Navdušen novinec

2

Komentarji

  • Pozdrav še iz moje strani

    Ubuntu imam naložen cca 3 tedne. Glede na strojno opremo ki jo premorem (amd athlon 2500+, 1 gb rama, ABIT NF7s, Ati radeon 9800SE) dela neverjetno hitro, brez problemov, kar za xp-je ne velja.
    Na srečo imam kolega, ki me je navdušil na Linux-om, predlagal Ubuntu. Fant pozna večino operacijskih sistemov, večino distribucij Linux-a, tako da njegovi ideji o Ubuntu popolnoma zaupam.
    Vsake toliko časa imam še kak problem, ki ga sam ne znam rešiti, ampak s pomočjo nešteto spletnih strani je lažje.
    Nekaj malega za moj začetek na forumu...
  • evo. sem hotel upgrejdat na 9.10 in ni šlo. Se je ustavilo pri ''virtual disks''. Ne vem kaj je blo narobe...res pa je da sem imel inštaliran preko Wubi-ja in da so bili XP-ji že malo ''bogi'' tako da je morda zaradi tega. Ni panike.

    fresh install xp, wubi in Ubuntu še danes. (wubi zato, ker je precej lažje inštalirati in ker je v grubu XP prva opcija op defaultu.)
  • zelo zanimivi posti moram recti.. :) jaz uporabljam debian derivate enih par let in po moje je linux nasploh ljudem v zacetku tezaven ampak ko se navadis kje kaj iskati in kako instalirati sploh ni vec panike. v zacetku mas obutek da je linux ena sama zmesnjava ampak po par letih uporabe linuxa komaj vidis kaksna zmesnjava je dejansko windows. zato kar pogumno naprej tisti, ki ste zaceli z linux ker vam ne bo zal na koncu :)
  • Evo mi je ratalo. Problem je bil v fat32 particiji. Zelo zelo lušten je tale 9.10. Takoj ko se je pojavil logon screen sem reku Vauuu. Nice.

    Pa končno so mal lepše teme na voljo....sicer vse mal bolj temne ampak OK.

    Edino kar me je mal zmotilo je to, da ko sem inštaliral sem reku naj bo v angleščini, zdej je pa kr vse v slovenščini.

    Lepo napreduje tale Ubuntu.
  • Živijo!

    Danes bom napisal malce več kako imam jaz urejen linux (ubuntu 9.04) - izgled, da bo zadeva delala tako kot hočem jaz in da je nadvse uporabna. Ter malce več o multimedijskih sposobnostih.

    Gremo lepo po vrsti. Namizje & okna

    Prvo kot prvo grafični uporabniški vmesnik. V linuxu si lahko prilagodiš GUI res na miljavžent možnosti a po moje je najboljše, da pustiš vse lepo pri miru in izbereš cristal clear okna (modre/sinje barve) ter si po možnosti daš še kako lepo sliko na namizje in to je to. Jaz imam sicer črno ozadje zato ker to prakticram že 10 let in je zadeva na ta način nadvse prijazna. Efekte imam na sredini, tako da ni ne preveč ne premalo.

    Komentar izgleda: jaz osebno mislim, da je tak izgled v tem trenutku nadvse optimalen, mogoče celo boljši kot od Maca (pozor boljši ne lepši). Stvari so jasne, lažje jih najdeš, poleg tega ne obremenjujejo procesorja preveč. Zgoraj je vrstica s OS možnostmi spodaj je docking vrstica. Svar je OK in deluje.

    Tukaj je mogoče potrebno omenit, da bi bilo dobro na namizje prilepit še gadžete za namizje (npr screenlets), samo jaz jih nimam, ker ne vem točno sploh zakaj bi jih rabil.

