HP 2510p quicklaunch tipke/touchpad

Pozdravljeni,

potrebujem vašo pomoč in ideje, kako rešiti problem s quicklaunch tipkami na svojem laptopu, natančneje z aktivacijo touchpada.

Pred kratkim sem na svojem laptopu HP Compaq 2510p zamenjal winXP z Ubuntom (verzija 11.10), pa sem po inštalaciji naletel na težavo. Ne morem namreč aktivirati touchpada. Za razliko od winXP, se lučka quicklaunch tipke, ki je namenjena vklopu/izklopu touchpada, po logiranju v sistem ne ugasne. Problem je namreč v tem, da mi tipka sama ne dela, zato nikakor ne morem vklopiti touchpada. V winXP se je touchpad aktiviral samodejno, poleg tega pa sem lahko sam kontroliral vklop/izklop tudi s programsko opremo (HP driverji za quicklaunch tipke)....

Do sedaj sem v Ubuntu poizkusil sledeče:

- namestil sem Touchpad Indicator (kljub temu, da tam aktiviram touchpad, tipka za izkopljen touchpad še vedno veselo gori in touchpad seveda ne dela)
- namestil sem Synaptik (isto, kot zgoraj, čeprav ima mnogo več nastavitev)
- poskusil sem z dconf programom (isto, kot zgoraj)
- poskusil sem tipkati v terminal (" xinput set-prop 11 "Device Enabled" 1 " - Touchpad ima id=11, potem ko napišem xinput list)
- poskusil sem tudi inštalirati HP qiucklaunch driverje za Windowse z uporabo najnovejšega Wine (nastalvjenega na winXP in na W7) - javi, da je program nezdružljiv s tem okoljem


Sedaj mi je za zmanjkalo idej, zato potrebujem mnenje bolj izkušenih in premetenih uporabnikov Ubunta... Glavni problem torej ostaja to, da ne morem softwersko kontrolirati quicklaunch tipke (ki je občutljiva na dotik, vendar meni ne dela že od prej) za vklop/izklop touchpada.

Hvala za vašo pomoč/komentarje.

Komentarji

  • A ti vrne error za xinput?
    Pa upam da si se samo zatipkal in si dejansko napisal '--set-prop' v terminal..

    Torej ..lahk probaš namest številke dejansko ime naprave
    torej xinput --set-prop "PS/2 TouchPad" "Device Enabled" 1
    zamenjaj PS/2 ... z imenom tvoje naprave..

    Če ne dela..pol je to prekleto čudna zadeva :)

    lahk pa probaš Touchpad-indicator (dobiš ga na launchpadu)..kolikor sem videl je folk kar zadovoljen z njim (dela to kar mora).
  • Pozdravljen,

    tisto zgoraj je bila tipkarska napaka. Ne vrne mi nobenega sporočila o napaki. Tudi, če vtipkam zadevo z imenom :
    xinput --set-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Device Enabled" 1, se ne zgodi nič...

    Touchpad indicator sem pa tudi že poskusil, pa ne pomaga.

    Kot sem že prej napisal, pri windowsih se je touchpad avtomatsko aktiviral (quicklaunch tipka je prenehala svetiti in touchpad je delal), ko so se začeli nalagati. Pri Ubuntu pa lučka veselo gori in touchpad ne dela tudi, ko pridem v sistem. Če kaj pomaga - v windowsih je ostal neaktiven le, kadar so bili zagnani v Safe Mode...

    Morda bi pomagalo, če bi lahko namestil kakšen driver za te quicklaunch tipke... Kaj mislite?
  • A ti ne delajo FN + quick launch tipke? Za svetlost in podobno?

    Zanimivo je to da http://www.linlap.com/wiki/hp-compaq+2510p se noben ne pritožuje v starejših različicah ubuntuja čez touchpad
  • Fn + ostale quicklaunch tipke mi delajo. Problem je samo s temi tipkami, ki so zunaj tipkovnice. Mislim, da je drugi izraz tudi Softkeys. Te so vrstico nad tipkovnico in pod zaslonom. Na žalost ni nobena F tipka (od 1 do 12) namenjena touchpadu.

    Vem, da je popolnoma čudno, da mi to ne dela... Sem prebral tudi tvojo povezavo še preden sem se odločil za Ubuntu - ko sem videl, da naj bi vse delalo brez problema, sem ga pa še naložil.

    Odkrito rečeno, nimam pojma, kaj naj še naredim. Ne bi šel rad nazaj na windowse, ker mi tale Ubuntu dela neprimerno hitreje, pa še uživam v drugačnih menijih in v bistvu novemu pristopu k operacijskemu sistemu...

    Mogoče bom poskusil naložiti starejšo različico Ubunta, pa da vidim, če je kakšna razlika. Kaj meniš?
  • Js bi ti priporočal da probaš najprej liveCD..recimo 10.10 al kaj podobnega..

    Odkrito rečeno niti sam nimam več nobene ideje :)
  • Pred leti, ko sem še uporabljal Mandrivo, sem naletel na podoben problem. Ne spominjam se natanko, ampak v bistvu je šlo za tole:

    Nekomu so določeni deli strojne opreme delovali v Linuxu samo, če jih je predhodno omogočil v Oknih. Če je na primer v Oknih izključil brezžično kartico, je v Linuxu ni mogel vključiti. Ampak imel je dual-boot in težavo je bilo lahko razrešiti.
    Se mogoče spomniš, ali je bil ob zadnjem zagonu Oken, preden si jih odstranil, touchpad omogočen ali ne?
  • @ CrazyLemon: Bom poskusil z LiveCD, pa sporočim, če je kaj bolje...

    @ Matja_Kae_92: Touchpad je bil aktiven ves čas uporabe Windowsev, bom pa upošteval tvoj komentar in v primeru, da ne najdem rešitve, poskusil še z dual-bootom.

    Hvala obema! Javim rezultate.
  • offtopic
    @Matjaž sam imam natanko enako težavo na prenosniku - wlan ne dela če ga izključim v WinOS :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.