Dualboot Ubuntu 14.04 GNOME ter Win 7

Sem lastnik HP ProBook 4553s z original Win7 Home Premium. Dodatno bi naložil Ubuntu 14 gnome verzijo kot dualboot, a mi ob instalaciji z live USB ne pokaže možnosti za naložiti zraven Win 7. pokaže le namesto win7 ali pa da si particije urejam. Poskusil sem že z gnome verzijo in običajno verzijo. Drugače pri Xubuntu deluje ta opcija.


Dodatne informacije po potrebi dodam naknadno. Prosil bi za čimprejšnjo pomoč in hvala vnaprej.

Komentarji

  • slika windows 7 disk managerja ali pa zagon živega sistema (preizkusi) in potem boot repair tool in pa tam gumb "create boot info summary".

    najverjetneje pa je, da so na disku že 4 primarne particije. gleda na to, da je to original namestitev. eno bo treba spremenit v sekundarno. to se lahko naredi z zastonjskim "mini partition wizzard tool". druga varianta je da se pobriše HP tools, če ni kaj pametnega gor. Pri meni so uporabna orodja tako da sem raje C:\ spremenil v sekundarno particijo. ker je tako boot primarna.

    aja verjetno ima prenosnik:
    /boot
    C:\
    /recovery
    /HP_TOOLS
  • Archiver Član
    uredil/-a 8. August, 2014
    imam particije:
    /system (100MB)
    /C:/
    /D:/
    /HP_TOOLS
    Drugače so vse Dinamične.
    pa D: torej eno veliko particijo bi imel skupno za oba OS-a.


    dodal bi sliko upravljalca diskov, ampak nwm kako dodati tu gor....
  • ja sej to nima veze. tako ali tako bosta za sebe nameščena in ne bost ana isti particiji, (ker ne moreta bit).

    kje pa je še prostor? če na D potem je najbolje D (predvidevam da so to podatki?!) v sekundarno in se skrči da dobiš prostor.
    --- AMPAK !!! ---
    ne vem če bo šlo tako enostavno to z dinamičnimi particijami. evo malo branja in noter linki kako in kaj: http://askubuntu.com/questions/482768/changing-windows-dynamic-disk-partition-to-basic-partition-and-not-the-full-driv

    pa podatke narediti backup pred kakimi velikimi posegi na disku. priporočam ali clonezilla ali pa bolj enostaven redobackup in prenos na kak zunanji disk ali oblak..
  • Kaj bi bil najboljši način namestitve obeh za dual-boot + particija za skupno rabo...
  • ja če niso dinamične potem je to relativno enostavno naredit. 3 primarne+razen prostor pa praktčno prepozna vse namestitev...

    jaz sem C zmanjšal (imel sem kot je napisano zgoraj. in podatke na C lahko bereta oba Sistema. imam pa recovery na USB ključku, pa še vse skupaj sem si naredil eno sliko na zunanji trdi disk.
  • na disk manager mi kaže samo tri barve, črna za unallocated, temno modro za primarno in vgrajen disk je bež barve za preprosti nosilec. Avtomatsko mi naredi dinamične particije
  • za instalacijo win sem uporabljal tovarniški HP OS Windows Home Premium, če je to pomembno. sem pač že enkrat ponovno inštaliral....
  • avtomatsko pač ne dela dinamičnih. razen, če so že mogoče dinamične na disku. ali je možno kako videti to sliko iz disk managerja?

