Slobuntu 11.10

MATJA_KAE_92 Pisec novic
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Kar nekaj časa sem se trudil napisati enostaven in jasen vodnik, ki bi vsakomur ne glede na predznanje pomagal zamenjati Unity zaganjalnik s Cairo-dock, dodati potrebna skladišča za namestitev dodatnih programov in dodatkov, pa sem slej ko prej presegel okvire, ki sem si jih postavil.

Nazadnje sem spoznal, da je še vedno najbolj enostavno manj veščim uporabnikom ponuditi lepo zaokrožen sistem, ki pač - deluje.

Tako je pred vami Slobuntu 11.10:

Meni Cairo-dock

 

Vključil sem Google-Chrome in poslovenjen Skype, ki se namestita ob prvem zagonu (da ne bo pomislekov glede legalnosti razširjanja).

 



Če preizkušate Slobuntu z DVD ali USB diska,  za pridobitev administratorskih pravic ni potrebno vnašati gesla.

Za bolj preprosto nameščanje programov sem dodal stari, zanesljivi in pregledni Synaptic.  Dodani so tudi program za urejanje, prilagajanje in čiščenje sistema:  Ubuntu-tweak, Bleachbit in Gnome-tweak-tool. Če želite napraviti varnostno kopijo svojega sistema ali deliti svojo prilagojeno različico s prijatelji, pa je na voljo Remastersys.

 

Sicer pa, prenesite Slobuntu-11.10 in ga preizkusite!
«13

Komentarji

  • Sem poskusil tole, pa je problem ko hočeš namestit recimo Chroma, ali pa odpret programsko središče, pa me vpraša za geslo, katerega pa seveda nevem. Tako, da potem nimaš glih kaj dosti za počet, če ne moreš namestit določenih zadev.
  • Če poganjaš Slobuntu z živega medija, gesla ni potrebno vnašati, enostavno klikneš "Naprej". Če pa Slobuntu namestiš na svoj trdi disk, med nameščanjem sam določiš svoje geslo.
  • bilko Član
    uredil/-a 21. December, 2011
    Jaz sem ga dal na ključek. Ko se prijaviš v sistem, takrat prime ko stisneš naprej. Ko pa sem prijavljen kot gost pa "naprej" ne prime več. Tako da ne morem zalaufati software centra niti karkoli naložit "firefox,chrome..." ker zahteva geslo, kjer pa "naprej" ne prime - narobe geslo.
  • MATJA_KAE_92 Pisec novic
    uredil/-a 21. December, 2011
    Praviloma se uporabnik "Gost" prijavi samodejno. Če pa se ti pojavi prijavno okno, ne izberi "Seja gosta", pač pa vpiši uporabniško ime "gost" in se prijavi brez gesla. Tako tudi za nameščanje geslo ne bo potrebno. Seja gosta (Guest session) je privzeta nastavitev, ki ne dopušča poseganja v sistem.
    https://help.ubuntu.com/11.04/ubuntu-help/shell-guest-session.html
  • Ja, meni se pojavi prijavno okno. Bom zvecer poskusil kot si predlagal.
  • Sem poskusil se vpisat kot uporabniško ime "gost" in geslo prazno, vendar napiše da geslo ni pravilno.
  • bilko je dejal/-a:
    Sem poskusil se vpisat kot uporabniško ime "gost" in geslo prazno, vendar napiše da geslo ni pravilno.
    Nadvse čudno. Slobuntu sem do sedaj namestil na 11 različnih računalnikov in v vsakem primeru je delovala samodejna prijava.

    Poskusi ponovno ustvariti USB disk. Si uporabil vgrajeno orodje v Ubuntuju - Ustvarjalnik zagonskih diskov?
  • bilko Član
    uredil/-a 22. December, 2011
    Uporabil sem UNetbootin program.Bom sedaj še poskusil z ustvarjalnikom zagonskih diskov, pa bom videl, če bo kaj drugače.

    Evo z ustvarjalnikom zagonskih diskov pa zadeva deluje in tudi prijavno okno se mi ne pojavi.
    Hvala ti za pomoč. Sedaj bom malo preizkusil zadevo. Verjetno bo ostala na ključku, lahko kdaj pride prav.
  • Pravkar poteka stoti prenos, odmeva pa praktično nobenega. Kakšenga komentarja (tudi kritike, če res ne gre drugače :P )
    bi bil zares vesel.
  • jierro Član Ubuntu.si
    uredil/-a 29. December, 2011
    Sem malo sprobal in se mi zdi fajn. Do zdaj deluje tako kot more.
    Edino ne vem zakaj v zgornjem kotu piše Time in ne kaže dejanske ure.
    Mogoče bi še spremenil kakšno malenkost kot recimo v Terminalu spremenil shemo na zeleno na črno in prosojnost, da se začetnikom ne bi zdel tako strašen in bluetooth izklopljen po defaultu :) ok že dlakocepim :o
    In če ciljaš na manj vešče, bi svetoval, da namesto Synaptica daš v dock Ubuntu Software Center.