    Ker sem lastnik Igralne postaje 3 (PS3), sem moral obvezno povezat PS3 z prenosnikom preko nekega media serverja. Ključna stvar je bil da ta media server omogoča transkodiranje. Tako lahko gledam na PS3 skorja vsak video ki obstaja. Škoda le, da je procesor v prenosniku ter brezžična povezava bolj švoh tako da večino kvalitetnejših filemčkov ne morem gledati "on the fly". (No nekateri pa gredo npr. 3 sezona Enterprise).

    Poskusil sem dva media serverja. MediaTomb in PS3 media server (ta teče v javi). Mediatomb nekako dela, sam mi enostavni ni potegnil. Media server je pa res dober. Vse dela tako kot mora, celo podnapisi brez problema (samo jaz jih ne uporabljam, razen za filme ki so v drugih jezikih npr. fra ali pa nem). Za prikazovanje podnapisov moram film transkodirat. Ker to zaradi švoh računalnika in/ali brezžične povezave ne morem narediti "on the fly" zadevo enostavno prekopiram na PS3 (copy ukaz v PS3ju) in stvar dela brez problemov. Me prav zanima kako bi to rešili v Windowsih?).

    Prav smejem se prijateljem, ki bi radi povezali računalnik s televizorjem za gledanje filmov. Ha ha ha

    Da ne bo kdo mislil, da se PS3 media server rabi samo za prikazovanje piratske robe. Na računalniku imam še ogromno lastnih fotografij, ki jih enostavno gledaš na PS3, ki je seveda vezan na plazmurino (= 52 inč plazma). Da ne omenim muzike, ki je bila zripana iz cca 150-200 kom originalnih CDjev iz ženine zbirke (od naju založbe ne dobijo več denarja!!!).

    Malce za šalo, dosti zares. Moram pa po pravici povedat, da je linux ultimativni piratski operacijski sistem. Kar sam od sebe (če mu dovoliš seveda) naloži zadnje popravke za aMulo in Ktorent, tako da je čupanje iz interneta še bolj stabilno in tekoče. Prav tako programčki za ripanje, luščenje, kodiranje ipd so veliko bolj "komot" v linuxu kot v Windowsih.

    Brez veze, da si zatiskamo oči linux je dejansko eden izmed ključnih kamenčkov v mozaiku piratstva. Stavim, da večina piratov laufa linux na svojih mašinah. Keč je v tem, da je linux in večina programčkov, ki omogočajo nečedne stvari zastonj.

    Naj bo dovolj za sedaj.
  • Danes ne bom napisal nobenega novega pripetljaja, ampak vam sporočim novico, da grem spet nazaj na


    MS-Visto zato ker je zakon!


    Ne to je hec. Ne morem verjet MS razvija nov OS (Windows 7) pa še Vista ne dela kot bi morla – meni na prenosniku dela z zakasnitvijo in dejansko moraš ti čakat na kompjuter, namesto da bi on čakal nate. Odločil sem se, da ko bom na dopustu bom vse formatiral (sedaj imam visto + ubuntu na MS datotečnem sistemu – začetniško pač!) in naložil ubuntu + virtual box + WinXP In to je to in ne bom več tkal. Nobenega dual boota, ko bom res rabil MS za nadgradnje kake zunanje strojne opreme npr telefona, navigacije ipd, takrat bom zagnal XP. Upam da mi bo stvar delala.

    Drugače pa imam novico, da sem enega prijatelja prepričal, da z nakupom novega prenosnika takoj namesti linux. Poskusil bo ubuntu čeprav imam občutek da bo kasneje prešel na kaj bolj »robustnega« in »špartanskega«. Čeprav jaz ne vem kaj naj bi to pomenilo. Saj tudi on ne :)

    V glavnem prijatelj si bo kupil en prenosnik za cca 500€ na katerem dobi nek Free DOS in pravi da bi direktno zadevo sformatiral in si instaliral linux. Včeraj sem mu cca 1 uro razlagal o ubuntu. Brskal je po mojem prenosniku in moram reč bil je zelo navdušen. Še posebej nad tem, da slovarji delajo brez problemov pod wine. Drugače ga nisem nič prepričeval sam je rekel da bi to sedaj z novim prenosnikom probal.

