HP Pavilion in 11.04

Imam teden dni starega HP Paviliona (tegale: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/si/sl/ho/WF06b/321957-321957-3329744-64354-64354-5082224-5141904.html) in prav toliko časa trajajoče težave z njim.

Nanj sem prvi dan namestila 11.04 (po navodilih računalnika 64-bitno), brez težav. Ponovno sem ga zagnala, nameščala še posodobitve, par programov, ki jih uporabljam, in gonilnik za grafično. Ob naslednjem zagonu mi je javilo, da Unity ni na voljo zaradi grafike. Malo sem pobrskala po spletu in videla, da je to zaradi gonilnika in prebrala par nasvetov, da naj ta dodatni gonilnik omogočim, ker da bo bolje brez njega. Res je potem vse delalo brez problemov, razen, da mi bos vedno javi, da je prišlo do napačnega zaustavljanja zaradi pregrevanja. Baje da BIOS ne zazna prav zaustavitve sistema s strani Ubuntuja in da bi ga morala nadgraditi, kar pa ni nujno, da bi pomagalo. Ampak ok, ni bistveno, pač vidim tisti zapis na začetku, ni panike... Ne vem več, ali sem po tistem še daj prižgala računalnik, ali pa je bilo že naslednjič vse narobe. Nikakor se namreč ni pobral. Vidim BIOSovo "opozorilo", potem pa se zaslon ugasne in nič več se ne dogaja. Sistem se ne dvigne, še v ukazno vrstico ne morem (samo utripajoča črtica, ničesar ne morem vnesti). Prvič sem mislila, da sem pač nekje nekaj zafrknila in ker po pol ure nisem našla rešitve, sistem pa je bil še čisto svež, sem se pač odločila, da bo najhitreje, da ga še enkrat namestim. In sem ga, spet brez težav. Po ponovnem zagonu je vse delalo. Ko pa sem ga včeraj naslednjič prižgala, je bilo isto. Ok, spet sem nekaj zafrknila, pa naj bo, poizkusim še 1x. Spet sem ga namestila, in sedaj je isto že takoj po ponovnem zagonu po namestitvi. Niti prvič se več ne zažene.
Ni mi logično, da bi bil vsega kriv neposodobljen bios (ker drugih težav razen tistega sporočila naj ne bi povzročal), niti ne, da gonilnik za grafično - če ga ne omogočiš, pač ne omogoča polne izkoriščenosti možnosti, v najslabšem primeru, kajne? In poleg tega bi vsaj ukazna lupina delala... Sedaj tudi če bi se mi sanjalo, kako ga omogočiti, ne morem, ker ne dela nič (ker nimam pojma, kako se temu učeno reče: ctrl+alt+f2 in naprej). Tam, kjer naj bi bil grafični način (ctrl+alt+f7 ali 8 ali koliko že), pa se izpiše morje črk in številk. Zagon v varnem načinu da isti rezultat.

Prosim za pomoč.


Dopolnitev: Uspelo mi je, da se je sistem pobral. Šla sem v biosove nastavitve, vendar nisem ničesar spreminjala, samo zapustila in pustila, da se je zagnal sistem. Ali to pomeni, da je le bios problem? Omogočila sem tudi gonilnik (ker zdaj sem ga lahko), da bom videla. Unity mi itak ni pretirano všeč :D Vendar sem na spletu brala, da je pri hp precejšen problem s posodabljanjem biosa, če imaš le linux, in da se je bolje ne lotevati... Ima kdo izkušnje s tem?

Komentarji

  • coso423 Član
    uredil/-a 17. October, 2011
    Če imaš možnost, naloži M$ gor, kak film poglej pa boš videla, ker možno da se ti pregreva tudi v M$.

    Sem imel 2x Paviliona en 2207ea in 6xxx ne vem točno ker, sta se oba pregrevala, ter skoraj identične težave :( ... (grafična)
  • Lenčka žal z HPjem nimam izkušenj..sem pa posodobil BIOS mogoče 3 tedna nazaj tako da sm dal bios na usb ključek in ga je nato bios prepoznal kot nadgradnjo... torej - ni povezano z OS. :)

    naloži si lm-sensors paket (zaženeš nato kot 'sensors') ta lepo izpiše temperaturo (če so le podprti senzorji).
  • Prenosnik se nič ne pregreva. BIOS sem posodobila in zdaj tistega "opozorila" ni več (vsaj trenutno). Zdaj mi računalo dela. Imam pa zdaj dualboot (ne sicer na svojo željo, pa vseeno... :/ ) in tako v win kot Ubuntu je problem z grafiko oz. gonilnikom. Če imam v Ubuntu omogočen lastniški gonilnik, potem mi dela, vendar "unity ni mogoč s to strojno opremo" (???), če pa ga onemogočim (kar predlagajo po večini na spletu), pa pridem do tistega, kar sem imela prej - mrtev zaslon. Vsaj mislim, da je bilo tisto krivo, ker zdaj dela. Testirati pa nisem pri volji vse po spisku, končno bi rada začela uporabljati računalnik, ne pa ga samo oživljati. Ima kdo izkušnje s tem, kakšno idejo? Grafična je RADEON HD 6470M.
  • Če ti dela kaj se pol sekiraš glede opozorila da "unity ni mogoč"..očitno je če dela :)

