Ubuntu 11.10 Geslo

Pozdravljeni!

Pri nadgradnji sistema iz 11.04 v 11.10 sem naletel na eno težavo.

In sicer: v Ubuntu me zelo moti, da mi toliko krat javlja in jamra za geslo, zato sem si v nastavitvah za račune vklopil možnost prijave brez gesla ter si odstranil geslo za skrbnika (edini račun). Sedaj pa imam težavo, saj sem dobesedno zaklenjen ven, saj mi pri posodabljanju ali ustvarjanju novega računa vpraša za novo geslo, staro in edino geslo, ki sem ga imel pa ne prime, kakor tudi prazno polje (brez gesla).

Prosil bi, če mi lahko pomagate, kako naj si ponastavim geslo, oz. kje sem naredil napako, da ne bom rabil še enkrat ponovno instalirat sistema. (To se mi je zgodilo že 2.) Sem iskal na spletu, vendar mi nobena rešitev ne deluje!

Hvala
Davorin

Komentarji

  • Živjo

    Ne vem sicer kako se dejansko upravlja z uporabniki v Ubuntuju ker ga ne uporabljam zato ti svetujem, da si prebereš dokumetacijo o dodajanju uporabnikov in gesel v sistem na njihovi uradni strani. Za prvo pomoč pa uporabi tale link: https://wiki.archlinux.org/index.php/Users_and_Groups. Upam da ti bo vsaj malo v pomoč. Drugač pa vprašaj fante na irc kanalu in zagotovo ti bodo znali pomagati (irc.freenode.net, kanal je #Ubunti-si) LP.
  • http://www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword Tukaj maš preprosto razloženo..v besedi in sliki
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Urko, saj razumemo da ti je Arch všeč, samo ni treba vsake teme spremeniti v hvaljenje Archa ;)

    @davor83: Poskusi s temle - http://www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword

    EDIT: dammit crazy, you did it again :P
  • CrazyLemon je dejal/-a:
    http://www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword Tukaj maš preprosto razloženo..v besedi in sliki
    s pomočjo tega sem že poizkušal in mi napiše naslednje

    passwd: ubuntu authentication token manipulation error
    passwd password unchanged

    L.P.
    Davorin
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Davor poskusi tole:

    http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=11361086&postcount=19

    Mimogrede, odstranjevanje gesla je v splošnem zelo slaba ideja.
  • anonimen01 Član
    uredil/-a 23. November, 2011
    andrejZ: Če še nisi opazil sem poiskušal pomagati Davorju ker je omenjena dokumentacija zelo podobna in ravno tako uporabna na Ubutuju ne glede na to, da je iz Archove uradne strani. Poleg tega pa je tam (kot tudi morda na ubuntu uradni strani) lepo opisano zakaj je dobro imeti geslo, kaj je uporabnik, kako se s tem upravlja itd. Če samo popaš ukaze v terminal brez, da bi vedu za kaj se gre potem to nima smisla.
    Če pa že tako hvališ Ubuntu zakaj mu pa potem tvoj predlog še vedno ne deluje?
    Moj nasvet Davorju: Vzemi si čas, ne boj se raziskovati in brati dokumentacije, saj si boš tako pridobil veliko več znanja in s tem precej olajšal delo na Linuxu. (so zelo jasno in podrobno napisane in razložene). Ne boj se niti brati dokumentacij drugih distribucij, ker so si linux ukazi zelo podobni ali pa celo enaki neglede na distribucijo. Če uporabljaš Ubuntu še ne pomeni, da ne smeš spremljati in brati dokumentacij, forumov, irc kanalov itd. drugih distribucij. Bodi iznajdljiv.Če pa je res nuja pa vprašaj na ubuntu Irc kanalu, a ne pričakuj preveč. Žal se moraš tko tu, kot tud v realnem življenju mariskdaj znajti sam.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Urko: Uporabniki so različni. Nekatere zanima kako kaj deluje in bodo brali wikije, drugi pač ne.
    davor-ju83 sem podal link z (baje) delujočo rešitvijo.
    Če ga bo stvar bolj zanimala, si lahko prebere celoten topic na tistem forumu oziroma wiki stran, ki si jo podal ti. Vendar nekako dvomim, da je bil to njegov namen, sicer bi to že storil (šel na wiki in ne bi spraševal na forumu).
    Urko je dejal/-a:
    Če pa že tako hvališ Ubuntu zakaj mu pa potem tvoj predlog še vedno ne deluje?
    Zakaj ne deluje piše v drugem linku (če prebereš celo temo). Ubuntu hvalim, ker mi dobro služi. Vendar to ne pomeni da:
    a) dobro dela za vse namene (recimo za nekoga, ki igra AAA igree, dela s CAD-om, Ubuntu (pa tudi katerikoli drug distro verjetno ni primeren) na vsej strojni opremi.
    b) karkoli narediš bo sistem še vedno deloval.

