Linux in program za popravo diska

Pozdravljeni!

Sem precejšnji amater z linuxom, vendar sem ga vseeno sprobal. Predvsem zato, ker dela iz CDja. Namreč na laptopu mi težave dela disk, winxp se mi noče naložit. Linux iz CDja mi dela super. Zanima me, če obstaja kakšen program, ki dela na linuxu, ki bi mi lahko popravil disk (ce je to sploh mozno). Oz. kateri linux, ki dela iz CDja je najbolj preprost za uporabo - ker je racunalnik od moje sestre in se spozna precej manj na racunalnike kot jaz...

Hvala za odgovor!

Komentarji

  • Cube Član Ubuntu.si
    kaksen disk firma model velikost, v cem je problem z diskom razen to da se ti xpji necejo nalozit, in kaj ti napisejo?

    lp,cube
  • Lahko da si fasal kakšen virus v Windowsu..
    Zaženi live CD Linux-a in klikni na ikono za instaliranje . Ko boš prišel do particioniranja diska , naredi dve particiji. Ena naj bo ext3 (priklopna točka / ) ,drugo naredi kot SWAP particijo (velikost te particije naj bi bila dvakratna velikost delovnega spomina ali vsaj 1 GB ).
    Če boš uspešno končal instalacijo Linux Os-a , z diskom najbrž ni nič narobe ,razen tega da si v Windowsu fasal kakšen virus ki ti onemogoča formatiranje oz. fresh instalacijo . Potem boš lahko instaliral Windows ker bo Linux formatiral disk in izbrisal morebitne viruse.
  • Cube: IBM T23, disk Hitachi 20gb,, računalnik je kar iznenada začel delati zelo počasi, sploh ko je prihajal v windows. Nato se sploh ni več hotel zagnati. Sem ga formatiral prvič na quick format in se windowsi niso hoteli instalirat, nato sem ga drugič s full format in so se naložili, pa tudi računalnik je začel delat normalno. Po enem mesecu pa se je zgodba ponovila. Spet se je zelo počas nalložil windows, pa tudi sedaj full format ni pomagal.

    ubuntu: hvala za obširen odgovor. Sedaj, ko sem že formatiral parkrat z winxp je vseeno lahko virus?
  • Cube Član Ubuntu.si
    powerpepe naredi low level format diska, pa pol spusti se kak test skozi, za vse imas to stvar:
    http://www.hiren.info/pages/bootcd

    lp,cube
  • powerpepe Član
    uredil/-a 27. January, 2009
    Cube: Nočem biti nepoznavalec, vendar bi lepo prosil za download link. Ker ga na tem linku ne najdem.

    Hvala!


    p.s. kateri antivirusni program pa priporočate tu, da se kaj takega v prihodnje več ne zgodi?
  • Če boš uporabljal Ubuntu -antivirusnega programa skoraj da ne potrebuješ. :) Drugače pa "clamav" dela odlično. Kar se pa Winsih tiče , tu ni pomoči ! :) Karkoli boš gor dal -boš fasal virus ali kaj drugega ki bo vplivalo na hitrost tvojega računalnika..
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.