Ubuntu 11.10 križi in težave

pazko Član
uredil/-a 14. November, 2011 v Programi
Očitno so to izdajo slabo pripravili; zdaj mi namreč tut po supertuxkartu meče v resolucijo 800x 600 (imam namreč 1366 x 768 16:9: (dodatni grafični gonilnik za Ati je omogočen) (tudi ko ni je enako) ;
prijavni zvok ne dela: bolje da ne omenjam Ubuntu pomoč, kjer so v slovenščini opisani programi ki jih sploh ni (Zagonski programi, Prijavni zaslon) prvi pod osebno drugi pod sistem v Sistemskih nastavitvah
Banshee včasih povzroči delovanje procesorja v 100% , ustavim šele z izklopom kompa, seveda z gumbom; tudi drugače je program čuden - včasih ne prevaja prvega komada v albumu; enako amarok, kjer ni moč 'priti do menija pomoči in zmedeno predvajanje (včasih).
Videz: manjkajo meniji iz različice 11.04
Gnome shell: program deluje nekako v 70% ; ni moč spremeniti barve pulta in dodajati na pult....v primerjavi z gnomom 2 je prava katastrofa.
Bluetooth: ni možna povezava in pošiljanje z mobilca (v 11.04 je bila!!)
napaka v Nadzorniku sistema: namesto za prenos podatkov , ki je pri meni 122 kb/s v grafu krivulja doseže kar 1, 1 Mbit/s (dobro bi bilo!) ..

Sem razočaran; pričakoval sem nadgradnjo, dobil pa okrnjen ubuntu.

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Pazko naslednjič, ko se boš spravil kritizirat Ubuntu, rajši spravi stvari pod točke ;)

    1.) Če prav razumem, imaš tudi ko nehaš igrati še vedno ločljivost 800x600? To je verjetno težava s programom SuperTuxKart, ki se nepravilno konča. (ne vem pa kaj pomeni "tudi ko ni enako"). Katero različico SuperTuxKart imaš?

    2.) Prijavni zvok je že 5 let popolnoma enak zato je zelo malo verjetno da bi nehal delovati. Preveri glasnost, nastavitev zvoka, itd .. Se mi pa občasno zgodi, da zvok par sekund zamudi, če imam zabit procesor netbook. Recimo da začnem predvajat film. Prvih 5 sekund se prikazuje samo slika, šele od takrat naprej tudi zvok (ki od takrat naprej dela normalno).

    3.) Ubuntu pomoč moraš omenit. To je dejansko edina stvar, kjer lahko težavo hitro in trajno rešimo ;). Ubuntu prevajamo prostovoljci. Ker nas je premalo, žal pred izidom ne moremo preveriti vsega. Mislim, da gre v tem primeru za to, da prevajalec pomoči ni vedel kako je preveden meni v Ubuntuju.
    Sicer Ubuntuja nimam pri sebi, vendar mislim, da je v meniju namesto Zagonski > Začetni programi (nisem pa prepričan, ker Ubuntuja trenutno nimam pri sebi). Če bi napako omenil v zato omenjeni temi, bi bila lahko že odpravljena. Zdaj bo treba počakati na naslednji jezikovi paket, ki, kolikor vem, izide konec decembra.
    Treba se je tudi zavedati, da novinec stvari pogosto vidi drugače kot mi, ki položaje menijev poznamo že skoraj na pamet. Zato vsako sumljivo stvar v prevodih Ubuntuja ali dokumentacije objavi v za to namenjeni temi in poskušali jo bomo popraviti. Če ne vemo, da napaka obstaja (in nimamo dovolj virov/ljudi, da bi lahko za vse preverjali), je pač na moremo popraviti.

    4.) Banshee je imel neke buge s podatkovno zbirko, ki naj bi bili zdaj popravljeni in so v "proposed-updates". Priporočam ti, da dodaš ta vir, posodobiš Banshee, nato pa izbrišeš mapo ~/Banshee/ in ponovno ustvariš glasbeno zbirko

    5.) Videz: ne vem o čem govoriš

    6.) Res je. Gnome-shell se ne da ne vem kako prilagajati (prav tako Unity). Večja prilagodljivost in več razpoložljivih tem je predvidenih za 12.04 LTS in naprej.