    V tem primeru je prišlo do težav zaradi izbrisa gesla. Morda je za težavo s prvo povezavo kriv tudi kakšen hrošč (nisem podrobno gledal).

    Res je, da imajo linux distribucije precej paketov (sploh takšnih kot so jedro, X.org in podobno) enakih (in tudi enake hrošče), vendar rajši podajam Ubuntu povezave, ker so pogosto težave ali rešitve povezane s točno določeno različico jedra/gnome, compiz itd. Zato je večja verjetnost, da bo pomagala tema z Ubuntujem 11.10 kot pa Arch ali pa Ubuntu 09.04 (ki ima čisto druge pakete, ki morda te težave nimajo ali pa je njihova rešitev drugačna). Tako da dokumentacija drugih distribucij je zelo dobra za splošno razumevanje konceptov, za rešitev točne tvoje težave pa morda ni najbolj primerna (odvisno od težave).

    Še glede ubuntu irca. Ne vem na kateri kanal se to nanaša (slovenski ali mednarodni), vendar pa so tam večinoma uporabniki, ki so prostovoljci in ne vedo vsega, sploh če na težavo še niso naleteli sami. Opisane težave sam še nisem imel in zato je ne bi znal sam od sebe rešiti.
    Tudi če odgovora ne poznajo, lahko pomagajo pri diagnozi težave ali pa morda bolje vedo, kje iskati odgovore. Seveda pa 100% zagotovila nimaš. Lahko pa se seveda tudi zgodi, da na IRC-u ni nobenega.
  • anonimen01 Član
    uredil/-a 23. November, 2011
    Dragi andrejZ, vse kar si napisa delno drži, a koncept linuxa ni v plug-n-playu kot so to denimo Windowsi, zakar bi si sicer želel marsikateri linux uporabnik, a žal tega nikoli ne bo doživel, saj se večina proizvajalcev strojne opreme ne ubada z odprtokodnimi gonilniki, ker se jim preprosto finančno ne splača. Iz tega razloga je osnova vseh linux sistemov ukazna vrstica iz katere upravljamo celoten sistem. Torej iz tega sledi tudi dobro poznavanje ukazov in samega linux sistema z razlogom, da lahko sam popraviš ali ustvariš določeno aplikacijo in jo tako podaš naprej. Zato bi si moral vsak novi uporabnik linuxa najprej dobro prebrati dokumentacijo, ter se seznaniti s samim sistemom,kajti če ne oblvadaš ukazne vrstice in ne poznaš sistema žal v linuxu nimaš kaj iskati. Po tvojih odgovorih pa predvidevam, da nikoli nisi uporabljal nobene linux distribucije za naprednejše uporabnike, zato ne pljuvaj po meni. Poleg tega sem samo izrazil svoje mnenje glede Ubuntu distribucije, ki me je žal zelo razočarala, saj je bila to moja začetna odskočna deska v svet linuxa. Če se pa ob tem počutiš ogroženega ali užaljenega pa se ti iskreno opravičujem. Kar se pa tiče pomoči Davorju pa ga bilo dobro naučiti vsaj brati wiki, da ne bo za vsako neumnost spraševal temveč, da se bo upal tudi sam kaj postoriti in urediti. Tudi sam sem bil včasih tak zato si tega še toliko bolj zavedam! Od katerega wikija prihaja pomoč pa niti ni pomembno, ker ko enkrat dodobra spoznaš linux okolje spoznaš, da so razlike med njimi zelo majhne in da se da na vsaki distribuciji uporabiti, oziroma pretvoriti katerikoli paket, če znaš! Ponavljam linux ni PLUG-N-PLAY in tisti, ki to od njega pričakuje naj raje ostane na Windowsih, ker bo imel tako manj težav.
  • RogergR Član
    uredil/-a 24. November, 2011
    Ko meni ne prime geslo najprej preverim, če ni morda tipkovnica naštimana na angleško verzijo, kjer sta y in z zamenjana, pa vsi šumniki, Đ in razni znaki, lp
  • ali pa caps lock tipka,ker sem tudi jaz shranil novo geslo z velikimi črkami in sem kar nekaj cajta porabil , da sem to pogruntal
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @strauski: a se ne pojavi majhen "balonček", če spreminjaš geslo in imaš vklopljen Caps Lock?

