Navdušen novinec

Zdravo!

Ubuntu sem si namestil pred približno dvema mesecoma na prenosnik ker mi je Vista toliko zafrkavala da res nisem mogel več z njo.

Recimo, da si me ne da več twikat računalnik za vsako malenkost kot v časih, ko sem bil še študent. Sedaj ga uporabljam da nekaj naredim oz se zabavam. Včasih je bila zabava twikanje.

V lunixu sem nov, čeprav sem se pred enimi 10 leti z njim zafkraval še v študentu. Sam nisem imel interneta in je bila čista muka. Res je da sem v računalništvu pismen, kar pomeni da vem kaj je to konzola, arhiv, gonilniki, kaj je autoexec.bat  ipd, vendar bistveno več od tega niti ne.

Zakaj pišem ta post. Zato da še koga prepričam da prešlta na linux in da se dobesedno otrese MS jarma (za druge sisteme ne vem).

Ena ključnih zadev na linuxu je namestitev antivirusa. 

Nisem mogel verjeti. Dve uri sem iskal po netu antivirus za linux. Jaz mislim da 99,99% folka ki uporablja MS ne ve, kje je tu fora. 15 let kar uporabljam MS OSje sem bil debil.

Druga stvar je help. Ne vem kako je z vami, samo jaz s z helpom MS ne morem pomagat čisto nič. Res redko kdaj da mi MS help kaj pomagal. Pri linuxu (ubuntu) so help, podpora, forumi odlični.

Čisto vse kar sem si želel sem si naštimal. Sedaj me hecajo nastavitve za začetek tedna. Začne se mi na nedeljo. [Stvar sem že rešil v verziji 8 samo sedaj se mi je nadgradilo na verzijo 9 in prejšnji postopek ne deluje, kar je čudno – vendar nisem se še poglobil v to]

Še to posotpek za namestitev linuxa. Ker nisem bil siguren da bo sploh vse delalo ipd sem za hec kar downlodal file, ki ga zaženeš v MS OS in zadevo namesti kar sam od sebe. Vem da to ni optimalno ampak stvar dela brez problema (no težave so z power managementom).

Za uštimat cel sitem iz nič brez znanja (torej s sprotnim učenjem) sem rabil cca 1 vikend. Približno toliko bi rabil v Visti – mogoče malo manj v WINXP ali WIN98SE ki jih bolj poznam. Ta Vista absolutno mi ne sede – in sem se ukvarjal z njo mogoče še več kot z Ubuntujem.

Takoj ko imam dopust naredim novo instalacijo.

V glavnem v teh dneh bom napisal še kakšen post da enostavno prikažem moje navdušenje nad linuxom (ubunto). Sigurno bom potreboval kako pomoč in bom tudi kako vprašanje zastavil.

Daleč od tega da bi bilo vse 100% samo vseeno. Samo doleočene stavri so res izi npr.:

Imam neko nokio 31xxx z modrim zobom. Povezal sem jo z linuxom v 10min. Stavim da v Visti bi rabil več.

Naj bo dovolj za sedaj. Drugič več.

LP
«13

Komentarji

  • super. Tudi jaz sem preklopil, ko so mi dojadili antivirusi in antiXYZwari. Pred kratkim sem bil presenečen, ker mi je usb internet od T2 kar delal: vtaknil, napisal geslo, in sem že surfal. Nič nameščanja, nobenih cdjev.
  • Jaz sem pa našega direktorja navdušil v 30s, podobno kot si ti Niber samega sebe, ko sem povezal njegov gsm SE Z800i na acer AO z UNR 9.04 in se priklopil na internet v treh klikih.

    Na winXP je bila procedura za priklop polna instalacij in gesel in ne vem še česa vsega :S
  • Zdravo!

    Kot sem napovedal bom napisal še par dogodivščin povezanih z mojim migriranjem na linux.

    Upam, da je vsem jasno zakaj so MS OSji in MS OS kompatibilni programi tako razširjeni in zakaj je tako težka migracija v npr. linux.

