Mono in .net

Zdravo!

Ker sem nov v Linuxu, me zanima ali je res skoraj enako programiranje v C# in Mono, kot v C#.net? Ve kdo za kakšno stran, kjer bi našel enostavne programčke, npr. da vsebuje kakšen Textbox in Button, da vidim kako to izgleda? Sem Googlal, pa nism našel nič kaj uporabnega.

Komentarji

  • napsy Član Ubuntu.si
    za programiranje z c# imaš monodevelop (http://monodevelop.com/). Se nahaja v repozitoriju. Drugače pa kaj takega kot visual c# za linux ni, razen če ne želiš uporabljat windows.forms in namesto tega gtk#
  • Programska oprema Mono večino izvirnega API vmesnika podpira, sicer pa ima določene nedorečenosti.

    Sicer pa osebno priporočilo. CLI infrastrukturo je razvilo podjetje Microsoft za svoj zasebni operacijski sistem. Kar želim izpostaviti je, da je Mono programska oprema svobodni nadomestek kateri pa nima ideološko-etičnega mesta v GNU/Linux operacijskem sistemu, ravno zaradi zgodovinskega ozadja. Z drugimi besedami, če se podpira zasebno programsko opremo, se bo osebno človek kar najbolje počutil, če na tem mestu ostane, če pa migrira na kakšno drugo stran, se lahko malo asimilira okolici.

    Kritika do CLI infrastrukture ne sloni samo na ideoloških temeljih, temveč tudi na tehničnih. Značilnost vseh računalniških programskih jezikov, kateri se bodisi prevajajo v vmesno kodo programske opreme (v naši tematiki bo to recimo CIL) bodisi so tolmačeni je ta, da so neučinkoviti iz vidika algoritemske zahtevnosti oziroma kompleksnosti programske opreme.

    Velikokrat se protiargumenti navezujejo na neprestalne izboljšave strojne opreme, vendar so takšni navedki netemeljiti. Skratka, veliko kvalitetno razvitih programskih jezikov je škoda zanemariti samo zato, ker na primer ne podpirajo objektno usmerjene računalniške programske paradigme. Osebno sem neprimerljivo bolj navezan na imperativno oziroma proceduralno, tudi deklarativno ter funkcijsko programsko paradigmo, kot na objektno usmerjeno.

    GNU/Linux operacijski sistem ni bil izvirno mišljen oziroma prilagojen za CLI infrastrukturo, kar vsekakor ne pomeni, da se je ne da uporabljati, vendar je včasih dvakrat za premisliti.

    Lep pozdrav!
  • t3ch Član
    uredil/-a 5. May, 2009
    Mislim da je programiranje z okni v C-Sharp + GTK dosti lažja sintaksa kot programiranje z microsoftom in njihovimi formi...

    en enostavniprimer:


    using Gtk;
    using System;

    class Hello {

    static void Main()
    {
    Application.Init ();

    Window window = new Window (\"helloworld\");
    window.Show();

    Application.Run ();

    }
    }


    Link od zgornjega primera: http://mono-project.com/GtkSharpGDN_Hello_World

    Sicer pa išči po google: "c# mono gtk hello world"
    Pa boš dobil dosti rešitev in primerov kako pa kaj naprej.

    Glede šole pa dela v c# se je meni uspelo zmenit da lah za razliko od drugih programiram v c#+gtk... upam da bo tebi tut uspelo. :)

    Lep pozdrav...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.