    7.) Bluetooth: ne poznam, ne morem komentirat. Verjetno je težava v tem, da se je iz 11.04 > 11.10 naredil prehod gnome2>gnome3 in je težava povezana s tem.

    8.) Saj se zavedaš da imaš verjetno hitrost prenosa 122 kB/s (kilobajtov). Ker je 1 bajt = 8 bitov je to ravno enako 1 Mbit/s. Torej ti nadzornik sistema prikazuje pravo vrednost.
  • Izbrisal in namestil znova ubuntu 11.10;

    1) prijavni zvok dela: prej ni čeprav bile zvočne nastavitve ustrezne (100% zvok pred prijavo 50% zvok po prijavi=

    2( Nadzornik sistema: sedaj ob polnem prenosu 122 ali 123 Kib/s prej 1,1 MIB/s :/

    3) prej je odpovedalo tudi mirovanje:

    4) Meniji v Videzu: ni možnosti prenosa dodatnih ozadij, oken.....ni možnosti nastavitev oken (barva , ozadja, robovi); lepša ozadja v 11.04

    5) Pomoč : manjkajoči meniji:

    Onemogočitev prijavnega zvoka
    Ko se prijavite na računalnik, se predvaja kratek prijavni zvok. Eksotično temo so navdihnili afriški izviri besede Ubuntu. Enostavno jo lahko onemogočite zase ali za vse uporabnike na računalniku.
    Onemogočitev prijavnega zvoka zase
    Kliknite na ikono v skrajnem desnem zgornjem kotu zaslona in izberite Sistemske nastavitve.
    V odseku Osebno izberite Zagonski programi.
    Odstranite izbiro možnosti Prijavni zvok GNOME.
    Onemogočitev zvoka za vse uporabnike
    Kliknite na ikono v skrajnem desnem zgornjem kotu zaslona in izberite Sistemske nastavitve.
    V odseku Sistem izberite Prijavni zaslon.
    Kliknite Odkleni in vnesite svoje geslo v pojavno okno overitve
    Odstranite izbiro možnosti Predvajaj prijavni zvok.

    Več informacij sledi tekom dneva/noči ; lp
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    OK, torej 1.) in 2.) zdaj delata.

    4.) To je posledica prehoda na gnome3, kjer do odstranili večino možnosti /nastavitev. Do gnome 3.4 (Ubuntu 12.04 LTS ) naj bi se jih nekaj vrnilo nazaj. Žal bo treba potrpet.

    5.) Izkazalo se je, da nismo krivi prevajalci (juhu za nas), ampak pisci dokumentacije, ki sem jim že poslal te pripombe. Napaka bo verjetno popravljena ob naslednjih popravkih (mislim da decembra) oziroma v 12.04 LTS. Zaenkrat pa ti lahko povem, da za prvi prevod uporabi klik na ikono zgoraj desno > Začetni programi.

    Prijavni zaslon pa ne vem kje je. Verjetno je bil prisoten v Sitemskih nastavitvah v 11.04 pa so isto pustili in ni noben opazil, da je možnost izginila.
    Skratka če še kaj takšnega opaziš, sporoči čim prej da bo čim prej popravljeno.

    Lp
  • kako namestim proposed updates za banshee: preko terminala? Banshee še zmeraj čuden; tudi uvoz datotek je nepravilen
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Pazko: V programskem središču > Uredi > Programski viri > Zavihek posodobitve

    Obkljukaj predhodno izdane posodobitve (oneiric-proposed).
    Potem pa posodobiš vire in nadgradiš.

    Težava je bila z zbirko podatkov o glasbi, zato ti priporočam da zbrišeš mapo ~/.config/banshee-1 in še enkrat uvoziš glasbo v knjižnico.
  • prvi del naloge sem opravil že popoldne (sam pogruntal) ;

    drugi del: pazko@pazko-K52JT:~$ ~/.config/banshee-1
    bash: /home/pazko/.config/banshee-1: Is a directory

