Ubuntu za podjetnike

Sem mikro podjetnik, ki Ubuntu uporablja od leta 2009. Na prenosniku in dveh ostalih računalnikih imam instaliran linux. Pišem pa zato da razblinim govorice win tabora, da je linux kompliciran in da ima manjko programov. Okna (XPji v VBoxu) potrebujem edinole za BANKO, ker je NLB za luno. Itak da imam še en poslovni račun na drugi finančni instituciji in tam vse laufa preko brsklanika.

Prvi mit je ta da moraš imeti Photošop ofice da lahko delaš tiskovine, oglase ipd. To je čisti LOL.
Gimp + Inksacep + Scribus je dovolj za 80% uporabnikov. Sam osebno uporabljam to kombinacijo in sem izredno zadovoljen. Niti enkrat nisem pogrešal zmožnosti Adobije kar se tiče grafilnega oblikovanja in preloma. Ne vme kako je z on line oblikovanjem strani ker tega ne delam. Za foro sem šel pogledat cene teh orodij in me je pobralo. Edina varianta je "kopija originala". Če k tem programom prištejemo še Blender in Cinerello je kombinacija res močna.

Drugi mit je OpenOffice. No tukaj lahko popolnoma zagotovim da je mogoče 80% vseh stvari narediti popolnoma enako kot v MSu. Ostalih 10% se je treba na novo naučit. 10% se jih pa ne da oz so močno zakomplicirane. Glede na to da je zadeva popolm azastonj, se sprašujem kaj počne MS vsa ta leta s tem officem a res tako lupi ljudi s ceno.

Tretji mit je uporabniški vmesnik. OK OSX je top glede uporabniškega vmesnika ampak Ubuntu mu dobro sledi. Ne govorim o Unity ampak o izgledu in obnašanju oken. Čist in enostaven dizajn. Zadnjič sem delal nekaj na ženin računanik z Win 7. WTF kaj je to? Ne morem verjet, nisem se znajdel. Programi so nekje skriti da moram do njih kliknit ene trikrat. Upoštevajte da so bili moji zadnji windowsi XP in to brez lepotnih bonbončkov - čisti NT look. Od daleč sem pa videl Win 8. A se je MS zmešalo. No tudi Unity in Gnome Shell nista kul. Sam WIn 8 je pa res too much.

Računovodski programi. Do sedaj nisem potreboval sistema ker sem opravljal predvsem storitve z redkimi fakturami, ni bilo materialnega računovodstva ipd. Ne morem verjet da ne obstaja niti enega programa ki bi omogočal na enostaven način spremembe in bi g alahko uporabljal na linuxu. Seveda ne obstaja niti za Windows. Vse kar je kaj vredno je plačljivo in to za Windows.

Računovodski programi so enostavni kosi softwerja Panteon, Birokrati ipd so skupki kode ki vsebujejo 1000+ tabel in številke premetavajo sem in tja. Če bi žena imela časa bi jo prosil da mi sprogramira en tak programčič, ki bi ga dal potem v prosto rabo da bi tudi linux imel nek tak sistem. Pozabimo na OpenERP in podobne resne sisteme. OpenERP je odlična zadeva samo je treba stvar sprogramirat kot je treba (kot SAP recimo) in za neke mikropodjetje ni primeren. Ne morem verjet da razni Birokrati in Panteoni ne naredijo linux ali pa vsaj neko java verzijo. V primeru da bom zadevo potreboval bom sam (in z ženino pomočjo) pripravil bazo v Libre Office po modulih za vodenje določenih vsebin računovodstav ain zadevo objavil.

GNUCash je odlična stvar samo ima dve pomankljivosti ki sta vsidrani v sistem. Vidi se, da je bila stvar delana za ZDA in angleščino. Izvedba prevodov je problmatična zato ker se prevaja cel program kot recimo OpenOffice. Kar ni potrebno. Prevesit moraš samo končni produkt programa, recimo fakturo, potni nalog ipd. Saj tudi z angleškim OpenOfficom lahko narediš slovensko pismo. Druga napaka pa je nezmožnost prilagajanja določenih elementov. Recimo kaj se ti bo prikazalo na fakturi, predračunu ipd. Seveda vse to lahko narediš če zadevo sprogramiraš na novo. Samo to ne želim. Lažje je v LibreOfficu Base narediti sistem popolnoma na novo. Zaradi tega zadeve ne moreš RESNO uporabljati. Verjetno tudi američani ne. Ker je druga omejitev kar problematična.

Če kdo obvlada Libre BASE bi lahko skupaj pričela z eno resno bazo za računovodsto, ki bi jo delili z ostalim svetom. Vse bi bilo v angleščini razen končnih produktov. Deskripcije bi bile v posebni tabeli, kjer bi lahko nekdo drug dodajal recimo nizozemščino, nemščino ipd. Aja še nekja računovodski standardi so približno enaki povsod in s tem ni panike. Itak za vsako malenkost imaš neko interno tabelo kjer bomo to spreminjali.

P.S.: Da slučajno kdo ne misli, da štejem GIMP + inkscape kot boljša naveza kot PS+IL. Jaz pravim samo da je naveza dovolj močna in zadostuje za 80% nalog. Prav tako enako velja za LO oz oo.

Komentarji

  • andrejus Član
    uredil/-a 25. November, 2013
    Nisem nek hud linux fan ali kaj podobnega. Samo cene določenega softwerja se mi pa res zdijo pretirane. MS Office že 20 let iste napake in še vedno visoka cena. isto je z Win 7 ali 8. Koda je še iz časov NTja . Že zdavnaj so bili razvojni stroški pokriti. Photoshop. Mislim a je kdo sploh šel to pogledat kolk stane. To ti mora nosit nek resen denar.
  • Preden se lotiš programiranja, si oglej še kaj ti lahko ponudita KDE različici računovodskih programov: KMyMoney in Skrooge. Trenutno nista prevedena, ampak če bi obstajal nek interes s strani uporabnikov, lahko uredimo prevod :).
  • za phtoshop je gimp odprtokodn arazličica in uglavnem pokrije vse kar potrebuje povprečen uporabnik kollikor tudi tisti malo bol zahtevni
  • Za ERP/CRM preveri http://www.dolibarr.org/ ne vem pa kako je z modulom za računovodstvo (dvostavno pa te fore)
    Template lahko narediš v Writerju, spodaj na linku prilagam dva primera, če bo koga zanimalo:

    http://ubuntuone.com/0BLXcdiWv7L2EwNbCQdUFR
    http://ubuntuone.com/6CDSptdVGzQO1SV4JIRT8L

    http://ubuntuone.com/2tp2c3KMMT8aCr9ct8tKJj

    Se pa strinjam, z gimp in blenderjem lahko narediš marsikaj. :cool:
  • nekateri računovodski programi so v brskalniku. zdaj odvisno koliko faktur in tega maš. naš računovodj aima minimax. zenkrat je kar ok.

    ja NLB so po mojem en tak velik problem. ves skupaj je samo zato da čimveč plačuješ. pa da ne omenjamo da mi antivirusni kar naprej javljajo da so njihove datoteke trojanci. :-/
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.