    To ni zato ker so nadmočni ali kaj podobnega ampak izključno zaradi brata pirata. »Viva el comunismo!«. Ker, če brata pirata ne bi bilo oz bi bila uporaba gusarske robe resno preganjanja in sankcionirana bi imel linux 90% tržišča.

    To, da obstaja par programov, ki so ekskluzivno MS narave in, da ni alternative v linux svetu je samo pikica na i. Tu govorim o takih, ki resno ne moreš brez njih npr. slovar (slovenski seveda), nek »halcom« za plačevanje pri banki, progrma za povezavo pri nokia telefoih ipd. V galvnem ozko specializirani programi, ki bi se jih dalo zelo hitro prenest na linux.

    Danes se bom posvetil OpenOfficu.org (OOo). Tekst pišem čisto kot nek začetnik – uporabnik, daleč od tega da bi bil kak strokovnjak.

    99% folka uporablja cca 1% funkcij, ki jih sodobni Office paketi nudijo. Enako velja za OOo.

    Ljudje imajo dve zameri do Office paketov, ki niso MS in sicer, da ne odpirajo pravilno MS -Office datotek in da imajo ostali paketi premalo funkcij.

    Ok, prva zamera je utemeljena, samo pazi to različni MS Office paketi med sabo tudi ne zanjo odpirat pravilno te njihove datoteke. Najboljše je da si »v navezi z bratom piratom« in da imaš vedno zadnjo verzijo. Bolano!

    V praksi je tako, da OOo odpira solidno MS datoteke. Še posebej če so zapisane v nek standarden format (ampak to ne počne nobeden). Zaplete se pri težkih funkcijah od Excela.
    Meni osebno mi je vseeno, zato ker zadeva služi namenu in poleg tega lahko takoj shraniš v PDF.

    Migracija iz MS-Offica 2003 na OOo je veliko lažja kot NADGRADNJA MS-Offica 2003 na 2007 ali experiance (ali nekaj takega). In hvala bogu da so mi v služi namestili star MS Office ne pa tistega novega, kjer vse miga in sem moral – pazi to – iti brat navodila kako tiskat. J*b*m*i, pa kdo bi si mislil, da je print ukaz skrit za krogom, ki ima narisan logotip Win. Vi se hecate, sam jaz sem rabil 20-30 minut da sem se ponovno naučil printat.

    Funkcije. Vsi pravijo, da ima Excel ful funkcij pa da si še namestijo neko orodje ASAP, ki ima še več funkcij ipd. Jaz osebno nimam pojma in teh funkcij tudi ne rabim. zato sem ta OOo pokazal za foro bratu, ki je bil nek »risk manager« pri eni večji SLO banki in je Excel res poznal dobro, pa tudi te funkcije je rabil kar precej. Rekel je, da je njemu vseeno. Samo ne pričakovat, da bo funkcije poznal na pamet že prvi dan. Malo je pobrskal po helpu, ni panike. Saj če nima funkcije pa si jo sam narediš – običajno boljše kot je notri. Tukaj govorimo o finančnih in statističnih funkcijah, če kdo rabi izračun raznih matematičnih funkcij nimam pojma. Samo pozor potrebno je imeti pravo orodje za pravo delo ne iti z lopato nad kamnit teren, za to je primeren kramp. Torej ne v Excelu pisat programe, ki bi lahko bile samostojne aplikacije ali pa ga uporabljat za bazo podatkov.

    Po domače povedano, če je mojemu bratu vseeno, ki se na kompjuterje spozna še manj kot jaz je pol OOo Calc dober za 99% populacije. Meni popolnoma ustreza.

    Saj OOo vsebuje še druge programe samo ta dva sta glavna, programa za prezentacije še nisem uporabil (ker si ne nosim dela domov).

    Ključna stvar, kjer sem se moral potrudit pri OOo je »podčrtovalnik« v slovenščini, vendar sedaj dela brez problemov. Namestil si bom še hrvaški/srbski, nemški, angleški, italijanski (če niso že nameščeni). Sem siguren da bo šlo brez problema.