    pa naprej...?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Odpri Nautilus ("Raziskovalec) in pritisni Ctrl+H (s tem prikažeš skrite datoteke).
    Klikni na mapo .config in izberi banshee-1 in pritisni tipko Delete na tipkovnici.
  • Tudi sam sem bil včasih uporabnik Ubuntuja. Uporabljal sem ga približno štiri leta, sedaj pa že kake dve do tri leta uporabljam Archlinux (x64) kot moj edini operacijski sistem. Pred kratkim sem iz firbca naredil fresh install zadnje različice Ubuntuja (x64). Nad rezulatati sem bil zelo razočaran. Unity namizje se mi zdi popolnoma neuporabno v smislu ekonomičnosti in hitrosti. (uporabil sem 2D). Za dostop do menijev in nastavitev potrebuješ preveč časa in ne vidim kako naj bi to olajšalo uporabo nekomu, ki se prvič znajde v linux okolju? Poleg tega je sam sistem obupno počasen (v primerjavi z Archom in Gnome 3 namizjem, na isti mašini je kot, da bi primerjal Fičota in Ferarija) in neekonomičen, kar govori dejstvo, da je ob vsaki novi izdani različici popolnoma grafično spremenjen kar bega uporabnika. Sistem pa se mi je neprestano sesuval in zmrzoval. Vsi ga kujejo v zvezde, a roko na srce si zadnje čase naziva najboljša distribucija ne zasluži! Žal mi je ker moram o Ubuntuju tako pisati, a dejstva so dejstva in upam, da bo v prihodnje bolje :)
  • Emm.. ne vem če dejansko razumeš kaj pomeni 'dejstvo'

    In the most basic sense, a scientific fact is an objective and verifiable observation, in contrast with a hypothesis or theory, which is intended to explain or interpret facts.
    Torej dejstva niso objektivna... tvoje mnenje je da je tak Unity kot ti misliš da je..ni pa to dejstvo..
    ker pri meni je hiter ter odziven..in se zlahka znajdem
  • vse naredil kot treba prejel tudi banshee dbg vendar še vedno uvaža en album po več datotek, ponekod pa celo po komad, je tudi malce ponorel (100% obremenitev procesorja) tuki je Clementine boljši vendar pa so tam albumi uvrščeni v eno vrsto, tako da če zadremaš predvaja vse albume; skratka.....?.....
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Urko: moje mnenje je, da naj vsak uporablja kar želi oz. kar mu najbolj deluje. Če je to zate Arch, potem čestitam, da si našel distribucijo, ki ti dobro služi.

    Opažena hitrost je zelo subjektivna stvar. Sicer gnome-shell nisem izčrpno testiral, vendar razlika pri običajnih opravilih na moji strojni opremi ni bila opazna.

    Nekateri testi sploh v povezavi z gonilniki Catalyst kažejo, da je lahko gnome-shell precej počasnejši kot Unity.

    image

    Zgodba vsekakor ni tako enostranska kot bi jo rad predstavil. (gnome = ferrari, unity = fičo).

    Rad bi izpostavil še tezo glede "neekonomičnosti" zaradi spreminjanja vmesnika. Če pogledamo:
    Ubuntu: gnome2 > unity
    Gnome distroti: gnome2 > gnome3

    Število preskokov se mi zdi, precej podobno. Torej so po tej logiki vsi ostali distroti enako neekonomični.
    Vendar ima unity pred gnome še en zelo velik plus. Unity in Unity 2D sta op videzu praktično enaka zato ima uporabnik pred sabo enak vmesnik, če mu 3D deluje ali ne. Za gnome tega ni mogoče trditi v taki meri. Torej je vmesnik unity bolj konsistenten.

    Ne trdim, da je vmesnik unity idealen in najboljši za vse, vendar pa je nekaterim dejansko všeč in so z njim zadovoljni (čeprav je to morda težko verjeti).

    @pazko: kaj naj bi pomenilo en album po več datotek.
    Paketa dbg ne potrebuješ. To je uporabno, če želiš boljše poročati hrošče pri sami uporabi pa ti ne bo pomagalo in ti lahko v določenih primerih tudi upočasni hitrost delovanja programa.
  • anonimen01 Član
    uredil/-a 23. November, 2011
    Fantje sej ni panike. Lahko mi popate še nevem kakšno statistiko, mene Ubuntu žal ni prepričal. Poleg tega pa nevem zakaj bi moral uporabljati povsem svojo namizje? Kot da Gnome, Kde in ostali niso dovolj dobri zanj? Poleg tega stalno menjavajo default programe - najprej Rhythmbox, sedaj Banshee v prihodnji spet nazaj na Rhythmbox...Sami ne vedo kaj bi radi, ker se v Canonicalu preveč ubadajo s tem kaj si folk misli in kaj bi rad uporabljal ne pa s samo funkcionalnostjo sistema. Očitno še niste nikoli uporabljali roling release sisteme, oz lightwave. Poleg tega pa poznam kar kopico ljudi, ki uporabljajo Ubuntu in z njim niso zadovoljni. Sorry mene niste/niso prepričali.

