Prehod iz 10.04 na 12.04

Torej želim si nadgraditi obstoječi sistem 10.4, ki mi je zelo dobro služil, z novo lts različico pri tem pa me zanimajo določene stvari. Po vašem priporočilu sem prvo namestitev opravil po sistemu swap, root, home.Ker to počnem prvič me zanima kako in kaj moram sedaj izbrati pri ročnem določanju razdelkov tako, da pri tem ne izgubim podatkov?

Komentarji

  • Huh, zakaj bi ponovno nameščal(to niso windowsi), preprosto nadgradiš tako da slediš tem navodilom https://help.ubuntu.com/community/PreciseUpgrades
  • Zaradi velikih zapletov med nadgradijo je to prvič zadnjič in nikoli več. Naj omenim da se je stvar začela siloma enostavno klik,klik... ampak nato so se s klik klikom začeli problemi. Proces je trajal vse od približno 14:00 do približno 23tih ob tem javilo kup enih napak v glavnem totalna polomija.
    Zaradi tega, ker želim posodobiti še 2 računalnika in ne želim več uporabljati tega načina, ker se mi je totalno zasral vas prosim za pomoč. Najprej me zanima pojem sveža namestitev? Je to popolnoma nova namestitev ali je tudi to sveža namestitev? Kot drugo me zanima, če ohraniš /home in s tem osebne nastavitve kakorkoli vpliva na nepravilno delovanje novega OS. Naj omenim, da osebnih nastavitev ni potrebno oz. jih ne želim obdržati zelo pomembno poglavje pa so podatki, ki jih nikakor ne smem izgubiti.
  • Torej - do težav verjetno pride ker 10.04 ni imel unitya in 12.04 pa ga ima.. in si verjetno nato delijo oz. ostanejo kakšne stare konfiguracijske datoteke in nastane pi...ja -moje predvidevanje vsaj. Ampak to ne pomeni, da vsem spodleti upgrejd.. npr. http://www.omgubuntu.co.uk/2012/04/ubuntu-10-04-12-04-upgrade-how-well-does-it-go

    Sveža namestitev pomeni da vstaviš CD/DVD/USB v računalnik..bootaš ter zalaufaš namestitev Ubuntuja. Nato ko prideš do izbire ali boš namestil ob ali namesto starega ubuntuja izbereš namesto.
    Ali pa izbereš ročno namestitev ter označiš particije za priklop ter formatiranje.

    Torej sveža namestitev pomeni da povoziš staro namestitev ubuntuja.

    Tisto kar je na povezavi je zelo sveža namestitev :lol: - ker pač ni imel v virtualboxu čisto nič pred tem nameščeno in je samo določil particije ter namestil ubuntu.

    Podatke, ki jih nikakor ne smeš izgubiti (razn ob okvari disk) pa ti priporočam da jih imaš na drugi particiji /disku (če imaš več diskov) ter redno izdeluješ varnostne kopije oziroma jih pošlješ v oblake.
  • Če sem prav razumel sveža namestitev pomeni tudi da vstavim CD/USB izberem ročno namestitev, ponovno namestim(povozim) " / " pri tem pa ohranim stari /home? Ali bo s tem načinom boljši rezultat?
  • To je sveža namestitev ja.. ampak še vedno ni to zagotovilo da ti bo vse lepo delovalo - kot sem že napisal, v starem /home -u boš še vedno imel stare konfiguracijske datoteke.. katere so lahko vzrok za nedelovanje določenih programov (ni pa nujno)..
  • Ok hvala! Ali je slučajno kakšna možnost da se te stare konfiguracijske datoteke pobrišem?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @araks: Seveda. Nastavitve so v skritih mapah v domači mapi (torej tiste mape, ki se začnejo s piko).
    Če jih želiš videti pritisni Ctrl+H.
  • Kaj bi se zgodilo, če bi jih pobrisal, ugasnil računalnik in pričel z namestitvijo?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Namestitev Ubuntuja bi bila skoraj popolnoma enaka sveže nameščeni.
  • Hvala za strokovne odgovore! S tem načinom sem imel popolnoma drugačno, pozitivno izkušnjo. Namestitev je potekala gladko in brez zapletov predvsem pa mnogo hitreje.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Nas veseli :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.