    Sicer prijatelj je precej zavzet če želi. Že XPje je imel twiakne do skrajnosti tako, da so zgledali kot MAC samo da so bili sive brve. Tukaj v linuxu ima pa neomajno možnosti in če se bo poglobil bo zanimivo videt kaj bo dobil ven.

    Po drugi starni se pa včasih hitro navduši potem pa navdušenje splahni v neki iracionalnosti. Upam, da bo v linuxu vztrajal. Je že nekaj časa odrasel (enih 20let je že odrasel :) tako da upam da ve da se da z linuxom 90% stvari narediti BOLJŠE kot v MS, 5% enako, 4% z zvijačami in triki za tisti 1% pa zna biti problem in tukaj virtual box kot berem zna biti dobra rešitev bom probal tudi jaz – kot začetnik.

    Človek ima par internetnih (lastnih) strani in rabi recimo PhotoShop za urejanje slik. No v resnici ga ne in bi mu bil kak zastonjski programček čisto dovolj. V glavnem že pred enim mesecem je zatrjelav, da PhotoShop je oh in sploh in da ni boljšega. Včeraj je pa videl Gimp in je bil precej navdušen. Sicer on želi da zgleda tak kot FotoŠop in zato bo moral se malce pozanimat, ker jaz to na pamet nevem ker ne rabim tak izgled. V glavnem kot sem prebral je Gimp na nivoju FotoŠopa kar se tiče RGBja, nima pa CMYKa ampak tega ne rabiš če ne delaš priprave za tisk. Jaz osebno rabim Gimp v tem trenutku izključno za korekcijo družinskih fotografij in mi je popolnoma vseeno ali uporaljam Fotošop ali gimp na prvi pogled mi je gimp bolj intuitiven. Samo je pa res, da sem FotoŠop praktično že pozabil poleg tega nisem bil nek hudi profi. Strah me je da bo prijatelj po prvem navdušenju nad Gimpom obupal ter rekel da se stvari ne da naredit tako kot v FotoŠopu – kar po mojem ni res. Bomo videli.



    Človek bo rabil nov prenosnik za par zelo specifičnih stvari in sicer:

    1. internet in pobiranju kvalitetnih filmov
    Za tako rabo je linux idealen

    2. gledanju najrazličnejših media filetov na TVju
    Sicer za gledanje media fieltov je linux idealen ne vem pa kako je s podporo TVju. Njegov prenosnik ima namreč HDMI izhod in on bi to rad povezal s TVjem, upam da to linux podpira, ker če ne bo hitro prešaltal nazaj na MS.

    3. pisanju textov (je pač v tem poklicu)
    In tukaj je Open Office BOLJI od MS Worda, vsaj za tisto za kar ga rabi on – ima boljše možnosti iskanja in shranjevala tekstov, seveda v detajlih boljši :). Za kar rabi tudi delujoče slovarje.

    4. urejanje in kreiranje html (lastnih) strani
    Moram reč da ima človek dve strani z zelo specifično tematiko, ki jih ureja in sodijo v sam SLO vrh, pravzaprav so kar SLO referenca, no vsaj ena.. In tukaj bo linux zakon.

    Upamo na še enega uporabnika linuxa.

    V glavnem bom poročal.