    P.S. Poleg tega pa nevem kaj ti bo sistem za katerega rabiš nevem kakšno uber strojno opremo, da sploh deluje normalno. Pa smo spet na isti ravni kot windowsi mar ne? Ali ni Ubuntu slovel po tem, da je primeren tudi za starejše sisteme? Ali sploh rabimo grafične bombončke kot je compiz? In zakaj slabo deluje tudi Brez grafičnih bombončkov?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Urko je dejal/-a:
    Poleg tega pa nevem zakaj bi moral uporabljati povsem svojo namizje? Kot da Gnome, Kde in ostali niso dovolj dobri zanj?
    Očitno niso. Pri gnome ima Red Hat precej velik vpliv (zaposlujejo največ razvijalcev) in Canonical ni moral uresničite svoje vizije namizja, zato so šli v odprtokodnem duhu na svoje. Meni se ne zdi tukaj nič spornega. Tudi LXDE ali enlightment noben ne sprašuje zakaj niso zadovoljni z gnome.
    Kdor hoče gnome-shell, ga lahko namesti iz programskega središča, v naslednji različici bo image 750 MB in bo morda celo na ISO-tu. Prav tako lahko namestiš KDE, Xfce ali karkoli drugega. Skratka nisi nič bolj omejen, le eno možnost imaš več.
    Urko je dejal/-a:
    Poleg tega stalno menjavajo default programe - najprej Rhythmbox, sedaj Banshee v prihodnji spet nazaj na Rhythmbox...
    Meni se 1 do 2 menjavi programa na 6 mesečni cikel ne zdi tako katastrofična. Pozabljaš tudi, da je v 10.04 LTS že bil Rhythmbox, zato uporabniki LTS ne bodo občutili spremembe. Če bi si malo prebral o ozadju odločitve bi vedel, da so šli na Banshee, ker Rhythmbox takrat ni imel vzdrežvalcev v upstreamu (zdaj jih ima), zdaj pa se gre nazaj na Rhythmbox, ker Banshee še ne dela v GTK 3.0 in ima zaradi ogrodja (Mono) težave pri delovanju na ARM na katero Canonical na veliko stavi. Poleg tega lahko odstranijo še Tomboy (zamenjajo s praktično enakim gnotes) in prihranijo ~ 30 MB prostora na ISO-tu za druge stvari.
    Odločitev je precej smiselna in ni nikakor povezana s tem kaj folk misli. Enostavno se izbere najboljšo rešitev. Je pa kot je pri Canonicalu skoraj že običaj bila ta odločitev sprejeta na hitro in zato povzročila precejšen negativen odziv. Tukaj se imajo še veliko za naučiti.
    Urko je dejal/-a:
    Očitno še niste nikoli uporabljali roling release sisteme, oz lightwave.
    Ne vidim povezave med roling release sistemi in kakovostjo Ubuntuja/Unitya.
    Urko je dejal/-a:
    Poleg tega pa poznam kar kopico ljudi, ki uporabljajo Ubuntu in z njim niso zadovoljni. Sorry mene niste/niso prepričali.
    Če bi človek bral spletne forume, potem bi verjel, da vsi sovražijo Unity. V resnici je precej ljudi z njim zadovoljnih. Jaz poznam tako ljudi, ki jim je Unity všeč (kar nekaj od njih začetnikov, ki jim pomagam pri uporabi Ubuntuja in so si sami nadgradili Ubuntu in z Unityem niso imeli nobenih težav (vsaj takih ne, da bi me klicali), poznam pa tudi ljudi, ki jim unity ni všeč (večinoma so to kaki power userji).
    Glede na to, da Ubuntu meni solidno deluje na bogemu netbooku (intel atom N270), ne nameravam menjati, tudi če vsi pravijo da je zanič. Jaz sem zadovoljen. Ko pa ne bom več, bom seveda menjal.

    Vsi novi sistemi imajo porodne težave (glej KDE4, gnome3). To, da je bil unity privzet v 11.04 morda ni bilo najbolj pametno, a večini ljudi dobro deluje.