    Kaj želim povedat s tem tekstom?

    To da je M$ skrenil s poti pri razvoju zadnjih verzij OSjev in uporabniških programov Še brat pirat mu ne pomaga več. Če sem jaz zapustil njegov svet bo še kdo – vsaj upam.

    Recimo moj brat bi linux uoprabljal brez problemov samo če bi mu nekdo naštimal linux in skinil to prekleto Visto. Moji ženi je vseeno, sicer ona programira v SAPju in kot odjemalec uporablja lahko kar koli – programi itak tečejo v centralnem računalniku, ki itak teče na linuxu. Pa še kdo bi linux verjetno uporabljal brez problema, samo tečen ne smeš bit.

    Take fore kot so od enega mojega prijatelja tipa »Fotošop« je pa najboljše kar obstaja za urejat slike so pa brez veze. Slike od dopusta si urediš lahko tudi v konzoli s tekstovnimi ukazi - hec. V Gimpu si jaz uporabljam max 10 funkcij za korekcijo slik iz dopusta. Tako, da brez veze komplicirat, če je pa nov program si je pa treba pogledat help madona.

    Bodi dovolj za danes.

    LP
  • Tudi jaz sem na domačem računalniku čez noč namestil linux. Sprva je bilo nekaj pritožb, sedaj so se pa že navadili. xD
    Še kakšno leto bo trajalo, da bom brata prepričal naj na prenosnik namesti Linux. :P hehe

    Sem imel tudi jaz težave pri tiskanju M$ datotek v OO. Problem sem oblažil tako, da sem windows fonte skopiral v Linux.

    Ja pa lepo si napisal tole navdušenje. In mislim, da nisi edini. Tudi jaz sem bil. Problem je, ker se ljudem ne da zapraviti enega vikenda, da bi si naučili uporabe Ubunta. V bistvu se ti sploh ni treba na nov učiti, samo pozabiti moraš vse M$ navlake in že obvladaš Linux. :D
  • Cube Član Ubuntu.si
    sam mislim da bi se s temi andrejus-ovimi posti dalo spravit skp kak wiki emigracija iz win na linux tako da, andrejus kar tako naprej!... SE KAJ NAPIS!
  • andrejus je dejal/-a:
    Zdravo!
    To, da obstaja par programov, ki so ekskluzivno MS narave in, da ni alternative v linux svetu je samo pikica na i. Tu govorim o takih, ki resno ne moreš brez njih npr. slovar (slovenski seveda), ...
    SSKJ imaš online: http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html ;)
  • @Alan_New: mislil sem predvsem na dvojezične slovarje od Amebisa.

    Seveda bi lahko debatirali zakaj ni tista polica.exe ni bolj "odprtokodne" narave. Slovar (uporabniški vmesnik) narest je hec, vsebina je problem. V glavnem prenes to na linux nebi smelo biti problematično. Meni teče policapod wine zadovoljivo. Mislim, na splošno, da se je razvoj tega usatvil - tukaj bi morala država kaj naredit ne pa da se ukvarja z neko novo SLO tipkovnico.


    @Cube: Brez skrbi še bom dodajal teksta in začetniških uporabniških izkušenj. Mogoče še danes pride ena. Sam po moje niso dovolj strokovni za wiki. Če bo jih kdo bral bo pa videl da linux ni noben bav bav.
  • Zdravo!

    Nadaljujem s pisanjem svojih dogodivščin pri migraciji iz M$ OS na linux.

    Kaj se vam zdi uporabniški vmesnik, ki je privzet v ubutu? Primerjate ga z Visto! Primerjate ga z Macom!

    No v glavnem zrasel sem z M$ OSji od DOS v5 do Viste. In fora je da večina teh OS sem kupil. Celo Visto. Po moje z uporabniškega vidika je bil vrh dosežen tam okoli Win98SE od tu naprej ni bilo nekega kvalitetnega napredka.

