Brainstorm

http://brainstorm.ubuntu.com/idea/24018/

Pomojem je to en velik problem, namreč VSAK ki mu jaz dam Ubuntu v roke gre na internet in downloada Nerota in ga poskuša namestit. Pomojem je takle rešitev kar uredu.

LP, Ožbolt

Komentarji

  • napsy Član Ubuntu.si
    pomoje je ideja slaba.

    1. windows programi niso pointegrirani s privzetim namizjem
    2. obstajajo precej dobre odprtokodne alternative za večina windows programov
    3. nobene garancije ni, da bodo programi pod wine dejansko tudi delovali

    uporabnika, ki bo v linuxu želel namestiti nero, je treba razsvetlit in ga poučit.
  • mihap Član
    uredil/-a 26. March, 2010
    Namesti jim k3b (sem Gnome fan, ampak za CDje imam dosti rajši tega) in bližnjico na namizje. Nerotu je podoben vsaj toliko kot OO podoben MSOFFICE.

    sudo apt-get install k3b

    začni pametno
    image
    zapeči DVD
    image

    mp3 kot audiocd
    za pretvorbo mp3 v audio cd potrebno namestiti libk3b6-extracodecs.
    sudo apt-get install libk3b6-extracodecs

    image

    kopiraj cd
    image
  • ozbolt Član
    uredil/-a 26. March, 2010
    Ojla fanta, preberita predloge in poglejta kateri je moj... Prosim.
    So pa KDE aplikacije za moje pojme (geek) preveč prilagodljivi, tako da so GTK ponavadi veliko bolj dobrodošli (Gnome baker ali pač Brasero :).

    Offer multiple choices:
    First choice is: "This program does not work properly on Ubuntu. But there is a free alternative. Install 'appname'"
    (using database of Free Linux app alternatives, that is to be made).
    If the installing program is not in database, you should get a search box that searches through repository (using ubuntu software center UI)
    The second choice (smaller or even hidden) would say: "I don't care, just install me Photoshop!"
  • Sicer pa če si nekdo zares želi namestiti nero na ubuntu ni problema obstaja tudi verzija za za linux.

    LP Androxxl
  • napsy Član Ubuntu.si
    ozbolt: težava je tut v tem, da se photoshop ne da kar z lepe namestit, sej se gre za lastniški program. Zakaj pa ravno photoshop? S to izbiro bi photoshop dobil monopol. Kaj pa s konkurentnimi programi?
  • napsy je dejal/-a:
    ozbolt: težava je tut v tem, da se photoshop ne da kar z lepe namestit, sej se gre za lastniški program. Zakaj pa ravno photoshop? S to izbiro bi photoshop dobil monopol. Kaj pa s konkurentnimi programi?
    Ja, samo ce bi se Adobe zainteresiral pa naredil svoje programe, ki bi delali na Linux distribuciji, bi pa zlo mocno krepnilo Microsoftu. :P (predvidevam :D)
  • napsy Član Ubuntu.si
    To je zelo optimistično gledano. Tudi če bi, se še vedno pogovarjamo o lastniškem programu, kjer je treba odšteti precej denarja za uporabo in tudi s to si precej omejen.
  • kubanc: čist hudo bi bilo, pa še ubuntu bo mel gumbe na levi strani okna, mislim, da lastniki Macov bodo množično migrirali :D
  • Meni se zdi najbolje, da se Wine skrije čim dlje od novega uporabnika (tako kot pri zdravljenju odvisnosti :)). Uporabnik mora prebroditi abstinenčno krizo in se popolnoma akomodirati v logiki prostega programja in Ubuntuja. Predvsem koristi uporabniku, da začne razmišljat o rešitvah problema kot takega, ne pa o konkretnem programu kot o rešitvi problema.

    Nisem še nikoli rabil tako specializiranega programa za peko. ISO datoteke zapečem z desnim klikom na ISO > Zapeči sliko, posamezne datoteke lahko zmečem kar v Nautilusu na CD, muziko pa z Rhythmboxom (Brasero). Pa tudi cdrecord je prišel že prav. Tudi na Windows si raje namestim InfraRecord kot Nero(bloatware).

    Po moje bi bilo veliko bolje, da med namestitvijo bil na voljo kakšen programčič, ki bi novincem prikazal alternative, ki jih ponuja FOSS okolje in poudarit, da Linux ni Windows ter implikacije tega dejstva.
  • ozbolt Član
    uredil/-a 27. March, 2010
    Ampak kar trenutno naredi Ubuntu je verjetno najslabše. Pokaže ti da je paket pokvarjen in ti ne naredi nič. Kasneje dobi uporabnik, če še vztraja, odgovor da dela z Wineom in gre nameščat Wine. Namesto da bi pokazalo alternative.
    Vsaj meni stvar ne zgleda nič posebnega za sprogramirat (jaz sigurno ne znam). Prebereš ime exe-ja, poiščeš tisto v bazi, pošlješ uporabnika v software center na aplikacijo, ki naj bi bila najbolj podobna. Ali se pa motim :)

    Je pa novim uporabnikom čisto vseeno ali je foss, ali je kakoli drugega. Kot je meni vseeno ali ura na roki dela s pomočjo a baterija ali b baterije, važno da dela.

    So pa gumbi na levi čisto samosvoji, niso enaki ne macu, še manj windowsom, zato tudi mac uporabnikom ne bo lahko switchat.

    Photoshop je bil le en primer. Eden bolj pogostih.

    LP
  • Ja, po svoje imaš prav. Nekaj takega bi se moralo zgodit kot se zgodi pri Predvajalniku filmov za manjkajoče kodeke. To vsekakor ne bi bilo slabo.
  • napsy Član Ubuntu.si
    A ni ravno to eden izmed blueprintov bodočih Ubuntu izdaj, "integracija wine z namizjem"? Torej ko boš kliknu na .exe da bo prepoznalo, če je windows program in ti ponudi wine instalacijo.
  • ozbolt je dejal/-a:
    Je pa novim uporabnikom čisto vseeno ali je foss, ali je kakoli drugega
    Novi uporabniki hočejo imeti to kar jim priporočijo kolegi. Če ima kolega Fotošop, ki ga uporablja edinole za povečevanje kontrasta slikam in Nero, da vsak dan zapeče nov DVD wareza, potem bo tudi novemu uporabniku hotel vsiliti take programe, čeprav so neprimerni zanj. Ko bo pa kolega namesto tega raje priporočil GIMP in kak opensource pekač CD/DVD, wine ne bo potreben - GIMP tako ali tako dela v Linuxu, za pekač bo pa vpisal "Opensource burner ubuntu" v google in takoj našel K3B ali pa kaj drugega nativnega.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.