    Če ne rabiš compiza, ga lahko izklopiš. Se mi zdi pa zanimivo, da te Compiz moti, mutter v gnome-shell in kwin v KDE pa ne. Dvojni standardi?

    Da zaključim. Uporabljaj kar ti je všeč/deluje (enako delam tudi sam). Jaz se ne bom sekiral, če uporabljaš Arch. Ampak če kurcaš Ubuntu/Unity, ga daj z malo bolj konkretnimi/pravičnimi opazkami.
    (recimo težavo sodelovanje pri designu Unitya, ubutnu music store v Banshee in podobno).

    lp
  • Hehe kolk ste občutljivi :) Prisegam na Arch Linux in se mi jebe za Ubunuja tko, da sploh nevem zakaj se ubadam z vašimi bednimi komentarji, ker vidim da ste tako slepo zavarovani v Ubuntuja, da tudi če bi vam ga sam Bill Gates izdelal, bi ga še vedno kuli v zvezde :)
    P.S. AndrejZ - razlika med rolling release in lightwawe ter Ubuntujem je veliak razlika, ker si v lightwave rolling release lahko sistem skonfiguriraš popolnoma sam in samo to kar ti paše brez nepotrebene navlake z najnovejšimi popravki aplikacij. Light year's beyond Ubuntu:)
  • Ti nam hočeš povedati, da ti v vsem tem času odkar uporabljaš Arch Linux, update še ni sesul sistema programa?
  • Res ne vem zakaj se ubadaš Urko...

    LETS KEEP IT ON TOPIC...torej če želite hvalit arch odprite temo v 'prosti čas & ostala bedarija' če želite hvalit ubuntu odprite temo v 'prosti čas & ostala bedarija' ..

    LP
  • V dveh letih niti 1x!!!! S tem, da mi ni treba delat vsake pol leta fresh install, oziroma neko nadgradnjo!!! Nevem zaka se vsi tolk bojite oziroma izogibate Archa? Ko boste enkrat na njim vam garantiram, da vas bo zasvojil in nikoli več ne boste želeli uporabljati druge distribucije! Odločitev je pa vaša :)
  • Pazko če boš mel še kakšno težavo glede Ubuntu 11.10 odpri novo temo...

    ta je pa ZAKLENJENA

    LP
  • Zakaj bi šel na Arch, če pa imam Debian? ;)

    /sem šele zdaj opazil, da je tema zaklenjena. Nadaljevanje debate v Vprašanja glede ostalih Linux distribucij, če se komu da ...
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Urko je dejal/-a:
    Prisegam na Arch Linux in se mi jebe za Ubunuja tko, da sploh nevem zakaj se ubadam z vašimi bednimi komentarji, ker vidim da ste tako slepo zavarovani v Ubuntuja, da tudi če bi vam ga sam Bill Gates izdelal, bi ga še vedno kuli v zvezde
    Glede na to, da se ti jebe, res ne vem zakaj si pripeljal v to temo Arch Linux in zakaj pljuvaš po Ubuntuju s slabo utemeljenimi obtožbami (ne trdim, da nič od napisanega ni res, a utemeljitev je zelo slabo). Sploh pa ni lepo, da uporabnike obtožuješ bednih komentarjev.

    Jaz priznavam, da ima Ubuntu določene slabosti, oz. da bi lahko bile določene stvari boljše. Tisti, ki kuje distribucijo v zvezde, si prav ti. (na Archu vse dela, nikoli se še ni sesul, itd ..). Meni se je na Ubuntuju že kakšen program sesul (pa tudi na Windowsih).

    Se pa v eni točki strinjam s tabo. Tudi če bi Ubuntu izdeloval Bill Gates in bi dobro deloval, bi ga še vedno hvalil. Nismo vsi fanatiki v smislu "Bill Gates == pure evil". V službi imam na enem kompu win7 in zadovoljivo delujejo (če odštejem, da manjka virtual desktop zmožnost). Vseeno pa sem bolj zadovoljen z Ubuntujem.

    P.s. Sem razmišljal, da bi zaklenil temo, pa me spet CL prehiti ;).
    Kot je rekel CL, če bi rad hvalil Arch zato odpri svojo temo, prosim pa te, da z Archem ne smetiš drugih tem, ki z njim niso povezane.
Ta razprava je zaprta.