Ubuntu 11.04

lp!
Zanima me nekaj glede prihajajočega sistema. Nisem še preizkusil beta različic, ampak vseeno...
Kaj pomebi, da bo Unity nadomestil Gnome?? Ali ni Gnome 3 po nekaterih ocenah boljši od Unity?

Komentarji

  • napsy Član Ubuntu.si
    Unity je nov graficni vmesnik, ki nadomesti tistega iz Gnome 2.x. V veliki vecini ga razvija Canonical, podjetje odgovorno za Ubuntu. Gnome 3.0 pa uporablja lasten vmesnik, imenova "Gnome Shell", ki uporablja drugacno tehnologijo kot Unity in je del namizja Gnome 3.0. Zakaj se je Canonical odlocil za Unity so spekulacije (baje da hitreje dela kot Gnome Shell). Meni osebno je bolj vsec Gnome Shell, vendar ima bistveno tezavo. Namrec ce uporabnik uporablja lastniske drajverje od nvidia ali AMD, se ta ne bo pravilno prikazoval, kar pa (baje, nisem sprobal) za Unity naj nebi drzalo.

    Kakor pa je slisat pa ima Unity se precej hroscev. Tako da upam, da bodo te cimprej odpravili.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Kurci2:

    Najboljše je, da probaš oboje in boš videl kaj ti bo bolj ustrezalo.

    Morda je pomembna razlika, da je gnome-shell osnovan na mutterju, unity pa na compizu, kar pomeni, da lahko na unityu še vedno poganjaš compiz učinke.
  • aha...
    kaj naj bi bil točno MUTTER? to pomeni, da compiz ne deluje na gnome 3?
  • napsy Član Ubuntu.si
    gnome-shell je osnovan na clutter, ki je ogrodje za izris grafike, nekaj podobno kot compiz. Gnome3 podpira dva nacina: tisti z gnome-shell in t.i. "fallback" nacin.

    Ce namizje prepozna graficno podporo za opengl, bo izbral okolje gnome-shell, drugace pa se namizje pozene v fallback nacinu, kjer je izgled podoben klasicnemu (dva pulta in glavni meni) ki lahko se vedno uporablja compiz.
  • uf. precej zapleteno.
    ali je kakšna pametna stran, da se to da malo prebrat v daljšem opisu??
  • napsy Član Ubuntu.si
  • In kdaj točno pride Ubuntu 11.04 ?
    Prvega aprila je bilo objavljeno, da bo zamujal, vendar še sedaj ne vem, če je bila to prvoaprilska šala ali je res, ker na Ubuntu si baner že odšteva dni dno izhoda Ubuntu 11.04 ??
  • napsy Član Ubuntu.si
    Na nasi glavni strani je stevec, ki pravi da 11.04 izide cez 5 dni.
  • Verjemi bannerju in ne ubuntu.si novici :P
  • Hehe, ja, tisto je bila edina prvoaprilska šala, ki sem ji nasedel, saj je imela beta 1 še čisto preveč bugov in nisem verjel, da bo natty izšel še prav čas. Od takrat so naredili kar velik korak, saj so jih večino že odpravili. Meni osebno je unity bolj všeč kot gnome 3 shell, hitreje mi deluje, pa še manj težav imam s prikazom različnih elementov. Začel sem že raziskovati xubuntu, ker me je na začetku malce razočaral unity, ampak ko spoznaš nekaj keyboard bližnjic, je delo kar dosti hitrejše.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.