    Prav presenečen sem bil, ko sem si namestil ubuntu v8, grafični vmesnik je bil jasen in čist, brez odvečne navlake ter po mojem mnenju optimalen. Npr. vrstica zgoraj, vrstica spodaj in kar obožujem 4 virtualni zasloni. Saj jih imaš lahko več ali manj samo 4 je pa optimalno.

    Probajte inštalirat Visto, pa da vidimo če je tisti vmesnik optimalen.

    Z Meci nekih hudih izkušenj nimam, seveda ga znam uporabljat. Vmesnik je na prvi pogled res dober, verjetno korak pred vsemi ostalimi. Če se ti res da lahko imaš kaj podobnega tudi v linuxu. Samo je brez veze ne doprinese kaj več h kvaliteti dela ali produktivnosti.

    V glavnem pride brat k meni in začne brskat nekaj po mojem laptopu (Lenovo N 3000, ubutnu v9.04), želi na internet. In pravi. Kaj imaš instalirano tu gori? Mozzilo odvrnem. To niso windowsi? Ne tole ubuntu linux. Opravi svojo delo in pravi. No to bi pa jaz tudi imel na mojem Soniju.

    Potem nadaljuje: s tisto Visto in tem novim Officem sem zgubljen večino časa se ukvarjam z učenjem na novo. In to govori človek, ki že 15 let uporablja M$ programe.

    Zakaj vam to pišem?

    Zato ker ko kupiš ta prekleti laptop ti urinejo še nek M$ OS, ki ga sigurno plačaš. Ker nismo več tako mladi (tam med 30-37 let) se nam ne da ukvarjat z računalnikom, za nas je to lopata&kramp (orodje) oz knjiga (za zabavo). In kupiš lopato ne greš zamenjevat ročaja. Kar dobiš pač poskuša prilagoditi svojim potrebam. Brat je kupil laptop v Trstu in mislim, da ima še visto kar v italijanščini še gor.

    Browserji. Uporabnik interneta sem od leta 95, ko sem začel s tekstovnim dostopom. Mislim da se je browser imenoval lynx, potem sem prešaltal na hibrid (text/graphic) icomm - če se ga kdo sploh spominja, potem pa na Natscape in potem na IE v3.

    Samo v tistih časih je bil modem 56k Ferrari in IE3 je bil ekstremno počasen. Prešaltal sem na opero 3.xx. Od takrat naprej sem izključno uporabljal Opero. IE sem imel za podporo (banka in podobne zadeve).

    Sem prav presenečen ker mi v linuxu Opera ne dela tako kot mora delat. Veliko težav z plugini ipd. Tako da sem se moral Operi po več kot 10 letih odpovedat. Mogoče če bi se posvetil temu en vikend bi jo uštimal, samo....

    V glavnem uporabljam Mozillo Firefox in je vse brez problema, samo mi je še vedno škoda za Opero.

    Ena zelo dobra lastnost linuxa je, da imaš dostop do čisto vseh programov, ki jih potrebuješ. Tega seveda v M$ svetu ni.

    No, je, samo se moreš truditi z raznimi torenti, mulami, kreki, key geni ipd. Recimo, da gusarski vidik zanemarimo. Vsekakor je tu linux bolj eleganten in enostaven.

    Za čisto vse splošne programe dobiš alternativo tudi za "profi" splošne program recimo za SPSS. (Pred leti sem se toliko namučil da sem dobil komunistično verzijo SPSS - sedaj v linuxu ni panike - GNU PSPP, samo statistike ne rabim več).

    Drugič prispevek o tegobah z ubuntom.

    LP
  • Živijo!

    Kot obljubljeno nadaljujem s pisanjem dogodivščin pri migraciji iz M$ na ubuntu.

    Danes malce več o težavah v linuxu. Ena ključnih težav v linuxu je instalacija programov.

    Že res, da so skorja vsi programi zastonj - pravzaprav nisem še naletel na plačljivega. Vendar instalacija le teh je pa zakomplicirana do konca.