    @Urko: Tukaj se žal spet ne strinjava. ;) 5 let nazaj bi se še strinjal s tabo (takrat je bilo skoraj nujno treba urediti vsaj X.org), zdaj pa ne več.
    Ne da se mi na široko pisati zato samo nekaj alinej:

    1: odprtokodni gonilniki se razvijajo posledično je Linux čedalje bolj Plug and Play. Primer: po novem so z odprtokodnimi gonilniki podprti praktično vsi brezžični čipi, od grafičnih kartic pa imaš cel Intel in AMD (res pa je, da imajo predvsem novejše grafe slabše 3D zmogljivosti z odprtokodnimi gonilniki).

    2: teminala ne potrebuješ več nujno. Moja družina ima na namiznem prenosniku Ubuntu in niti 1x niso uporabili ukazne vrstice. Takih (če želiš jim lahko rečeva uporabniki, ki niso in ne bodo nikoli uporabljali naprednejše Linux distribucije) je vsak dan več. Naj poudarim, da bi verjetno s podobno lahkoto lahko uporabljali tudi Suse ali Fedoro ali kaj podobnega. (da me spet ne boš obtožil, da kujem le Ubuntu v zvezde ;))

    3: posledično čedalje več uporabnikov (primer moja družina, nekateri znanci) nastavljanje in prilagajanje sistema ne zanima / tega ne znajo (v bistvu niti ni pomembno ali to znajo ali ne. Pač tega ne želijo počenjati). Linus Torvalds je nazadnje rekel, da uporablja Fedoro. Zagotovo bi bil zmožen uporabljati tudi kateri bolj zaguljen distro, vendar se mu s tem ne da ukvarjat. V Sloveniji je veliko voznikov avtomobilov in le zelo majhen delež zna čipirati motor ali menjati sklopko. A z avtom se lahko vseeno vozijo.
    Tako večina običajnih uporabnikov rabi Firefox (ali Chrome) za net, youtube, FB, neki predvajalnik glasbe, urejevalnik besedil in predvajalnik filmov. Kaj se dogaja pod grafičnim vmesnikom jih ne zanima in jim (če ne pride do kakšnih težav) večinoma tudi ni treba vedeti. To je dokaz kako daleč je Linux prišel glede uporabnosti in intuitivnosti za namizne uporabnike.

    4: Distribucije kot so Ubuntu, Fedora, Suse, Maegia so namenjene uporabnikom iz točk 2 in 3. Torej za razne osnovne nastavitve, ki jih bo spreminjal običajni uporabnik, in vsa druga običajna opravila poskušajo zagotoviti grafični vmesnik (seveda pa lahko še vedno uporabiš terminal, če želiš). Včasih jim to ne uspe popolnoma, še vedno so prisotni hrošči in težave.(mimogrede kot napreden uporabnik verjetno veš, da je najboljši prostor za poročanje hroščev bug tracker. Ubuntujevi so na https://bugs.launchpad.net/ubuntu, če ga boš še kaj preizkušal). Pomembno je, da je vizija teh distribucij o običajnem uporabniku malce drugačna kot recimo za:

    5: Arch, ki pričakuje uporabnika z določenim (vsaj majhnim) predznanjem, predvsem pa veseljem in voljo do učenja in branja dokumentacije. Kar je čisto v redu pristop za to skupino uporabnikov. Vsekakor boš znal s sistemom narediti več, če poznaš njegove podrobnosti. Največja prednost Linuxa pred Windows je ravno izbira (tako namiznih okolij, kot recimo vrst distribucij). Jaz izbiro pozdravljam in sem zelo zadovoljen, da si našel distribucijo ki ti je všeč. Če ti Ubuntu ni všeč/ti ne deluje OK, ga pač ne uporabljaj. Jaz na primer ne uporabljam KDE-ja, pa se ne obremenjujem zaradi tega.

    6: Pomembno je, da se zavedaš, da obstajajo uporabniki, ki jih podrobnosti delovanja (wiki-ji, dokumentacija) ne zanimajo. Tukaj na forumu poskušamo takim uporabnikom pomagati tako, da jim povemo najenostavnejšo rešitev (ali pa jim pošljemo povezavo do enega vodiča ali prispevka na drugem forumu, če sami ne vemo kako).

