Slovenska navodila Ubuntu 9.04 (vključno multimedia)

Za tiste uporabnike, ki ne želijo ali nimajo časa za brskanje po številnih forumih in blogih glede namestitve Ubuntu 9.04 z multimedijsko podporo oziroma želijo navodila v slovenskem jeziku, vam je na voljo naslednja povezava do pdf datoteke:

http://www.matmoz.si/doc/LinuxandOS.pdf

Publikacija je brezplačna in zajema popolna navodila za namestitev ter razdeljevanje trdih diskov, osnovne nastavitve in paketi za večpredstavnostno podporo za Ubuntu 9.04.

Komentarji in kritike so več kot dobrodošli, saj želim publikacijo izboljšati.

Lep pozdrav.

Komentarji

  • Res, da sem pdf preletel zelo na hitro, takoj pa mi je padlo v oči, da so screenshoti tudi iz drugih distribucij, kar zna novega uporabnika zmotiti.
  • Tak na hitro, ker vidim, da delas knjizico:

    Kazalo vsebine takoj po izjavi
    Kazalo predmetov spremeni v kazalo slik in ga vkljuci za kazalom vsebine
    Poglavje zakaj linux je uvod, vkljuci ga kot uvod. Za kazalom slik.

    Izjava
    Zahvala
    Kazala
    Uvod
    Vsebina
    Zakljucek
    Viri

    Opisi kaj se dogaja na kateri sliki - dva, tri stavke (podnaslov slike ni namenjen opisu kaj se gor izvaja)
    Ce imas slike centrirane potem tudi podnaslov slike centriraj
    Rob okoli slike je odvec
    Aplikacije... mislim da obstaja slovenski izraz

    To je kar se oblike tice.
    O vsebini teksta pa samo ena stvar. Navadno zacnes z lazjim in nato preides na ekspertno znanje. Jaz bi pripravo trdega diska obrnil okol, se pravi prvo enostavno razdeljevanje nato pa ekspertno, kjer poves, da se lahko ekspertni del preskoci.
  • uredil/-a 7. May, 2009
    Za podane smernice se zahvaljujem. Oblikovna struktura je pobrana po ISO (template je nemški), v kolikor se pri nas pojavlja drugačna struktura (kot jo navaja G2) vas lepo prosim, če mi lahko podate kak vir oz. povezavo do priporočil, in z veseljem se jih bom držal.

    Glede komentarjev okoli slik, se iz oblikovnega vidika popolnoma strinjam. Sam postopek namestitve sicer ni mišljen kot osrednji del publikacije (vsakih 6 mesecev je zunaj nova distribucija Ubuntu, postopek namestitve pa ostane več ali manj nespremenjen). Poudarek želim na aplikacijah (ta beseda se v slovenski strokovni literaturi uporablja in je splošno sprejeta, prav tako jo najdemo v SSKJ in pravopisu), ki so na voljo in nastavitvah. Do končne verzije, se bodo zagotovo slike spreminjale, saj bo do takrat izšla nova verzija, ampak aplikacije ostajajo. Prikazane so na različnih distribucijah, saj želim poudariti, da je distribucija stvar izbire in osebnega okusa, orodja, ki jih uporabljamo pa so na voljo pri vseh.

    V prvem delu na kratko opisujem teorijo razdeljevanja diskov, skratka, najprej kako bi moralo biti, nato pa bližnjice do zadovoljivega stanja. Vrstni red ni postavljen glede na zahtevnost ampak glede na vrstni red nalog pri nameščanju OS (razdeljevanje in formatiranje je prvo).

    V končni verziji ne bo opisan le Ubuntu, ampak še vsaj 4 druge distribucije.

    Še enkrat se zahvaljujem za komentarje, ki jih bom vsekakor upošteval.
  • Ta struktura je splosno sprejeta na nasih tehnicnih fakultetah... ce gres gledat kaksne tehnicne slovenske knjige bos vidu tako strukturo.
  • Kako naj instaliram driver za easycap video, v win7 se ne obnese?
    Našel sem ga v obliki tar.gz, vendar ne vem kako naprej.
  • driver potrebuješ za easycap video ? hm..ok..
    tar.gz je arhiv.. torej ga moraš odpakirat (dvojni klik ali tar -zxvf tvojdrajver.tar.gz v terminalu)

    Drugač pa..če imaš težave z easycap videom odpri novo temo.. :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.