    Lep pozdrav
  • Glede na ceno prenosnika in na hdmi izhod menim, da bo grafična ati. Naj kdo poroča, kako je s compizem in z videom. Meni na x1250 integrirani ati grafi compiz ne dela, ker je ati prenehal s podporo te grafične. Odprti gonilniki pa je še ne podpirajo tako, da bi lahko lavfal kocko. Zaenkrat sem torej še pristaš nvidie.
    Tako po spominu s forumov velja tudi preveriti, kako dela hdmi zvok. S sliko ne vidim razloga, zakaj ne bi na tv delalo, kot je treba.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Ati generacija 1xxx bo zelo verjetno imela osnovno 3D podporo z Ubuntu 9.10, vendar pa pričakuj slabšo hitrost v primerjavi z Windowsi.
    Trenutno ima Nvidia boljšo podporo in performance, vendar pa je tečno, ker vedno traja nekaj tednov da podprejo najnovejši kernel (kar je posledica zaprtokodne narave).
    Poleg tega bo ATI imel morda celo v 9.10. že kernel based mode setting, dočimer pri Nvidi-ji se to zagotovo ne bo zgodilo, niti ni zagotovoljeno da bo prispela v 10.04.
    Po drugi strani ima Nvidia podprto strojno pospešeno predvajanje videa, a naj bi tudi ati predstvil svojo rešitev.

    V splošnem: trenutno je nvidia boljša izbira. čez kakšno leto pa se bodo zaradi odprtokodnosti stvari začele prevračati v ATIjevo smer.
  • Nadaljujemo z zgodbicami o linuxu.

    Prijatelj, ki sem ga opisal zgoraj je svoj prenosnik dobil. Namestil si je ubuntu in doživel razočaranje.

    Linux se mu je nenehno rušil in javljal neko napako. Med updajtanjem je blokiral in podobno. Ima pa prensonik Lenovo N500. V glavnem je to naredil med tem ko sem bil na dopustu tako nisem videl za kaj dejansko gre.

    Takoj je obupal in dal gor XP, tako da ima sedaj win in od tega ne bo odstopil. Verjetno ne bo nikoli več poskušal iti na linux. Razočaran sem ker ni prebral nobenega foruma niti podpore od Lenovo itd. In sedaj pravi da je linux brez veze še posebej ta ubuntu – ker ni ne tič ne miš. Npr. suse je dosti bolj »profi«. Saj veste kaj želim povedati.

    Jaz sem pa malce razočaran nad hitrostjo delovanja linux pod mojim prenosnikom (Lenovo N300). Imam cor duo 1,8GHz in 2G rama, linux imam nameščen preko wibija ali kako se že imenuje. Dela sicer hitreje kot Vista ampak občutno počasneje kot xp. Kaj pravite vi na to?

    Ko bom imel čas bom zadevo pravilno namestil :)
  • Cube Član Ubuntu.si
    ce hoces iztrziti pravo hitrost od linuxa ga moras prilagoditi(beri:optimizirati) svojim potrebam in svoji masini, potem ga naceloma "ni" os-ja ki bi deloval hitreje.
  • Bom optimiziral ko bom imel malce več časa!

    Bomo videli
  • Včeraj zvečer sem na moj stari računalnik, ki ga nisem uporabljal ene 3-4 leta namestil ubuntu.

    Gre za Athlon XP 2000+ z 500MB rama in 70 GB diska. Bil je namreč brez grafične kartice. Vtaknil sem vanj eno staro Ati Rage 128 in zadeva je delala brez problema. Moram dobit še eno staro omrežno kartico da zadevo povežem na interent.

    Vse je delovalo brez problemov, res pohvalno.

    Ampak kar je še posebej pohvalno je to, da je kompjuter pripravljen za delo, komplet office je gor, pekač CD/DVD itd in to z enega samega CDja.

    Bom poročal ko bom zadevo uporabil za kaj koristnega.
  • Jaz sem mami na lenovo n500 namestil ubuntu 29. junuja letos in deluje brez problema, edino kar me je prosila je bilo, da bi ji ga naredil bolj podobnega xp-jem, ki jih je imela na starem prenosniku in je vse šlo gladko, milina.
    Integrirana webcam pa ne deluje, kar mi pa ni preveč všeč.
  • Zdravo!

    Da napišem še par kratkih prigod s tem linuxom.

    Težko bi rekel, da je linux (recimo ubuntu) težji od Windowsov. Če si navajen na windowse potem seveda se moraš naučiti spremenjene filozofije. Moram povedati, da sem do sedaj rešil prav vse težave na katere sem naletel. Če pa ne bi imel dostopa do interneta bi bil bos in nebi bil sposoben narediti nič.