    ne to da je tovarniški nima veze. veliko stvari se da nastavit tudi v windows.
  • sliko bi dodal, pa nwm kako... če lahko dobim navodila kako dodati gor....
  • greš na shrani.si pa daš sliko gor ter prilepiš povezavo na forum
  • image

    to je moj trenutni pregled particij
  • jaz ne vidim nobene dinamične particije na tej sliki. vse so osnovne (stolpec "vrsta"). vidim pa, da ni nobenega praznega prostora za namestitev linuxa. tako da zmanjšaj D za toliko kot ga nameravaš uporabit za Ubuntu ( recimo 20-30 GB ali več odvisno kaj vse nameravaš namestit) in pusti ta proctor neformatiran. potem bi moralo pokazat opcijo pri namestitvi. ampak ni pa nujno da jo bo. v tem primeru se pač ročno naredi na praznem prostoru particija / (formatirano kot ext4) in particija /swap (formatirano kot swap). /swpa naj bi bila nekako vsaj v velikosti RAM pomnilnika.

    oz tako je če je RAM 2-4GB potem je swap enako veliko kot RAM
    če je RAM manj kot 2 Gb potem je swap 2x velikost ram,
    če je RAM več kot 4 GB je dovolj če je swap kar 4GB.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 22. August, 2014
    no zdaj pa v pravo temo:

    evo takole to potem izgleda:
    v linux:
    https://drive.google.com/file/d/0B2uTW36AgbQzM0xqU1NhZkNpNGM/edit?usp=sharing
    v windows disk managerju:
    https://drive.google.com/file/d/0B2uTW36AgbQzVEJjY3JSZmJLMjA/edit?usp=sharing

    tu je bila sistemska C spremenjena v logical oz sekundarno in sem jo potem zmanjsal na prazen prostor pa namestil linux.

    sistema na disku sta win 7 starter in Kubuntu linux
  • niso več dinamične, ker sem vse particije zbrisal in formatiral... prosil bi za kak dober zastonj virtual machine program, kjer bi probal vse distribucije brez ponovnega zagona pa tak... ko se odločim bom poskusil naložiti.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 23. August, 2014
    Virtualbox - samo mogoče vse funkcije v virtualen sistemu ne delajo ok. oziroma nekateri morajo biti nameščeni. pa seveda si omejen z grafičnimi zmožnostmi. sicer je pa enostaven za uporabo in zastonj.
    kako namestiti: http://www.psychocats.net/ubuntu/virtualbox

    lahko se pa kar v živem načinu noter zažene (enaka navodila kot zgora pač ne narediš namestitve in virtualnega diska). samo za preizkušanje pred namestitvijo (če želiš preverit ali OS dela lai ne) je najbolje boot iz USB ključa pa potem živ način. vzameš en ključek za 16 GB pa jih lahko več gor daš tako da uporabiš na primer Yumi: http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

    al pa v Hoferju majo zdaj 64GB ključ dokaj ugodno. jih gor daš enih 50 ali 60 različnih distribucij pa preiskušaš po mili volji...
  • Drugače pa torej lahko ubuntu in windows imam na extended particiji, samo system , ki ga windows naredi mora biti na primary.
  • ja to že. imaš lahko več Linux sistemov na extended (sekundarna). samo problem je ker ne smejo biti 4 primarne v MBR particijski table. mislim da novo GPT formatiranje odpravi tudi to omejitev.
  • ok, to zdaj razumem, eno še samo: kako pa naredim C: v extended in znotraj logične particije?
  • to je lahko le če imaš posebej boot particijo za windows.

    sicer se pa to spremeni z različnimi orodji. eno od takih je na primer Mini Tool Partition Wizard Home: http://download.cnet.com/MiniTool-Partition-Wizard-Home-Edition/3000-2094_4-10962200.html

    kjer se označi particija in potem v enem od menijev (ne spomnim se točno katerem) se izbere ta pretvorba v extended in potem naredi in to je to. Dobro je prej narediti backup podatkov in defragmentirat disk.

    samo glede na tvojo windows disk manager sliko to zdaj ni treba delat. se samo D defragmentira (ene 2x in kak chkdsk zažene in potem se ta particija skrči tako da ostane prazen proctor. v prazen prostor pa gredo lahko potem različne Linux distribucije.

    če se zdi komplicirano ni to še nič v primerjavi s tem kako se je to v 90-ih delalo.... :rolleyes:
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.