    Da ne bom koga prestrašil obstaja najmanj ene štiri načini instalacij. Mogoče celo več samo jaz nimam pojma.

    Tisti, ki se ne spoznajo na nič (kar jaz nisem, vsaj upam) morajo ostati samo pri prvem načinu. Torej prvi način je najbolj eleganten. Greš na add/remove si izbereš program, ki je v bazi (tam od oka enih 10.000) klikneš nanj in zadeva se v 99,99% primerih naloži in zadeva dela brez problema. Tega M$ nima in tukaj je linux svetlobna leta pred M$ in tudi pred Macom, he he ...

    Kje je fora? Fora je, da so to skoraj izključno zastarele verzije - no ne čisto zastarele ampak "ne zadnje" verzije. Pri 3/4 programih je vseeno in ni nujno da rabiš zadnjo verzijo tako da mirne duše lahko uporabiš le ta način za instalacijo programov.

    V praksi sem celo jaz rabil novejše verzije recimo OOo, da sem lahko namestil SLO jezik, aMula itd.

    Drugi način je ta, da v nekem Synaptic Managerju poiščeš neke pakete in da zadevo tam preneseš ipd. Nimam pojma kako to sploh dela. To zadevo na pamet ne moreš uporabljat. Dobit moraš točna navodila na netu in jim sledit kaj moraš kliknit in kako. Kot opica. Če so navodila jasna in točna dela. S tem sistemom dobiš precej nove verzije programov.

    Ampak ker zadeve ne razumem točno, če nimaš naštimanega izvora za program (ker linux vse programe vleče direktno iz neta) moraš še to naštimati z nekimi repozitoriji in celo z nekim ključem (šifro). V glavnem če nimaš točnih navodil brez veze da se lotiš tega ker nimaš pojma kaj sploh delaš.

    Tretji način je ta da, da downloadaš neke debian file in jih potem instaliraš večinoma preko konzole, lahko pa jih tudi odpreš v nekem archive managerju. Včasih stvar dela, večinoma pa ne, še posebej v tem archive managerju ne, vedno se pojavi ta prekleti problem z neko 386 kompatibilnostjo.

    Sedaj, če prav razumem se ta problem pojavi ker laufam 64 bit linux - program pa je 32 bit ali nekaj takega. V glavnem spet je treba imeti popolna navodila kako in kaj.

    Četrti način sem pa včeraj videl. Pobral sem si Firefox 3.5 in to v arhiv datoteki. Seveda na njihovi strani nisem dobil nobenih navodil, mislil sem da so notri v arhivu. Vse odprem in res je nek readme, v katerem ne piše nič. Svašta. Malce pobrskam po netu in najdem navodila. Stvar inštaliram teoretično naj bi delalo. Poskusim zagnat v konzoli in spet nič. Pustim pri miru oz probam zadevo odinštalirat - ne gre. Šele čez nekaj časa vidim, da se mi je zadeva instalirala tudi v add/remove in da bom lahko zadevo brez problema vrgel dol. [Sedaj sem jo lahko tudi zagnal in šele sedaj videl da ime neko arabsko ime.] Probam odinštalirat, ne gre, obstajajo neke povezave in piše uporabi Synaptic. Seveda Synaptic brez navodil - ha ha ha...

    Zakaj sem si sploh inštaliral to mozillo 3.5? Zato ker se dela reklamo za to zadevo povsod tudi tukaj na teh straneh. In sem mislil, da je zadeva dokončna in ne neka beta.

    Mislim, da se da instalirat program v linuxu najmanj še na enih 99 načinov, ni problema samo točna navodila moraš imeti.

    Ultimativni začetniki naj ostanejo pri prvem načinu tam so ziher, da bo stvar delala bolje kot v M$ Osjih.

    Mene pa bolj zanima, kako veš kateri način uporabit za instalacijo, kako ve tisti, ki te navodila piše? ...........to je seveda hec..........

    Drugič še, predvsem o tem zakaj bi nekdo doma linux sploh imel.