    V tisti stari računalnik, sem porinil eno omrežno kartico za 6€ in zadeva dela brez problemov že več kot teden dni neprekinjeno. Služi za pobiranje stvari iz interneta. Da ne boste mislili da "piratiziram", večinoma pobiram izobraževalne filemčke kot so recimo filmčki o uporabi GIMPa na http://meetthegimp.org/ Priporočam! Pa tudi kako TV serijo, ki itak ne bodo prišle k nam nikoli kot recimo Star Trek enterprise. Priporočam!

    Včeraj sem moj laptop povezal s kamero (staro Sony digital 8) preko firewire (iLink). Zadevo sem v "sudo" načinu povezal hitro samo nočem poganjati programov v "sudo" načinu (npr. ~$> sudo kino). Tako da sem moral uporabniku (andrejus) dodeliti group disk. S pomočjo interneta je šlo BP.
    In potem sem lahko krmaril kamero s programčičom "kino". Za zajemanje in pisanje nazaj na kamero bo OK! Samo za editiranje videa po moje ni kaj prida. Piše, da omogoča tudi bolj napredne finte sam ga jaz ne razumem preveč dobro, tako da sem si namestil CINELERRA-CV.

    Tukaj sem se malce več matral ker navodila za instalacijo niso točna. Najprej se našitima repozitorije in potem se zadevo instalira. Samo ukaz: ~ "....install cinelerra" ne dela AMPAK je treba uporabit ".....instal cinelerracv". Tako pač namestiš open source verzijo cinelerre. Preden sem to ugotovil sem porabil enih 30 min. Pa še jezen sem bil.

    Ko sem jo zagnal je stvar precej enostavna. Podobna Adobe Premieru - torej za telebane. (Kar tudi jaz sem.) Takoj sem opazil da zadeva ni preveč stabilna in rada kreša, vendar nekega hudega ne zgubiš ker program redno bekapira tvoj projekt. Bolj je problem ker zadeva tudi kreša ko zadevo kodiraš (render) in takrat je problem, če par minut pred koncem crkne. Spet od začetka. To je treba definitivno popravit. Druga stvar, ki mi gre na živce je podoba uporabniškega vmesnika, ki ne uporablja GNOME standarde. Grrrr. Kljub vsemu je pa pregleden in jasen, saj stlači veliko ikon v zelo majhen prostor. V glavnem je kul samo ni Clearlook.

    Delo z cinelerro je enostavno, vendar si je potrebno prebrati kak manual o Cinelerri in pa predvsem veliko manualov o tem kako se filemčke sploh dela kaj je to sploh AVI, MP4, MKV itd (verjetno veste da to niso "formati zapisa videa" ampak samo okviri, ki združujejo različne vrste informacij (npr video, avdio, podnapise, mislim da tudi menije itd).

    Svoj čas (ene 5-7 let nazaj) sem se nekaj matral z Adobe Premierom pa Pinnacel Studio, tako, da spoznam malce tudi to vejo računalništva pa da si uredim domače filmčke. (Copy supplied by Piratos(TM).) Znanje, ki sem si ga takrat pridobil bo koristilo tudi pri cinelerri.

    Seveda, program ni tako spoliran kot Premiere je pa zastonj, zelo zmogljiv (80-90% stvari ne bom rabil :) samo da bi bil bolj stabilen.

    Če imate kake izkušnje z njo (it is a She) mi prosim sporočite. Če poznate kak enostavnejši program za video v Ubuntuju mi tudi sporočite.