    Je pa res da jih dost ma težave s to grafično :)
    http://askubuntu.com/questions/46976/ati-catalyst-control-center-gives-error-radeon-hd-6470m

    je gor en nasvet kako namestit driver...ampak nekako mam občutek da bi ta driver mogoče še poslabšal zadevo :)
  • coso423 Član
    uredil/-a 19. October, 2011
    Sej je dosti, da se grafična pregreje pa ti zašteka v najslabšem primeru se odlepi od plate...

    Če si pametna ga nesi nazaj in naj ti vrenejo denar ali pa vzemi drugo računalo, kajti če ti bo grafična odstopila od plate, ti bodo že popravili, ( zalotali ) grafično nazaj ampak ti lahko spet odstopi to je pa pač odvisno ( loterija ), lahko je čez 1 mesec ali pa eno leto...

    UPAM da se motim, če se pa ne, boš imela pa same težave, je pa bolše da ga takoj prodaš. :/

    Tolko iz moje strani izkušenj z HP-ji, pa veliko sreče :)
  • CrazyLemon, dela že, dela - računalo namreč, Unity pa res ne. "Klasičen Ubuntu" imam. Ta dela. S tem gonilnikom, ki mi ga je sam Ubuntu namestil (lastniški gonilniki > ponujen gonilnik, samo kliknila sem). Edino Unity ne dela (kolikor za zdaj vem, morda bom sproti videla, če bodo še kje težave).

    Coso, nisem ziher, da bi mi vzeli računalo nazaj, ker mi v Ubuntuju driver ne dela ok, ali? Tako da ne vem, kako naj ga "nazaj nesem" na podlagi tega. Kolikor sem jaz brala, so pač problem, ker gonilniki niso podprti... Bom malo pozorna, ampak do sedaj nisem opazila, da bi se kaj pregrevalo...
    Tudi jaz upam, da se motiš :D
  • Coso, saj sem že napisala, da je bil kriv BIOS in da sem ga posodobila in da od takrat ni več tega sporočila ;) RES se mi ne pregreva. Samo gonilniki za grafiko so problem, pa tudi to imam že par namigov, samo lotit se moram, da vidim, kaj bo najboljše.
  • Namestila sem 11.10, zdaj je relativno ok. Sicer ne morem namestiti posodobitev gonilnikov po izdani stabilni verziji (morda kdo pozna rešitev?), in res je tudi, da še nisem testirala, kako bi se kaj obneslo med kakim filmom ali preko HDMI, ampak delati se da. Vedno po zagonu moram pritisniti tipko za zvečanje osvetlitve, da se ekran sploh prižge, ampak to je malenkost. Me pa zanima, ali je to v 11.10 normalno, ali pač ne? Načeloma je pa res bolje kot 11.04.

    (Čisto osebno pa mislim, da je tale Unity res... hja no, ne ravno to, kar bi si želela. In nisem prepričana, da si 11.10 zasluži poseben hvalospeve, razen, da mi pač nekoliko bolje dela grafika :P Ampak to je pač stvar osebnega okusa - Unity, možnosti nastavitev, ki jih je tu, vsaj kolikor sem do sedaj pregledala, veliko manj, od videza naprej, pa dodajanja zaganjalnikov med programe... Navajena sem si pač prilagoditi računalnik, vizualno in kar se programov tiče, kolikor ga potrebujem, in mislim, da sem prej imela več možnosti za to. Morda pa se moram samo navadit in globlje pokopat, da bom naredila, kar želim.)
  • tudi globlje ni možno narediti nekih velikih sprememb na Unity. nekaj nastavitev se že da spremeniti ne pa toliko kot prej. Če hočeš podoben izgled kot prej in več možnosti za nastavitve poskusi Xubuntu.

    upaš lahko da bo 12.04 rešila probleme z grafično.

    sicer pa odvisno koliko časa imaš računalnik - izdelek v določenem roku od nakupa vedno lahko vrneš, brez posebne obrazložitve (lahko da ti pač enostavno ni všeč). Če ne gre, jih prijaviš inšpekciji in potem gre. :D
  • Probaj LinuxMint.

    Je v bistvu Ubuntu, ki ohranja klasični Gnome in tudi vse možnosti nastavitev.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.