Drugače pa ena najboljših stvari je ta, da ni važno katero namizje uporabljaš programi pisani za enega delajo tudi v drugem. Recimo jaz uporabljam kTorrent, zato ker je baje Trnasmission uncool :) Ali pa Digikam, ki je prav tako za KDE.

    Drugače pa kot je eden uporabnik enega slo foruma napisal važen je rezulatat ukaza "uname"
  • Seveda da "šteje".. ALT + F2 -> gconf-e[ditor]
    (v oglatih oklepajih je tisto kar ubuntu sam dopolni)

    In ja..uporabljam GNOME ker se mi ne da zafrkavat z 10001 nastavitvijo za to da sistem normalno deluje :)

    P.s. tist k je reku da je transmission uncool je on sam uncool !! :lol: :D
  • kv2dr Član
    uredil/-a 27. September, 2010
    @andrejus: gconf-editor je privzeto onemogočen v meniju. Če z desno klikneš na meni in greš pod "Uredi menije", lahko pod sistemska orodja omogočiš t.i. Urejevalnik nastavitev in tako lahko iz glavnega menije dostopaš do gconf-editorja :)

    Drugače pa mislim, da je tako bolje, da privzeto ne moreš dostopadi do njega drugače, kot pa preko ukaza, saj novincem bi bil ta program v meniju samo v napoto; takšni, ki s(m)o pa malo bolj g33ki, pa znamo to z lahkoto omogočit :) Upam, da sm dokaj razumljivo napisal kaj mislim s tem :)
  • sasa Član Ubuntu.si
    gnome.
    mogoče zato, ker je bil "prvi" moj ubuntu gnome in sem se navadila na to, da imam vse v gornji vrstici, v KDE se pa ne znajdem. ne vem, mogoče bi ga morala dlje uporabljati, ampak mi je sestava gnome namizja ful boljša :)
  • Uporabljam GNOME, všeč mi je v zgrornji vrstici meniji, prav tako gumbi zapiranja oken na levi strani,
    saj tudi KDE verjetno lahko nastaviš da imaš vrstico z meniji zgoraj, samo privzeto ima Kubuntu spodaj

    Uporabljam pa
    k3b za zapisovanje CD-jev
    smplayer za predvajanje video

    Privzeti v Ubuntu mi nekako niso všeč.
  • brasero mi je ql za video pa itak smplayer:). Nekak mi bol paše gnome, manj načičkan:P
  • RogergR Član
    uredil/-a 21. October, 2010
    Upam da ne bom izpadu preveč neumen.
    Ubuntu ima v repozitorjih KDE namizje, a to pomeni da če ga naložim in se prijavim v sejo KDE dobim kubuntu?
    Kako to da Xubuntu nima možnosti GNOME v synaptiku?

    Hvala AndrejZ
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.