    LP
  • napsy Član Ubuntu.si
    Spustil si še en način ... namestitev preko izvorne kode.
  • @napsy: res je, saj sem hotel napisat, Sam ga pri tej migraciji nisem še rabil.

    Sem pa zadevo sprobal tam v sredini devedesetih ko sem še kot študent poskusil linux.

    Stavim pa, da bom enkrat rabil nek programčič, ki mi bodelal samo, če ga bom sam prevedel iz izvorne kode.
  • Vrstni red, ki ga je ABSOLUTNO treba upoštevati pri nameščanju programov:
    add-remove --> preizkušeno in odobreno od ubuntuja.
    synaptic --> preizkušeno in odobreno od ubuntujaj, nekoliko več možnosti
    apt-get install -->isto, le da v konzoli.

    nameščanje direkt iz deb paketov, ki jih dobiš na internetu. (če imaš gdebi je enako enostavno kot add-remove) - problem, ker ne moreš zaupati vsakemu paketu ki ga stakneš na netu.
    rpm, ipd pridejo na koncu, ker v osnovi niso namenjeni ubuntuju.
  • .deb ni noben problem. potegneš, odpreš, klikneš na inštal, vpišeš geslo in počakaš da se konča. nato zaženeš program in to je to :) vsaj pri meni je tako in ne povzroča nobenih težav.

    lp
  • Komej čakam nadaljevanje zgodb :D

    Se bere kot ena huda kriminalka, ČIST NOT PADU :D :D
  • andrejus, v synapticu imaš tudi iskanje in kategorije, po pol urce se ga navadiš, je res easy ;)
  • Lepo pozdravljeni!

    Kot sem obljubil nadaljujem s pisanjem pripetljajov pri migraciji iz M$ na linux.

    Danes malce več o tem zakaj bi linux sploh imel? A ga sploh potrebujem? A ni bolje ostati kar pri M$ ali pri Macu?

    Stvar je precej preprosta, poleg tega ne mislim pisati raznih filozofskih razprav. V idealnem svetu kjer ni "el comunizma" je za 90% ljudi najboljša rešitev linux. Za ostalih 9% ljudi je pa po mojem najboljša kombinacija obojega. Ostali procent je najboljše da uporablja papir in svinčnik.

    Ampak ker ne živimo v idealnem svetu so procenti nekako taki:

    0-1% izključno linux
    80% linux + M$ (v bilo kaki kombinaciji ali dual boot ali virtual itd)
    9% M$ + ostalo
    9% Mac
    1% papir + svinčnik + kalkulator

    Po mojem če bi se zgornji procenti odražali v resnične svatu bi bil svet boljši in lepši.

    Navaden človek, ki spada med tistih 80%, se torej vpraša, zakaj za vraga potrebujem linux ali je res boljši od M$ in Maca. In moj odgovor: DA!

    Z linuxum bolje počneš naslednje stvari*:

    1. Kvalitetnejše igraš sodobne igre!!!!
    2. Imaš več prostega časa kot če uporabljaš M$
    3. Varneje downloadaš gusarsko robo (to počne 80% uporabnikov in je pravzaprav to gibalo razvoja telekomunikacijskih tehnologij)

    Sedaj razložimo vsako točko posebej od spodaj navzgor.

    "El piratos". Brez veze, da si zatiskamo oči, še babice pobirajo razen torente in podobno gusarsko robo. Če ne filemčkov pa vsaj muziko. Potreba po nekih hudih povezavah večjih od 1 Mb/s je posledica vsesplošnega gusarskega obnašanja.

    Če imate linux boste to nalogo opravili boljše, hitreje, z manj truda in kar je najpomembnejše varneje kot z M$. Tako da tukaj bi bilo dobro, da bi večina gospodinjstev prešaltala na linux.

    Ker imaš manj problemov z raznimi virusi, trojanci, črvi ipd in se posledično manj ukvarjaš z zaščito pred to zalego ti ostaja več časa, ki ga lahko kvalitetno preživiš z družino prijatelji ipd.

