Težava z namestitvijo Ubuntu 12.10 poleg Windows XP

Pozdravljeni!

Imam starejši računalnik z enim diskom razdeljenim na 2 particiji. C particija (NTFS) - 40Gb z nameščenim Windows XP in druga D particija (NTFS) - 35Gb.
Prosim za pomoč pri instalaciji Linuxa ubuntu 12.10 na sedanjo praticijo D
Ko vstavim instalacijski CD vse poteka ok, ko pridem do mesta, kjer izberem lokacijo namestitve je OK, ta izbrišem particijo D in ustvarim dve novi particiji v formatu ext4.
Prva particija "/" je Osnovna veličine 34Gb druga pa je logična "swap" veličine 1GB.
Poleg njiju je v prikazovalniku vidna še ena particija NTFS kjer je nameščen Windows XP.

Instalacija se izvede brez problemov do konca. Računalnik se restarta, ko pa bi se moralo pokazati okno z izbiro operacijskega sistema (Torej Windows XP in Linux Ubuntu), stvar preide kar brez karkoli na Windows XP in ga normalno zalaufa.

Prosim za pomoč oziroma za pojasnilo kje sem pri instalaciji naredil napako. Sumim da je bilo nekaj narobe pri particijahh in imenih swap... home ....

Komentarji

  • Možnost je, da nalaganje zagonskega nalagalnika ni uspelo ali pa je bil nameščen kam drugam. Ali si imel vklopljen kak USB ključek ali SD kartico na katerega bi se lahko namestil Grub?
  • hej ...

    Stvar je po dolgem času končno uspela.
    Težava je bila v tem, da sem si samo instalacijo razlagal narobe. Sam sem mislil oziroma predvideval, da moraš za nov operacijski sitem Linux Ubuntu najprej formatirati disk v EXT4 oziroma narediti particijo. To dejansko ne drži ampak je potrebno zgolj pustiti disk () v nedefiniranem stanju in ga potem sam Ubuntu prepozna kot plac za novo particijo. Sam sem mislil, da če mu v začetku dovolim namestitev poleg obstoječih Windowsov XP, se bo le ta namestil na isto particijo kjer so Windowsi in samo particijo razdelil na dva dela, prazen prostor pa bo ostala še naprej nedefiniran. Več kot očitno sem se motil.
  • ja. deluje oboje. samo, če imaš vnaprej sformatirano particijo, moraš inštalacijo ročno nastavit. če pa je prazen prostor, potem pa gre vse avtomatsko.
  • sam imam podobno težavo. Nikakor ne pridem do pričetka namestitve.
    nameščam ubuntu 14,1. Po 2 minutah se mi pojavi tole:
    https://plus.google.com/photos/107538213286295456585/albums/5856739656476898257?banner=pwa&authkey=CPqWmZmxqvDcHA

    Ali mi lahko kdo prosim pove, kje sem zašel,
    Hvala
  • Še eno pod vprašnje.
    S programom za inštalacijo ubuntu (vubi) sem inštaliral ubuntu 13.04. Vendar imam težave, ker se ne morem prijaviti kot admin.
    V programu "vubi" sem vpisal ime in geslo. vendar to ne deluje, ko se računalnik ponovno zažene.
    Ima kdo idejo, kje sem naredil napako.
    HVALA
  • MiranR je dejal/-a:
    sam imam podobno težavo. Nikakor ne pridem do pričetka namestitve.
    nameščam ubuntu 14,1. Po 2 minutah se mi pojavi tole:
    ja zdej ali se je namestitev že začela ali še ne?

    Ali lahko poskusiš Ubuntu? torej da prideš v sistem? Ali nameščaš preko CD/DVD? Ali si preveril medij, če je dobro narejen? Ali si preveril MD5sum če povsem ustreza tistemu objavljenemu na Ubuntu strežniku?

    Ker kot piše v objavljeni napaki - je nekaj narobe s sliko operacijskega sistema na mediju (ali ni popolna, ali pa je slabo zapečena).
  • MiranR je dejal/-a:
    Še eno pod vprašnje.
    S programom za inštalacijo ubuntu (vubi) sem inštaliral ubuntu 13.04. Vendar imam težave, ker se ne morem prijaviti kot admin.
    V programu "vubi" sem vpisal ime in geslo. vendar to ne deluje, ko se računalnik ponovno zažene.
    Ima kdo idejo, kje sem naredil napako.
    HVALA
    ne vem kako je z Wubi, vem pa naslednje:

    13.04 je še vedno v beta fazi. verjetno bo prišel iz beta konec Aprila.

    svetujem 12.10 ali 12.04 LTS, razen če nimaš kakšnega posebnega razloga za 13.04. ampak potem pričakuj nove hrošče.

    wubi je namenjen prizkušanju in namesti OS v virtualni disk v windows sistem. posledično to pomeni da se morebitne težave pri windowsih lahko prenesejo na tole. spet drugo pa je da je admininstrator prvi uporabnik. torej , če si ob namestitvi kreiral uporabnika "miran" z geslom "narim" potem je to admin in tudi geslo od admina.

    in naj se tu navežem še na prejšnji post - če je slika OS slaba potem stvar ne bo delovala kot bi morala. tako se pa preveri zadevo: https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM
  • Hvala za pomoč, bom na novo naredil CD ter ponovil postopek,
    Hvala za hitri odgovor.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.