Izšel je Wine 1.4

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Po več 20 mesecih razvoja in več kot 16 000 posameznih spremembah je izšla nova različica programa Wine, ki ni emulator, a omogoča poganjanje programov za sistem Windows. Novosti je ogromno, med pomembnejše pa spadajo:

 

 • nov grafični pogon DIB (kar za nekatere programe prinaša precejšno pohitritev),

 • ponovno zasnovan zvočni sklad, osnovan na skladu, ki ga uporabljata Windows Vista in 7,

 • polna podpora za dvosmerno besedilo in oblikovanje znakov.

Poleg tega ponuja izboljšan JavaScript, hitrejše delovanje, rahlo izboljšani Direct3D ter podporo Xinput 2.0.

Novi Wine vsebuje še ogromno manj odmevnih izboljšav, ki so močno razširile obseg programov za Windows, ki  na novi različice Wine delujejo. En od pomembnejših novih programov, ki so uradno podprti je Microsoft Office 2010, skupaj pa so uporabniki z oznako platinum (kar pomeni, deluje popolnoma enako kot na sistemu Windows) v zadnjem letu označili 845 programov.

 

Wine je popolnoma preveden v 16 jezikov, med njimi tudi slovenščino po zaslugi uporabnikov lynxlynxlynx in andrejz. Morebitne napake v prevodih nam sporočite na forumu ali irc-u.

Prihajajoči Ubuntu 12.04 LTS bo že vseboval Wine 1.4, če pa vas srbijo prsti in ne želite čakati, lahko med programske vire dodate ppa "ppa:ubuntu-wine/ppa" (trenutno je na voljo različica 1.4-rc-6, vendar bo kmalu na voljo stabilna različica).

 

 

Komentarji

 • christooss Član Ubuntu.si
  A ima kdo inštaliran Office 2010 in mu dela Outlook? Samo za info? Ker v prejšnih verzijah Office je delal razen seveda Outlook.
 • Kako hitro pa dela MSOffice preko novega Winea? Jaz sem namreč MS Office poganjal na Wineu še pred leti in je bilo vse skupaj precej neuporabno...
 • andrejZ Član Ubuntu.si
  Meni je pred časom (~ leto), ko sem nekaj preizkušal Office 2007 (Word) deloval zelo solidno na 4 leta stari kišti. Takrat je imel še neki bug pri izrisovanju glavnega menija (neke navpične črte so bile gor, ampak se je dalo vse razbrat in normalno delat).
  Prav tako je normalno delal powerpoint.
  Sem pa imel 10-15 strani dolge dokumente. Če boš imel 200 stranski špeh z ogromno fotkami bo mogoče drugače (počasneje).

  V splošnem pa ne bi priporočal Office 2010, ker po mojem omejenem testiranju deluje opazno počasneje (vsaj na šibkejši strojni opremi) kot 2007 in ne prinaša dovolj novega, da bi to upravičil. Med zaganjajem greš lahko skoraj na kavo ;)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.