    In na koncu še najpomembnejše igranje iger oz igric!!!!!. Starostna meja igralcev se dviga, kar pomeni da mora biti igranje špilov čedalje bolj kvalitetno, instantno in jasno. Upa, da je vsem jasno da PC ni glih najboljša naprava za to, za to ker na svetu nista dva enaka. Torej če uporabljaš linux in se hočeš resno igrat si primoran kupit eno sodobno konzolo.

    Če kupiš M$ Xbox rabiš linux za udobno in varno dawnloadanje gusarske robe. Če kupiš P$3 pa si itak lahko namestiš linux in imaš v eni škatli kar oba svetova. Lahko si pa ubodeš Wii in ga polepiš s pingvinom.

    Tisti, ki je probal igrat Kol Of Djuti Modern Worfer na netu ve. Kako je stvar bedna na M$ PCju. Večinoma se ukvarjaš sam s seboj, ker vedno nekaj šteka. Na P$3ju ni bilo panike, verjetno tudi na M$boxu.

    Kaj sem želel povedati z gornjim sestavkom?

    Predvsem to, da moraš gledati na uporabo računalnika na celoto ne pa na to ali je Word boljši ali slabši od recimo OOoja. Če vzameš celokupno izkušnjo in primerjaš M$ z linuxum takoj vidiš da linux prednjači za dva ali celo tri korake.

    Jaz imam osebno problem s točno 4 stvarmi v linuxu:

    1. Nokia se ne zmeni zame in za milijon drugih uporabnikov, ker itak ve, da bomo imeli nekje še črno kopijo M$ Osja, da bomo lahko povezali ta prekleti telefon in si shranili imenik (he he, ker imam zastarelo nokio 3110c, mi Wammu dela še kar dobro!)

    2. Garmin ne j*b* - za upgrejdenje sem moral iti v Win - se nisem upal v linuxu z Wine, da ne slučajno uničim navigacijo. Poleg tega sem spoznal da moram PLAČAT za nadgradnjo zemljevidov - ej niti ena nadgradnje zastonj - tukaj bom moral kontaktirati brata pirata da naredi malce reda!!! Poleg tega zastonjske nadgradnje alla Adria route so brez veze, ker še sedaj nimajo vrisane nove avtoceste v SLO (recimo tunel v LJ)

    3. Banke - če imaš nek halcom dela smo v Win. Bedno!!!

    4. Državna uprava - nisem še probal kako delajo certifikati v firefoxu na linuxu in če je vse ok - verjetno ni. Če je tako je spet bedno.

    Ker so te štiri stvari precej ključne za normalno, udobno življenje bom imel vedno nekje eno kopijo Win, da bom lahko to delal brez večjih težav.

    Mislim, da bi bilo bolj pametno, če bi se SLO strokovnjaki (večina na tem forumu) posvetili tem štirim stvarem (pa še kakšna bi se najdla - recimo kvaliteten podčrtovalnik, ki bi deloval v vseh ofisih, recimo kvaliteteno okolje za slovarje - ne pa da imamo tisto sr*nj* od amebisa) kot pa če se prevaja neko KDE namizje ali nenazadnje Ubuntu v slovenščino.

    Zaključek. Če si ultimativni začetnik, naj ti kdo naštima linux + "pilates" win, zaklene računalnik in to je to. Saj te windowse si kupil že najmanj ene 3x v življenju, jaz sem 7x dal cekin M$u za OS, kar znese povprečno vsaka 3 leta). Računalnika ti ne bo treba več zagnati razen zato ker če boš hotel videt kako to zgleda - kar počnem jaz vsake toliko časa.

    Če si začetnik, naj ti prav tako nekdo uštima računalnik in te malce pouči kako in kaj in to bo to.

    Če si napredni začetnik (kar se štejem da sem jaz) si to sam naredi.

    Ostali si bodo znali pomagati sami.

