[rešeno] Toshiba C650D / Acer AS5534 in Ubuntu 10.04

Pozdravljeni!

Sem nov na forumu in vas lepo pozdravljam. Ker sem primoran kupiti nov prenosnik sem si izbral Toshibo C650D kateri je brez OS-a. Ker se že nekaj časa ogrevam za Ubuntu sem se odločil da ga naložim. Bo prenosnik ok ali moram na kaj paziti? Prav tako me zanima, ali moram pri namestitvi paziti na kaj posebnega. OS bom naložil na USB. Je nalaganje lahko? Vem da postavljam čudna vprašanja za vas poznavalce a prosim vseeno za odgovore. Pa še pohvale za spletno stran. Vse se najde:=)
«1

Komentarji

  • Tukaj si preberi morebitne težave http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=9732986
    Vsak prenosnik je OK..težave so samo pri nekaterih grafičnih karticah ter pri brezžični težavi..to so najbolj pogoste težave :)
    Pri namestitvi samo pazi na to da dodeliš tudi posebej particijo /home ..tko da če se kaj zaJ ... da ti ostanejo dokumenti :)
    Nalaganje poteka v cca. 7 korakih.. dokaj preprosto :)
    Glede nalaganja na USB pa hmm..ne vem kako bo z bootom..mogoče ti ne bo hotelo naložit sistema ob bootu..

    In hvala za pohvale..vedno so dobrodošle ;)
  • Vsa novejša računala imajo možnost bootat iz USB-ja, tako da pomoje bo to šlo. Sicer nisem še probal, ampak če lahko Ubuntu Live normalno dela iz USB-ja, potem bi moral tudi potem ko je namščen na USB.
  • Zdravo! Hvala za odgovor. USB sem naredil preko uradne strani. Sedaj me zanima še to, se v UBUNTU normalno lahko uporablja digitalna potrdila, in ali je res da ne rabim antivirusnih programov. Kaj pa kaj drugega?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @tads: Digitalna potrdila se lahko večinoma normalo uporablja, vendar ponavadi za prevzem potrdila potrebuješ windows, ko pa ga enkrat imaš, ga lahko v Ubuntuju z lahkoto uporabljaš.

    Sam elektronsko bančništvo uporabljam že 2 leti brez težav.

    Ubuntu je narejen tako da je privzeto varnejši od windows, poleg tega pa je velika večina vseh virusov in ostale nesnage (ravno danes sem bral da je kar 99.4% vsega malwarea namenjenega windowsem), zato je možnost da se boš okužil z virusom mnogo, mnogo manjša kot na windows, ni pa povsem nemogoča.

    Večina ljudi uporablja antiviruse zato, da pregledajo datoteke, ki jih dobijo od windows uporabnikov in jih nato pošiljajo naprej.
  • Digitalni potrdili od NLB Klika in eŠtudenta UNI-LJ preverjeno delujeta. :)
  • Super, potrdilo imam izvoženo, tako da ga bom potem samo dodal.
  • Zdravo!
    Namesto Toshibe sem kupil Acer AS5534 pri Mercatorju. Inštalacija je uspela, ne dela mi WI-FI povezava. Tam ko je gumb za WI-Fi se ne zgodi nil ko ga pritisnem. Tudi med povezavami piše da je izključen. Na prejšnem OS-u ki je bil naložen je delal. kaj je za narediti? Prosim za pomoč. Hvala in lp
  • Prilepi izpis tega ukaza:

    dmesg | grep -e ath -e wlan
  • Hvala za res hitro pomoč. Ko v terminal vpišem ta ukaz se mi izpiše:

    [ 0.868806] device-mapper: multipath: version 1.1.0 loaded

    [ 0.868809] device-mapper: multipath round-robin: version 1.0.0 loaded

    Kaj je za narediti?
  • Kaj pa če poženeš:

    sudo modprobe ath9k


    Kakšen je potem izpis?
  • Vpraša za geslo. Če hočem vpisati ne piše nič. Le ponovno potem ko entram vrže vrstico za ukaz. Res ne vem kako in kaj pa prosim za pomoč. V tisti prednalozeni ediciji Linuxa je delal. Pa še to, ko vstopim v Bios mi 10 piskne.
  • Zaradi varnosti se ne vidi ne število črk/številk/znakov v geslu ne črk/številk/znakov..
    vpišeš svoje geslo 'na slepo' in pritisneš enter.

    Povej katero brezžično kartico imaš na laptopu?
  • Če vpišem geslo me vpraša za nov ukaz. Brezžična ne vem kako se pogleda rac. Je acer aspire 5334.
  • Kot sem bral v tej temi, je nekomu pomagalo, da je iz 64bitnega Ubuntu-ja prešel na 32bitno verzijo - sam lahko poskusiš zamenjati.

    Lahko pa poskusiš namestiti wicd in se probaš povezat preko njega. Če ne bo delovalo, ga briši in poskusi z naslednjim:
    sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist

    Tole vpiši v Terminal - seveda boš moral potem vpisati tudi geslo. Odprl se ti bo gedit, kjer boš na vrh datoteke dopisal:
    blacklist ath_pci

    potem le še shrani datoteko, zapri gedit in terminal, ter ponovno zaženi računalnik. Poročaj :)
  • Saj imam naloženo 32 verzijo. Bom poskusil. Hvala.
  • Za Wicd napiše da ga ne najde. Za drugi postopek naredim, ponovno zaženem, ne zgodi se nič.
  • Wicd boš lahko naložil le ob povezavi ;) Poveži se preko kabla in potem naloži. Predlagam ti tudi, da poskusiš tudi z Kubuntu, Xubuntu..., če ti stvar res ne bo delovala.
  • Sedaj sem se povezal preko mobilca. Najprej grem na driverje pa da vidim če bo tam kaj.
  • tads Član
    uredil/-a 20. September, 2010
    E, takole. Z vašo pomočjo in pomočjo uradne spletne strani sem prišel do rešitve. Računalnik je potrebno najprej priklopiti na žično povezavo, tam zagnate iskalnik gonilnikov, seveda je gonilnik takoj našel, ponovni zagon in to je to. Sedaj dela... Posodobitve, vse je šlo gladko skozi. Sedaj pa naprej v raziskovanje Linuxa-seveda s rednim spremljanjem vaše spletne strani in foruma. Res sem trenutno zelo "navdušen".

    Zanima me le, ali je potrebno na računalnik naložiti kak program proti nezaželenim programom (virusi, vdori, malware....)...Navajen sem da sem na Windowsih vedno imel naloženih 6 programov ( Aviro, CCleaner, .....).

    Pa še to, kako v Mozillo uvozim potrdilo (v windowsih sem imel med orodji za uvoz, tu pa ne najdem (3.6.10 for Ubuntu Canocial 1.0).
  • Zanima me le, ali je potrebno na računalnik naložiti kak program proti nezaželenim programom (virusi, vdori, malware....)...Navajen sem da sem na Windowsih vedno imel naloženih 6 programov ( Aviro, CCleaner, .....).
    ni potrebe, saj obstaja zelo malo virusov za Linux distribucije. Pa se tiste, ki obstajajo jih sproti popravljajo. Antivirusni program se splaca, ce se kdaj gledajo datoteke. ki gredo potem na Windows OS.

    Kako se vnese certifikat...
    http://www.pentaware.com/pw/How_to_IMport_a_PFX_file_TO_firefox.htm
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.