Zunanji trdi diski

Zanima me, ali obstajajo kakšne omejitve glede zunanjih trdih diskov pri njihovi uporabi z ubuntujem? So kakšni problemi pri določeni znamki?

Nameravam kupiti WD 1,5TB elements.


Ima kdo izkušnje s kupovanjem diskov zunaj Slovenije? Na amazonu.de je skoraj za 30 evrov cenejši, kot pa v trgovini pri nas. Kako je potem z uveljavljanjem garancije?

Komentarji

  • Jaz imam WD 1T dela odlično. Mislim da ne bo težav
  • Danes sem kupil omenjeni disk in imam problem. Kubuntu mi ga ne zazna. Sem probal v win xp in win 7 pa mi ju tam lepo zazna.

    Napiše to napako:
    Med dostopanjem do "Elements" je prišlo do napake; sistem je odvrnil: org.freedesktop.Hal.Device.Volume.UnknownFailure: Failed to read last sector (2930275119): Invalid Argument HINTS: Either the volume is a RAID/LDM but it wasn't setup yet, or it was not setup correctly (e.g. by not using mdadm --build ...) or a wrong device is to be mounted, or the partition table is corrupt (partition is smaller than NTFS), or the NTFS boot sector is corrupt (NTFS size is not valid). Failed to mount '/dev/sdb1': Invalid argument The device '/dev/sdb1' doesn't seem to have a valid NTFS. Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of the partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around?
    Ima kdo kakšno idejo?
  • si mogoče poskusil formatirati? mogoče spremeniti format iz NTFS v nekaj drugega, kot piše v napaki?
  • Mene neki zanima. In da ne bom odpiral nove teme:
    Nameravam kupit zunanji disk in ga sformatirat v drug format (ne NTFS). Ampak se ne morem odločiti katerega naj uporabim. Kaj predlagate?

    ps. uporaba diska bo samo v linux sistemih :)
  • jodlajodla je dejal/-a:
    si mogoče poskusil formatirati? mogoče spremeniti format iz NTFS v nekaj drugega, kot piše v napaki?
    Ampak ubuntu mi prepozna NTFS in sicer dve particiji NTFS na istem disku na prenosniku. Tega zunanjega pa mi ne. Zgleda ga bom res moral še enkrat sformatirat.

    Zdaj pa tud jaz ne vem: a čem ga ponovno formatirat v NTFS ali pa v mogoče EXT4 ...

    A ostali ste imeli podobne primere, ko ste kupili nov že vnaprej sformatiran disk v NTFS-ju. Vam je takoj prepoznal al ste morali na novo formatirati?
  • Brat ima WD 500 GB in deluje na mojem računalniku (Ubuntu 10.04) čisto vredu. Na njegovem mu je pa nehal delat, ker mu je sredi zapisovanja datotek šla elektrika (že itak mu neki šteka konektor za elektriko na zunanjem disku) in ga sedaj ne prepozna več. Ima pa Ubuntu 9.10.
  • Imam Transcend 320 GB.Originalni razdelek FAT32 sem z Gparted zmanjšal in na praznem prostoru ustvaril razdelek ext3 (tega potrebujem za kopiranje večjih datotek, na primer ISO slik DVD zgoščenk). Linux zazna dva zunanja diska - Transcend in ext3, Okna pa pač samo enega. Ta disk imam že kar nekaj časa in nobenih težav nisem opazil ne v Oknih XP, Vista ali 7, niti v Mandrivi, SuSE, *buntu, PCLinuxOS.
  • Največja omejitev FAT32 je omejitev velikosti datoteke 4 GB. Sam že dolgo uporabljam kar NTFS in še nisem naletel na težave.
  • Tudi sam imam WD 500gb, vendar ne uporabljam (vsaj ob prenašanju večje zadeve 5,6gb dobim opozorilo) formata NTFS. Ubuntu 9.10 in 10.04 pa mi lepo prepoznata zunanji trd disk.
  • Zakaj, ko sem formatiral zunanji disk s "primary partition" in "ext4" ne morem nanj pisati in ustvarjati map?
  • khan je dejal/-a:
    Zakaj, ko sem formatiral zunanji disk s "primary partition" in "ext4" ne morem nanj pisati in ustvarjati map?
    mogoce nimas dovoljenja

    mogoce nimas dovoljenja
  • Ja, mogoče je to.

    Samo, če sem sam formatiral, potem bi moral imeti dovoljenja ... ali pa vsaj naj me vpraša za geslo. Ampak nič.

    Ne znam pa spremenit dovoljenja. Kako moram formatirat, da imam dovoljenje za dostop do njega?
  • Ni point v tem kako formatiraš disk..point je v tem kako ga mountaš/ s katerimi pravicami
  • Nabavil sem WD zunanji disk in ga uspešno sformatiral z ext4. Vendar mi je sformatiralo samo del, ki je prej bil NTFS. Še vedno je ostal razdelek kjer je WD SmartWare. Rad bi vse sformatiral in da bi imel samo en razdelek ext4.
    Ko priključim disk na računalnik se mi pojavita dve ikonci: My Passport (disk) in WD SmartWare (neki programi za zaščito in bla bla za Windowse).

    Kako lahko sformatiram celoten disk?

    Hvala
  • napsy Član Ubuntu.si
    Poženi program gparted (če še nimaš nameščenega, ga namesti) in nato najprej iz izvlečnega seznama izberi pravilen disk. Ko boš prepričan, da imaš izbran pravi disk (poglej če se velikosti ujemajo) pobriš vse particije, anredi samo eno in jo nato formatiraj.
  • lapor Član
    uredil/-a 22. July, 2010
    Sformatiral sem s programom Diskovna orodja, ki se nahaja v Sistem/Skrbništvo.
    Ko pogledam v programu gparted, mi pokaže samo ext4 del. Tistega, kjer je WD SmartWare mi ne pokaže.

    ps. zakaj se mi je ustvarila datoteka lost+found, ki je ne morem ne odpreti in ne izbrisati.
  • khan Član
    uredil/-a 27. July, 2010
    lost+found je itak prazna mapa. Tud meni se je naredila in če se jo želiš znebit jo preimenuj tako, da pred imenom dodaš piko (.). Tako jo boš skril. Lahko jo verjetno zbrišeš, ampak le ko boš imel pravico do brisanja (beri naprej).

    Predvidevam, da imaš probleme z dostopom do ext4 particije?

    Da boš to rešil boš moral uporabit konzolo (terminal). Moraš vpisat:
    sudo chown -R uporabnik /media/ime zunanjega diska


    Namesto uporabnik vpišeš uporabnik, ki bo imel dostop do diska (v mojem primeru je to moje ime).
    Namesto ime zunanjega diska vpiši ime diska, ki ga vidiš ko je zunanji disk priklopljen (v mojem primeru je to Elements)

    S tem ukazom spremeniš pravice dostopa do diska, iz root (koren) na uporabnika, ki primarno uporablja sistem.
  • Oj,
    nimam problemov do dostopnosti ext4 particije. Samo malo me živcira, ker ne morem nikakor izbrisati particije, kjer je WD SmartWare. In mi tako ko priklopim disk, zazna dve particiji. Mojo ext4 in WD SmartWare, ki se mi prikaže kot vprašaj.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.