Hitrost ventilatorjev

Zdravo,

že lep čas se mučim s tem problemom:

Moj stari iMac6.1 se pregreva. V OSX okolju obstaja app s katerim vsem 3 ventilatorjem lahko določim hitrost vrtenja, tega v Lubuntuju žal ni. Sem pa našel en kup zapisov po forumih o tem problemu.

Takole bi namreč moral nastaviti minimalne obrate vsem trem. Problem je, da spodnjega ukaza ne morem izvršiti. Vedno mi napiše Permission denied

Fixing the fan speed is also simple, assuming you have applesmc installed (and it comes installed by default).  You need to set the minimum fan speeds higher and that is controlled by the fan*_min files in /sys/devices/platform/applesmc.768.

echo 3000 > /sys/devices/platform/applesmc.768/fan1_min
echo 4000 > /sys/devices/platform/applesmc.768/fan2_min
echo 3000 > /sys/devices/platform/applesmc.768/fan3_min

Running the above code will set the fans speeds to about 3000 RPM and knocked my temperatures down by 10 to 20 degrees C. You can run sensors again to see fan speeds and temperatures - also you should be getting a blast of hot air from the slit above the monitor.


Kaj počnem narobe? Sem še začetnik, zato bi bil vesel step by step navodil.

Hvala.

Komentarji

  • sudo ukaz bo dal začasne admin/root privilegije.: https://help.ubuntu.com/community/RootSudo

    mogoče je v tem težava?
  • ne vem kje si dobil ta navodila ampak > ne bo šlo v terminalu prav tako ne . - to sta dva html znaka za '>' ter '.'

    Sudo echo pa tudi ne bo šlo :)

    boš mogu uporabit
    sudo sh -c \"echo '3000' > /sys/devices/platform/applesmc.768/fan1_min\"

    itn.
  • CrazyLemon, naj lepša hvala ... %#46 in &gt pa ne vem kako sta se prikradla, sem uporabljal > in . Manjkalo mi je sudo sh -c "..." (pojma nimam o terminalu in ukazih)

    sedaj dela, a hitrost lahko nastavim le za en ventilator (CPU) za druga dva, navije do vrednosti in potem takoj pade na minimum (2000/min) rad pa bi, da mi vsi trije malce hitreje delajo in 'odvajajo' toploto.

    hvala še 1x

    ps. kje bi se dalo kaj prebrati/naučiti o terminalu in ukazni vrstici?
  • o terminalu ter ukazni vrstici si lahko prebereš Linux na namizju - Matej Kovačič ter Priročnik Ubuntu - povsod je nekaj malega o terminalu (priročnik) ter ukazni vrstici (Linux na namizju). .. PDFja pa dobiš v meniju Povezave.

    Žal glede ventilatorjev ti ne znam pomagat pri applesmc - sam uporabljam fancontrol kjer se določi pri kateri temperaturi naj se prižge ventilator (imam samo enega ki hladi procesor) in s kakšnimi RPMi naj se vrti ob tej temperaturi..
  • za ukazno vrstico linuxcommand.org - imajo zastonj e-knjigo z vajami itd. samo v angleščini.
  • @CrazyLemon: Tnx. jaz imam tudi samo enega na matični, potem je pa še en na napajalniku in en na HDD ... Mogoče preizkusim še fancontrol, ker tole brnenje je včasih nadležno.

    @Gregor3000: tnx
  • Poskušaš omiliti posledice, namesto, da bi odpravil vzrok pregrevanja, ki je skoraj 100% s prahom zapacan hladilni sistem. Kompresor ali posodo stisnjenega zraka v roke pa malo spihaj. Morda ti ga uspe tudi razstaviti pa še temeljiteje sčistiti.
  • Ne, ne, ni to, been there done that. Prepucal komplet vsega. iMaci6.1 imajo probleme z grafično. nekaj v zvezi s konektorji etc etc. Ker so se mi problemi pojavili po preteku podaljšane garancije, nisem nič ukrepal. Sedaj je aboslutno prepozno.

    Tole navijanje ventilatorje zaenkrat deluje bp. Pomaga tudi, da imam naložen lubuntu in ne OSX, ki očitno pri enakih temeraturah nagaja.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.