Kako spremeniti kontrast, spell checking

Vse sem preiskala in ne vidim te možnosti. Z Ubuntujem sem se nekaj dni nazaj srečala prvič in mi je vse novo. Prosila bi, če mi lahko kdo napiše navodila - po korakih in v preprostem jeziku, ker ne razumem računalniščine :)
Še eno zoprnijo imam, ko na internetu pišem tekst, kot recimo tole sporočilo, se mi rdeče podčrta vsako besedo in bi ro rada ukinila.
Hvala.

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Če imaš slovenski Ubuntu, potem v glavnemu meniju (ob predpostavki da nisi spremenila videza) zgoraj levo klikni na sistem in nato na nastavitve ter čisto spodaj na zasloni.

    Odpre se ti okno možnosti zaslonov, kjer lahko spremeniš ločljivost in hitrost osveževanja. Ko si nastavila na željeno vrednost klikni na uporabi. V istem meniju lahko nastavljaš stvari, če imaš več zaslonov.

    Zoprnija Ubuntuja je, da ima ogromno menijev med nastavitvami. Če želiš število menijev zmanjšati lahko v meniju sistem klikneš nastavitve in nato osnovni meni. Tam lahko odkljukaš menije, ki jih ne potrebuješ.

    Upam, da je pomagalo.

    lp
  • t3ch Član
    uredil/-a 6. June, 2010
    #uporabi ukaz xrandr
    #primer:


    user@user ~ $ xrandr
    Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 1024, maximum 4096 x 4096
    VGA-1 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 312mm x 234mm
    1024x768 85.0 + 85.0 75.1 70.1 60.0
    1600x1200 65.0
    1280x1024 75.0*
    832x624 74.6
    800x600 85.1 72.2 75.0 60.3
    640x480 85.0 72.8 75.0 66.7 60.0 59.9
    720x400 70.1
    DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
    TV-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

    user@user ~ $ xrandr --output VGA-1 --mode 1280x1024


    #lp :)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Pardon, spregledal sem drugi del. To je samodejno preverjanje črkovanja. Če ga ne porebuješ v firefoxu klikni na meni Urejanje in nato Nastavitve.

    V oknu, ki se odpre, klikni na najbolj desno ikono napredno. Nato odstrani kljukico z možnosti: Preverjaj črkovanje beesed, med tem ko pišem.
  • Jao, sem zdaj ugotovila, da sem zafrknila. Ločljivost je ok, to sem tudi našla v meniju brez problema, problem je v kontrastu in ne v ločljivosti. Sem iskala že nekaj po tujih forumih in je na to temo precej govora, ker tega zgleda ni v menijih, vendar pa so odgovori preveč strokovni in potem jaz tega ne znam narediti. Se opravičujem, my mistake :)
  • AndrejZ, sem že iskala, pa zdaj ponovno in pod urejanje (edit) nimam te možnosti, niti nimam pod Tools niti kjerkoli drugje (dopuščam možnost, da sem slepa) "Nastavitve" oz. "settings" preprosto ni nikjer.
  • vrtnica1 Član
    uredil/-a 6. June, 2010
    @ t3ch

    Tvoj odgovor je točne tiste vrste, s katerim si jaz ne vem pomagati, na forumih pa je takih nasvetov cel kup :)) Vseeno hvala za pomoč, samo jaz rabim odgovor za začetnike, se pravi, "klikni tja, potem klikni to, potem tam napiši tole ....

    Da ne bo tole izpadlo nehvaležno, samo pojasnjujem, da jaz take vrste odgovorov ne razumem, bi pa rada uredila tale kontrast, ker je precej moteč.
  • @andrejZ

    Evo, sem dala copy in potem desni klik in se je tam poleg možnosti paste pojavilo še check speling, sem odkljukala in je ok, vendar samo pri pisanju tistega sporočila, ko to odkljukam. Pri naslednjem sporočilu je črkovanje zopet tu, se pravi, na ta način bi morala odkljukati vsakič znova.
  • No, en problem manj, črkovanje sem našla pod Edit in nato Preferences in nato Advanced in tam je bila možnost Check my spelling as I type. :D
  • Kontrast bi mogla naštimat s pomočjo nastavitev ob strani zaslona ..poglej spodaj oz. ob strani če so kaki gumbi :)
  • vrtnica1 Član
    uredil/-a 6. June, 2010
    CrazyLemon je dejal/-a:
    Kontrast bi mogla naštimat s pomočjo nastavitev ob strani zaslona ..poglej spodaj oz. ob strani če so kaki gumbi :)

    Nič ni, samo za svetlost ant tipkovnici. Imam pa prenosnik.

    Pa hvala za popravek teme :)
  • Hmm.. če ni gumbov se bo potrebno igrat s terminalom/ukazno vrstico :)


    hmm.. sicer sem najdu en program imenovan gDDCControl vendar če monitor ni v njegovi bazi ti ne pomaga kaj dosti..lahk ga pa probaš tako da greš v Programsko Središče in poiščeš "ddccontrol" ali pa "Monitor settings" (ena in ista stvar)
  • Kje pa je programsko središče? Tega tudi ne najdem, niti nič podobnega.
  • Programi -> Programsko središče Ubuntu čist na dnu..
    kateri ubuntu pa uporabljaš ? :)
  • 8.10 in pod programi ni nič :(
  • No pol ti ostane pa ukazna vrstica in terminal :)
    ter ukaz
    xgamma -gamma 0.6
    oziroma igranje z vrednostmi :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.