Prihodnost AMD-jevih lastniških gonilnikov bo morda bolj odprta

R33D3M33R Član
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Na sejmu GDC 2014 je AMD razkril, da razmišljajo o tem, da bi iz njihovega lastniškega gonilnika fglrx odcepili en del in namesto njega uporabili že obstoječ odprti gonilnik Radeon, ki je vgrajen v jedro Linux. Takšna odločitev bi prinesla ogromno pozitivnih posledic, naj omenim dve najbolj očitni.

Ob vsaki nadgradnji jedra je treba jedrni modul fglrx znova izgraditi, kar ni težava pri manjših posodobitvah različic, saj obstajajo orodja, ki izgradnjo samodejno opravijo (dkms). V primeru večjih sprememb (npr. nova stabilna izdaja) pa lahko traja kar nekaj časa, da AMD izda uradno posodobitev, ki bo združljiva s to izdajo. Uporabnik mora tako ostati na starejšem jedru ali pa se odreči strojnemu pospeševanju.
Del, ki bo morda v prihodnosti skupen, se je sedaj razvijal ločeno, kar je pomenilo, da je odprti gonilnik vedno capljal za lastniškim, tako po podpori strojne opreme, kot tudi zmogljivosti in izrisovalnih zmožnostih. Skupni jedrni del gonilnika bi tako omogočal, da bi odprti gonilnik končno stopil vštric z zaprtim. Združena razvojna ekipa bi se tudi uspešneje spopadala s hrošči, kar bi pomenilo boljše in stabilnejše odprte in lastniške gonilnike.

Vse to se sliši odlično, vendar je takšna predelava pod številnimi vprašanji. Prehod na novi gonilniški model bi morda zahteval obsežno preurejanje kode, kar pomeni povišane stroške in večje breme za ekipo, ki razvija zaprte gonilnike. Oče jedra Linux in njegov razvijalec Linus Torvalds najbrž ne bo dovolil večjih sprememb odprtega gonilnika, ki bi bile morda potrebne za uspešno delovanje zaprtega dela fglrx. Trenutno ima odprti gonilnik kar nekaj hitrostnih težav, zato bi (vsaj na začetku) zmogljivost zaprtega gonilnika padla in bi se pobrala šele po ustreznih popravkih odprtega gonilnika. Enako velja tudi za nekatere zmožnosti kot je podpora naprednim načinom glajenja robov, navijanju in CrossFire. Vsaka izboljšanja zmožnosti, hitrosti bi po novem zahtevala nadgradnjo jedra, kar zna biti težava na distribucijah z dolgotrajno podporo (recimo Ubuntu LTS). Seveda pa so tukaj še razne licenčne ovire.

Če bi AMD-ju prehod res uspel, bi to bila fantastična novica za vse uporabnike GNU/Linuxa, ki imajo v svojem mlinčku ali grafično kartico iz rdečega tabora ali pa procesor z vgrajeno grafično (APU). Več o tej temi si lahko preberete na Phoronixu, kjer na njihovih forumih že poteka burna debata.

Zdaj čakamo le še, da se opogumi nVidia in odpre svoje gonilnike na podoben način.

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.