[rešeno] Instalacija Linux na prenosnik HP / recovery partition

Pozdravljeni!

Nameravam instalirati Ubuntu na prenosnik HP Probook z predinstaliranimi Windows 7 Home Premium 64 bit z Recovery Partition - vrne disk na tovarniško stanje, to je instalira Windows in driverje in ostalo HP šaro.
Prenosnik ima en disk 750 GB, trenutno z dvema particijama - 120 GB za Windows in programe, ostalo(600 GB) za podatke.
Seveda je še tu sistemska 100 MB velika particija.
Na večji particiji je še dovolj prostora za ustvarjanje paraznega prostora za inst. Linux.
Instalacija sama mi je dobro poznana, tudi dual boot z Win(7 in 8), zanima me pa kako bo po inst. Linux z to Recovery particijo.
Bo še uporabna v primeru da bo potrebna?

Doslej sem instaliral Linux edino na računalnike kjer so bili Windows nameščeni z DVD-ja ali USB, brez kakšne Recovery particije.

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Komentarji

  • CrazyLemon Skrbnik
    uredil/-a 26. November, 2012
    Vse je odvisno kako ima HP to zrihtano.. določeni proizvajalci (Toshiba se mi zdi) imajo tako, da preprosto bootaš v Windowse in ob zagonu le-teh izbereš "Repair" oziroma neki v tem stilu

    Našel sem nekaj na askubuntu.com http://askubuntu.com/questions/197327/recovery-partition-question
    Pozoren moraš bit da ne prepišeš te particije.. za drugo očitno poskrbi Grub2 (jo prepozna ter jo doda na seznam)
  • ja bo uporabna, ampak za vsak slučaj si je treba vseeno naredit "recovery diske".

    Verjento so tudi vse particije narejene kot "primary" to je treba spremenit in imaš lažjo nalogo kot jaz. obstaja eno orodje, ki spremeni primarno particijo v sekundarno (oz. logical). poglej na HP forumih kako se jih reče.

    jaz si nameravam tudi narediti sliko celega diska z RedoBackup (clonezilla se mi zdi da ima preveč čudne menije). tkao da lahko potem v vsakem primeru zadevo vrnem v prvotno stanje. slike pa mislim, da tako ne zasedejo 600GB če je tist a600GB particija prazna.

    mimogrede res mi gre to na živce - zakaj hudiča morajo imeti vse primarne.

    moj ima particijo hp tools, kjer je poleg diagnostičnih orodij še en OS. tako imenovani quickweb, ki kot kaže ni nič kaj drugega kot nek Linux z browserjem. zažene se ga s pritiskom na posebno tipko. samo če mene kdo kaj vpraša bi lahko poskrbeli za še hitrejši boot glede na to da je po meri narejen.
  • glock356 Član
    uredil/-a 28. November, 2012
    Hvala za odgovore.
    Pronosnik ki ga omenjam ni moj, sem bil samo naprošen da instaliram Ubuntu in da vse ostane toko da je možna vrnitev v prvotno stanje.
    S prenosniki z predinstaliranimi Windows nimam nobenih izkušenj, zato tudi ne vem kaj se bo zgodilo z recovery p. po instalaciji Ubuntu(ali katerekoli druge distribucije)
    Če bi bil prenosnik moj se ne bi zaj*** s tem, rešitev poznam, vendar za lasnika tega prenosnika ni sprejemljiva.

    Ker sem nov na tem forumu ne vem ali je možno, in če je, kako označiti temo kot Rešeno(Solved) kot na nekaterih podobnih forumih.

    Kakorkoli, problem je rešen oz. zadeva ni več aktualna.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.