Razlike med različnimi Linux OS

Živjo,

sem bodoči nov uporabnik Linuxa/Ubuntuja. Videl sem ga že pred nekaj leti v lokalnem študentskem klubu, vendar se vanj nisem preveč poglabljal, ker sem uporabljal Windows XP-je. Sedaj sem kupil nov laptop, ki pride brez OS in ker ne mislim plačevati še dodatno za Windowse (imel sem prijatelja, ki je znal zrihtati zanesljivo piratsko verzijo, ampak mi sedaj žal ne more več pomagati) in sem se odločil, da namestim Ubuntu/Kubuntu, ker sem slišal mnogo dobrih stvari. Preden jih naložim me pa zanima nekaj stvari:

1. razlika med Ubuntu in Kubuntu,

2. ralika med navadno in lts verzijo. Kaj pomeni, da je navadna verzija podprta do julija 2014? Ali bom potem moral naložiti novejšo verzijo? Kolikor sem prebral na forumih naj bi nova verzija izhajala vsakih 6 messecev, torej bi moral naložiti na vsakih 6 mesecev novo verzijo?

Se opravičujem, če so se ta vprašanja že pojavila in če sem načel temo na napačnem forumu, vendar mi z iskanjem ni uspelo najti nič podobnega.

Imam samo še pripombo glede foruma: mogoče bi bilo dobro, da te ne odjavi avtomatsko po nekaj minutah. Jaz sem se registriral in prijavil na forum, ga začel pregledovati in ko nisem našel nobenih podobnih tem sem se odločil odpreti novo temo, vendar sem se moral ponovno prijaviti. Ko sem napisal svoja vprašanja (kar je zaradi drugih motenj trajalo okoli 10 minut), mi je napisalo, da nimam dovoljenja, ker me je vmes avtomatsko odjavilo, kar zna biti malo moteče (sploh če pišeš naravnost v forum, kjer ti zadeve ne shrani in moraš pri daljšem sestavku vse od začetka pisat). Možno pa da sem samo jaz tak levak v računalniških zadevah in je kje kakšna nastavitev s katero se to uredi.

Hvala za pomoč in lep pozdrav

Anže

Komentarji

  • 1. Razlika med Ubuntu in Kubuntu je v namiznem okolju - zelo posplošeno - izgled in programi (nekatere lahko naknadno namestiš; recimo kde program kdenlive lahko namestiš v ubuntu ipd. )
    Vizualno razliko pa preveriš tako da se odpraviš na youtube in vpišeš 'ubuntu 13.10' in nato 'kubuntu 13.10' in preveriš kateri ti je bolj všeč.

    2. Razlika med navadno in LTS verzijo je približno 4 leta pa četrt. :) Torej navadna različica (ki izhaja vsakih 6 mesecev) ima zagotovljene popravke 9 mesecev medtem ko LTS verzija ima zagotovljene popravke 5 let. Zato če si želiš preprosto namestit sistem in se ne želiš igrat preveč z njim, namestiš LTS verzijo.

    Ja - vprašanja so se že velikokrat pojavila na forumu :)

    Forum te ne odjavi sam - poglej kako tvoj brskalnik ravna s piškotki. Sam se ne spomnim kdaj sem se nazadnje prijavil na forum :)

    Premikam pod nasvete
  • Hvala za odgovor :).
    Zanima me samo še ali izberem 32 ali 64 bitno različico?
    Laptop ima pentium i3 1,8 GHz procesor in 4 GB rama.

    Pa še to, če si sedaj naložim 13.10 verzijo ali bom lahko aprila nadgradil na 14.04 lts verzijo brez da bi moral moral vse programe na novo nalagati in nastavljati?
  • Če i3 podpira 64bitne operacije daj kar 64bitno različico.

    Če zdaj naložiš 13.10 boš lahko aprila nadgradil na 14.04 ja.. sicer če si 'avanturist' lahko kar takoj namestiš 14.04, ki je kar stabilen čeprav še ni izdan. :)


    P.s. V prihodnje dej raje Uredit post pa dodat tisto kar si želel napisat kot pa da nanizaš en post za drugim v razmiku nekaj minut.. tako bo celotna tema bolj pregledna
  • nadgradnja = programi, gonilniki in sistem se posodobijo na novejše različice. uporabniške nastavitve in datoteke uporabnika pa ostanejo.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.