    Samo bolj enostavnega programa od cinelerre po moje ni. (<--- to je ena velika neumnost, ki sem jo napisal)

    Kaj pa uporabljate za delanje DVDjev? Zasledil sem daje manDVD OK, kaj pa DVDStyler?
  • Lahk probaš še recimo OpenShot Video Editor -> http://www.openshotvideo.com/ ..nisem ga uporabljal sem pa prevode /pregledoval/popravljal/dodajal/ :)
    Zgleda pa kr cool :)
  • lupastro je dejal/-a:
    Jaz sem mami na lenovo n500 namestil ubuntu 29. junuja letos in deluje brez problema, edino kar me je prosila je bilo, da bi ji ga naredil bolj podobnega xp-jem, ki jih je imela na starem prenosniku in je vse šlo gladko, milina.
    Integrirana webcam pa ne deluje, kar mi pa ni preveč všeč.
    Integrirana kamera bi morala delovat, vsaj na modelih, na katerih sem jaz inštaliral/testiral Ubuntu... :-/ Si prepričan, da je vse ok, al so vštulili not kakšen nov, nepodprt model?
  • @CrazyLemon: sem si na hitro pogledal openshotvideo na interentu, zgleda obetavno. En tak enostavni progrmačič kot muvi maker za Win. Probal ga bom sigurno, ker roko na srce se mi res ne da študirat manuala za cinelerro ker na koncu bom rabil 10-20% njene moči, sposobnosti. jo je pa vseeno dobro obdržat na disku za vsak slučaj.

    Itak rabim samo za uredit nove posnetke otročička, ki ga bom snemal ko se bo rodil (po porodu seveda), se plazil, shodil ipd.

    Bom poročal, če mi zadeva sede.

    Hvala.
  • A je kdo probal KDENLIVE. Program zgleda ok, precej enostaven pa tudi zmogljiv? A res noben ne ureja filemčkov z linuxom?

    LP
  • Zdravo!

    Danes bi napisal eno razmišljanje. Prosil bi tudi, da vi napišete svoje. V glavnem sedaj že enih 6 mesecev uporabljam linux. Prej Ubuntu 8.10, sedaj Ubuntu 9.04. Stvari se mi počasi bistrijo in mi linux filozofija počasi postaja res všeč, saj celo svoji ženi pravim, kako to da tega nima Windows, kako to da se onega niso spomnilo oni oz da tega nimajo Windowsi že kar notri.

    Po netu berem razne najave novih OS. Oktobra baje prideta Windows 7 in seveda Ubuntu 9.10. Tudi tukaj je bila novička o tem kako je grafični vmesnik na 9.10ki lepši itd. Kot razumem je glavna naloga Win7 da popravijo slab vtis Viste, glavna naloga 9.10ke pa da polepša grafični vmesnik. (No verjetno to ni glavna naloga 9.10ke ampak spada med pomembnejše spremembe).

    Win7 nisem probal in tudi ne nameravam preizkušati, kaj šele kupiti. Ampak po testih sodeč je M$ tokrat naredil dobro nalogo, vsaj kar se tiče domačega uporabnika. Sedemka dela hitro, je stabilna in predvsem res lepo zgleda. Vsaj tako pravijo.

    (<--- po moje ni tako, ker do sedaj nobena nadgradnja od Windowsov ni delala hitreje kot prejšnja, nobena ni bila ultimativno stabilna (no, Win2000 ni bila slaba) in nobena ni bila res ultimativno lepa, v primerjavi z Macom ali res nališpanim Linuxom)

    Ko berem razne komentarje je uporabnikom res pomembno kako OS zgleda, ali ima prosojne menije, lepo ozadje, lep splash screen, razne efekte ipd. Meni osebno ni do tega, samo takih je res malo. Meni osebno je clearlook zelo všeč, verjetno pa se nebi branil kakega res dobrega naprednega videza, ki nebi upočasnjeval vsega skupaj.

    Tako kot za ljudi tudi za OS velja "obleka naredi človeka" oz "GUI naredi sistem", ko ljudje vidijo pred-nastavljeno temo na Ubuntu pomislijo, da gre za "gikovksi" sistem za gike, ne pa za normalne uporabnike.

