Ubuntu HUD

CrazyLemon Skrbnik
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Danes je Mark Shuttleworth na svojem blogu predstavil HUD - Head-Up Display . HUD je vmesnik (oziroma kot ga je Mark poimenoval "intenterface" - namenski vmesnik(?)) v Unityu in bo enkrat nadomestil tudi globalne menije - to kar je trenutno v vrhnji vrstici. Ideja je preprosta  - v HUD izrazimo naš namen, HUD pa ugotovi kaj potrebujemo da, uresničimo ta namen.

Recimo, da uporabljamo GIMP in v HUD vpišemo recimo "bleščanje" in želimo uporabit XY orodje v GIMPu, HUD izpiše vsa orodja, ki naredijo željeno ali podobno dejanje.



Slika prikazuje Inkscape ter HUD.

Seveda se ne gre samo  za iskanje orodij/ukazov v aplikacijah ampak tudi zaznamke v brskalnikih, programe, datoteke, pošiljanja e-pošte ipd.

Glavni namen HUD-a je torej, da nam olajša ter pospeši delo. Namesto da se z miško sprehajamo po menijih in iščemo željeno orodje/dejanje/etc, uporabimo HUD in prihranimo čas.

Če želite videti HUD v akciji pa si oglejte video



 

HUD lahko probate tako, da dodate tale PPA https://launchpad.net/~unity-team/+archive/hud pod pogojem, da je vaš sistem Ubuntu 12.04.

 

Vir:http://www.markshuttleworth.com/archives/939

Komentarji

  • Sicer se mi zadeva zdi zelo dobra in bo pohitrila delo. Sam upam, da bojo vseeno pustili klasične menije. Ker pri novih programih, grem prvo pogledat, kaj sploh zmore program. In to seveda skozi klasične menije.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Klasični meniji bodo ostal vsaj še nekaj časa.
  • Zgleda dobro, ampak imam občutek, da je to nekaj vmes med Bližnjicami na tipkovnici in meniji, pa še kaj zraven. Torej, zakaj HUD+Save in ne direktno bližnjica na tipkovnici npr. Ctrl+S.

    ps. Kdo ve, kaj je treba narediti, da se meni integrira v HUD? Se to naredi samodejno ob zagonu aplikacije? Tudi, če je v Qt?
  • Zato ker si vse bližnjice moraš zapomnit? :)
    Če je aplikacija narejena tako da podpira globalni meni (vrhnja vrstica) potem se bo meni 'integriral' v HUD :)
    HUD - kot js to razumem- samo poindeksirana vse predmete v meniju.. in ja..tudi če je v Qt-ju :)
  • Pred uvedbo HUD-a naj vrnejo možnost nastavljanja lastnih bližnjic v meniju (odkar je globalni meni, to ne deluje več)...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.