    Vedeti moraš, da ljudje na našem forumu sprašujejo predvsem ker:
    a) ker ne znajo najti / pogooglati odgovora
    b) kar se jim ne da brati neke dolge dokumentacije oziroma celotne razlage ozadja težave
    c) ker imajo težave z razumevanjem angleščine

    Zato poskušamo (seveda nismo vedno uspešni) podajati kratke in učinkovite odgovore za odpravljanje trenutne težave. Tisti, ki jih dokumentacija zanima, si jo ponavadi najdejo sami.
    Meni se zdi dobro, če si ljudje preberejo kaj več, vendar nočem večinoma novincev strašiti z wiki-ji, ker se mnogi ustrašijo takoj ko vidijo več kot 5 vrstic navodil.

    P.s. Pa sem si rekel, da bo tole kratek odgovor. Očitno ne znam kratkih postov pisat :P.
  • Ponovno se strinjam z skoraj vsem kar si napisal. To da Linux prehaja v Plug and Play je na nek način slabo zanj, saj nikoli ne bodo vsi proizvajalci strojne opreme prešli na odprtokodo: linux uporablja komaj slabih 10/20% uporabnikov, zato bodo težave vedno prisotne in čezdalje bolj postaja odlagališče nepotrebnih aplikacij. Se strinjam, da to precej olajša delo uporabniku, a po drugi strani jim bo to v prihodje samo še bolj zagrenilo življenje, ker bodo določene distribucije zaradi navlake postale precej bolj nestabilne in neuporabne. Potrebno bi bilo vzbodbujati odprtokodne gonilnike, ki bi bili konkurenčni lastniškim ne pa, da implementirate lastniške v odprtokodne - protislovje. Iz tega razloga obstajajo ligjtwave distribucije, s katerimi si ištaliraš in nastaviš zgolj to kar res nujno potrebuješ (vključno z zgolj odprotkodnimi gonilniki, če to želiš, distroti kot so; Trisquel,gNewSense, Parabola.), brez nepotrebne navlake, kar občutno zviša performance in stabilnost delovanja sistema.
    Zato pa menim, da bi vi kot moderatorji in poznavalci Ubuntuja morali tudi novince učiti brati dokumentacijo, ter jim na nek način še dodatno vzpodbuditi interes za odkrivanje linux sistema. Kajti ponavljam: "Tisti, ki se ne zanima in ne zna brati linux dokumentacije bo prej ali slej ob malo večji težavi obupal in presedlal nazaj na windows." S tem sicer ni nič narobe, a ko ustvarjate sistem plug and play tudi izgubljate programerje in ljudi, ki bi se zanimali za soustvarjanje linuxa, kajti do dela uporabnika pasivnega. Tako lahko kmalu preidemo na raven vseh plug and play OS-ov. Linux ne postaja več linux ampak nek hibrid med windowsi in unixom.
  • Draga AndrejZ ter Urko.. ali morata spammat vsako božjo temo?

    Za začetek bom začel zaklepat vsako temo katero bosta spammala.. in nastradal bo uporabnik, ki ima težave.
    Nato bodo sledile drugačne sankcije ...

    Ostanita ON THE FCKING TOPIC.
  • Crazy a si mal napet? :D
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    No, no CL, takih ostrih besed pa spet ni treba uporabljati. :)

    čakava na odgovor od davor83, pa še malo dolgčas preganjava.

    Sem pa poslal Urkotu svoj odgovor na ZS, da ne bo tema trpela. Urko, če bi še debatiral sporoči, pa oba odgovora nalimava v novo temo pod "Prosti čas ...."
  • davor83 Član
    uredil/-a 24. November, 2011
    Pozdravljeni!

    Da sem ven zaklenjen sem ugotovil pred dvema dnevoma, ko sem želel sistem posodobiti. Takrat sem našel veliko rešitev na spletu, vendar mi nobena ni pomagala, zato sem sistem na novo instaliral. Po instalaciji, se mi je uspelo ven zaklenit ponovno, zato sem se obrnil na forum po možno razlago ali rešitev.

    Opažam, da je rešitev veliko bolj zakomplicirana, kot pa je moje trenutno znanje v tem sistemu. zato razmišljam, da je lažje sistem še enkrat instalirat. Tokrat ne bom odstranil gesla :)

    Smatram, da je ta moja težava pogojena s hroščem v skripti, saj ne vidim nobene logične povezave, da bi avtorji dopustili izbris gesla, brez možnosti obnovitve. Konec koncev sem enako napravil tudi v U 11.04 pa se nisem ven zaklenil...

    L.P.
  • morš met en ubuntu bootable ključek vedno pri roki, da lohk v miru vsaj kak film pogledaš, če se zvečer kaj igraš s sistemom :))
  • Jaz sem se ven zaklenil, ko sem imel kriptiran disk, zato pa ga sedaj več nimam in sedaj lahko pustim oz. nastavim avtomatsko prijavo, da mi ni treb vnašat gesla.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.