    Naslednjič malce več o tem kako si linux prilagodit za neko normalno nezahtevno, splošno uporabo oz kako ga imam jaz prilagojenega.

    LP


    * Ostale stvari lahko narediš enako dobro ali še bolj v linuxu
  • Andrejus. Tvoje pisanje je zelo lepo in zanimivo, predvsem izrasoslovje me zabava. Sam sem pred pol leta 95% prešaltal na Ubuntu-ja. Moram reči, da sem več kot zadovoljen. Tistih 5% pa imam okna made by pirat samo za komunikacijo z telefonom in nič drugega. Malo sem se bal kako je v Ubuntu-ju glede mojega poklicnega delovanja (elektronika) in lej ga zlomka na netu sem našel en zelo dober odprtokodni program in ko sm šel v Synaptic sem ga tudi tam našel.
    Pred nekaj meseci sem si nabavil enga dobrega netbook-a in gor so bili prednaložena licenčna okna in že po nekaj klikih me je sistem opozoril o resni napaki. Malo sem pregledal garancijske pogoje, da mi nebi kaj tečnarili, ker sm odstranil sistem in ker sistem v garaciji ni nič omenjen, so okna z pospeškom dol letela. V teh nekaj mesecih Ubuntu Remix ni niti enkrat zablokiral ali mi kako drugače pridelal siv las.
    Še lasten sin mi je rekel, da imam bolj kul računalnik kot mami, ker mu je zanimiv Compiz in AWN.
    Tako sm navdušen nad Ubuntu-jem, da na veliko promoviram prijateljem. In tudi Sem v teh nekaj mesecih dodbra naučil delati v linux sistemi. Zahvala za moje poznavanje so strokovnjaki na tem forumu.

    nadaljevanje moje evolucije je da se naučim programirati v C-ju, ker programiram ATMEL procesorčke. Žal zaradi tega mi še tudi služi brat pirat na oknih.

    Predlagam, da se v kratktem organizira kakšno fešto, da se malo linuxaši spoznamo. Bi vas jaz povabil, a je pri meni kot malo v nerejenem neredu, ker gradim, pa čeprav imam nekaj hektarjev posetvo in sem v deželi cvička in medu.
  • Jst pa pogrešam Adobe. Če že celo življenje delaš z adobovimi programi, se res težko navadiš na Gimp. Zato pa tudi srčno upam, da bo virtualbox kdaj podpiral Mac Os x, saj naj bi v njihovem okolju delovali najbolj optimalno.

    Lahko te razveselim, da ko boš nabavil novo nokio s spominsko kartico jo boš le to lahko povezal. Za imenik pa obstajajo neki čudni programi, ki jih jaz nisem znal usposobiti.

    Certifikati v Firefoxu v Linuxu delajo brezproblema. Imam uvožen certifikat za NLB Klik in eŠtudneta. No problems.
  • uporabnik. Sicer res pogrešam kakšen program, ki bi mi prav prišel pa zaradi tega ne uporablj dual boot sistema ali pa česa drugega. Naučil sem se shajati brez tega. In na mojem računaliniku bo samo še linux. Meni služi že 6 let brez problema najprej Suse, pa Pingo in nato Ubuntu nad katerim sem zelo navdušen (dela mi vse na njem kar rabim), pa še navadu sem se nanj.
    V teh šestih letih nisem nikoli naletel na težavo katere se ne bi dalo rešit. Zato bom ostal zvest linux-u in ga ne bom zamenjal za nič na svetu.

    LP androxxl
  • Mah fantje....dokler bo t.i. brat pirat Linux nima šans. Jebat ga ampak tko je. Čist spodoben sistem ampak so Winsi boljši - če imaš gor naložene vse programe piratske pa sploh.

    Jaz se bom zdej čez poletje spet mal zabaval z Ubuntu-jem. Upam, da mi bo ratal končno povezat XP pa Ubuntu, da bom lahko shereal datoteke. To je moj glavni problem. Vse ostalo štima. Sem zelo nezahteven uporabnik.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.