    Drugači pa tip-top čuj :D
  • Po moje ..... Slobuntu 11.10 bi bil zelo uporaben (oz. enostaven za uporabo za vse), če bi imel privzeto nastavljen GNOME meni namesto zaganjalnika Unity, ki je enostavno preveč kičast in neuporaben za hiter in enostaven dostop tistega, kar pač v nekem momentu potrebuješ. Zato še vedno ostajam na Slobuntu 10.04 in upam, da bo v prihodnosti Unity alternativna in ne privzeta možnost. Vseeno, hvala za ves trud, saj ni zaman.

    Lep pozdrav!
  • boris.p67 je dejal/-a:
    Po moje ..... Slobuntu 11.10 bi bil zelo uporaben (oz. enostaven za uporabo za vse), če bi imel privzeto nastavljen GNOME meni namesto zaganjalnika Unity, ki je enostavno preveč kičast in neuporaben za hiter in enostaven dostop tistega, kar pač v nekem momentu potrebuješ. Zato še vedno ostajam na Slobuntu 10.04 in upam, da bo v prihodnosti Unity alternativna in ne privzeta možnost. Vseeno, hvala za ves trud, saj ni zaman.

    Lep pozdrav!
    Hm..... Saj hec je ravno v tem, da sem zaganjalnik Unity onemogočil in ga nadomestil s Cairo-dock, ki ima vključen Gnome meni.
    Ne razumem, kaj želiš povedati. Lahko malo bolj pojasniš?
  • Jaz mislim, da je zadeva fajn poštimana in da se vsak hitro znajde s Cairo-dock. Jaz imam Slobuntu na ključku, ker ve prit kdaj prav. Všeč mi je ker je zadeva slovenska in lahko hitro se priklopim na svoj server, ftp ali kaj pobrskam po netu. Čeprav imam sedaj Unity se tut v Slobuntu komot znajdem.
    Tako, da pohvale za tvoj trud.
  • Preizkusil Slobuntu na Virtualboxu, vendar pri GRUBu enostavno zmrzne. :)
  • kv2dr je dejal/-a:
    Preizkusil Slobuntu na Virtualboxu, vendar pri GRUBu enostavno zmrzne. :)
    V nastavitvah Virtualbox odpri System-> Processor in obkljukaj "Enable PAE/NX"

    Ker v Slobuntu seveda niso vključeni gonilniki VB Guest Additions, ne deluje compiz, zato se tudi zaganjalnik Unity ne skrije. Ostalo pa kar deluje.
  • Super dela samo zvočna kartica mi nagaja realtek...no pa še vse sem sesu zaradi inštaliranja nvidia ge force 8400gs kartice....boim moral vse na novo...drugače je pa lep izgled...Hvala
  • ključek 2Gb, nameščeno z ustvarjalnikom zagonskih diskov. Pri zagonu iz USB potrebno napisati "live" da system starta, zažene se brez vnosa gesel, kmalu začne opozarjati, da računalniku zmanjkuje prostora na disku, zato zaključim sejo in ponovno zaženem. Ustavi se "stopping system v runlevel compatibility".
    Ponovno ustvarim usb live disk, zagon gre samo enkrat, ko drugič zaženem ista napaka. Ali je USB disk premajhne kapacitete?
  • Če si ustvaril ključek z ustvarjalnikom zagonskih diskov v Ubuntu, potem pri zagonu nimaš kam napisati "Live". Možnost "Live" je običajno v meniju, ustvarjenim z Unetbootin. Slobuntu ima v zagonskem meniju samo dve možnosti: zagon z USB/DVD diska in zagon z varno nastavitvijo grafike.

    Sicer pa ključek 2 GB povsem zadošča.
  • Zagon se začne in potem čaka, nadaljuje šele če napišeš "live "ali "install". Imam ubuntu 10.04 LTS in sem naredil z ustvarjalnikom zagonskih diskov, ki je v sistemu. Zanimivo, da sem potem na isti ključek, ravno tako z ustv. zagonskih diskov namestil Ubuntu 12.04 LTS zadnja alfa izdaja, pa je delovalo brez problema.Bom danes, ko bom doma, poskusil še enkrat, pa javim.
  • Uspelo mi je namestiti sistem Slobuntu. Iz USB ključka ni šlo kljub večkratnim poskusom, namestil sem ga z DVD-ja. Sedaj pa preiskušam, prvi občutki so zelo v redu. Bom poskušal še malo prirediti mojim zahtevam.
    Hvala !
    Lp
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.