    Jaz bi za 9.10 (ali pa za kasnejše verzije) predlagal samo 3 stvari:

    1. posvetiti se je treba grafičnemu vmesniku. Komjuniti je tako velik, da se po moje da narediti samosvoj profi izgled, ki je PREDNASTAVLJEN. Saj vidite, po pisarnah in domovih. WinXP ima enak izgled povsod, samo ozadje se spreminja s sliko lastnih otrok, rajskih plaž, nagih žensk ipd. Kar pomeni da živ bog tega ne spremeni.

    2. Posvetiti se je treba prednastavljeni instalaciji. Ko instaliraš Ubuntu dobiš res veliko, samo manjka par stvari, recimo zmožnost gledanja videa, urejanja videa itd. Vem da so to pravne zadeve, samo jih je potrebno tak dokumentirat, da bi zadeva jasna vsakomur.

    3. Dokumentacija. Dokumentacija na internetu ni slaba, ampak tukaj se da naredit res še veliko. Dokumentacija bi morala biti na CDju (oz iso-tu) in to dobra ter se namestiti na disk. Mislim, da je dokumentacija (uradna) kljub vsemu prešvoh.

    Pa marketing ni najboljši. Koliko ljudi recimo ve,

    1. da na linuxu sploh NI VIRUSOV in zato NE RABIŠ ANTIVIRUSA
    2. da imaš na razpolago več kot 10.000 PROGRAMOV ZASTONJ, ki se jih da inštalirat s 5 kliki in pritiskom na 1 enter(seštejte)
    3. da VSI resni studji DELAJO FILME NA LINUXU, če želiš postati filmski igralec moraš ja poznat orodje s katerim te bodo polepšali :)

    Koliko američanov ve, da:

    1. da je linux evropski, tako kot BMW in Porsche in Hagen Das (<-- no ta ni, zgleda pa :)
    2. da je v Evropi več linuxov kot MACov (nimam pojma, špekuliram, ker poznam več linux userjev kot mac userjev :)
    3. da na severni polobli ni pingvinov ampak so samo Tuxi, na južni polobli pa so tako pingvini kot Tuxi

    Evropa je KUL faktor za povprečnega Američana in ta precej diktira, kaj bomo delali, jedli in pili v prihodnosti.

    Kaj pravite vi?
  • napsy Član Ubuntu.si
    Mislim da ne smeš bit preveč navezan na nek software ker potem zgubiš objektivnost. Windowsi so prišli daleč od leta 1998 in niso tako slab sistem.

    ...Tako kot za ljudi tudi za OS velja "obleka naredi človeka" oz "GUI naredi sistem ...
    Tu se ne strinjam s tabo. Sistem se ne sme ocenjevati po videzu. Videz je pač nek dodatek, ki (nekaterim) olajša delo. GUI je mogoče 10% funkcionalnosti celotnega sistema.

    1. da na linuxu sploh NI VIRUSOV in zato NE RABIŠ ANTIVIRUSA
    2. da imaš na razpolago več kot 10.000 PROGRAMOV ZASTONJ, ki se jih da inštalirat s 5 kliki in pritiskom na 1 enter(seštejte)
    3. da VSI resni studji DELAJO FILME NA LINUXU, če želiš postati filmski igralec moraš ja poznat orodje s katerim te bodo polepšali smile
    1. tudi linux ima viruse samo se slabo razmnožujejo zaradi privzetih pravic, ki jih ima uporabnik
    2. to je spet čisto odvisno katro distribucijo imaš v mislih
    3. še nisem videl kakšnih raziskav ki bi to pokazale. Je pa tako da je linux bolj primeren za določena opravila, kot pa ostali sistemi

    1. da je linux evropski, tako kot BMW in Porsche in Hagen Das (
    1. dejansko ni pomembno (nevem če je komu posebej pomembno da je prvi PC je prišel iz amerike)
    2. to je sicer lep trend. bi verjetno veljajo tudi za ZDA, če nebi microsoft mel tako močnih lobijev
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.