Kompatibilnost Libre-Office

Pozdravljeni. V LibreOffice Impresse na Ubuntu narejena predstavitev se mi ne prikazuje pravilno v MS Office 2010. Obstaja način, da se težava reši? Hvala

Komentarji

  • in obratno... ne vem kaj delajo in zakaj libre Office spreminja iz recimo datuma v številko pri pretvorbi.

    sicer je v mojem primeru bil problematičen samo graf.
  • Pri meni so izginile vse puščice, nekaj delov mi je pa čisto razmetalo!? Očitno bo treba nazaj na winse.
  • mislim da MS office 2010 dela ok v Wine. 2007 definitivno dela. sicer so problemi s tistimi organigrami ali kaj so. včasih se sesuje če jih uporabiš. ampak drugače pa nisem opazil nekih težav. govorim o Word, Excel in Powerpoint... Access, outlook itd. pa ne delajo ravno najbolje.

    mogoče je treba pa pri MS office 2010 prav uvozit? :-)

    ajha probal sem WPS office, ki pa se je zelo slabo odrezal. Tudi Calligra suite ni kaj dobro prevedel preproste predstavitve.
  • V Ubuntu sem popoln začetnik in še nisem prišel do Wine. Škoda za Libre Office, ker so mi kar všeč.
  • Katero verzijo LibreOffica pa imaš? Probaj z najnovejšo različico, ker so kar dobro izboljšali odpiranje M$ datotek. Dodaj ppa in ti ponudi update. PPA lahko dodaš iz te povezave: https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ubuntu/libreoffice-4-3
    Pri vseh mojih inštaliranjih linuxa je to prva zadeva za uspešno delo :)

    Probat ni greh. Če ne bo šlo, veš da si probal vse :)
  • Njemu se ne gre za odpiranje MS datotek ampak odpiranje LO datotek v MS.

    Ne vem čemu vas toliko preseneča da določene zadeve ne delujejo. Mene namreč ne. MS ima zaprte formate in zato so programske rešitve take kakršne pač so, ko se jih seveda odpira v MS ofisih ... :)
  • Kaj pa "online MS" ki ga zastonj imaš v google spletni trgovini (Chrome brskalnik) ? Potrebno je samo da ustvarite Microsoft račun in se prijavite...Tako enostavno uporabljaš MS v Linuxu brez Wine programa.
    velikib je dejal/-a:
    Pri meni so izginile vse puščice, nekaj delov mi je pa čisto razmetalo!? Očitno bo treba nazaj na winse.
    - Tvoja stvar kaj boš uporabljal. Kar se nas tukaj tiče-lahko greš takoj na Winse. Noben te ne bo prosil da ostaneš na Linuxu.

  • @velikib - Kot je ze Crazylemon napisal, M$ office shranjuje datoteke v zaprtih formatih, katerih Libreoffice ne zna zadosti dobro prebrati, ker formati niso javno dostopni. Meni se včasih v Libreoffice odprejo toliko, da so berljivi, sicer pa se tudi lepo/bolje odprejo ce jih odpiras na Google-u, npr. posljes si na Gmail in tam kliknes in odpres. Kot drugo, probaj poleg LibreOffice, se pisarniske programe za OpenOffice. Kot tretje, iz svojih izkusenj M$ bolje laufa v Linuxih znotraj virtualizacije, odsvetujem Wine in raje tu uporabi VirtualBox ali kaksno podobno resitev, kamor lahko nalozis "prave" Windowse in uporabi Microsoft Office znotraj tega okolja.
    Zmotno je tudi pricakovati, da ti bodo programi iz drugega operacijskega sistema (M$) delali v istem formatu tudi na Linuxu. Ce bos pocasi presaltal na Linux/Ubuntu, se bos moral nauciti uporabljati programe, ki so namenjeni temu operacijskemu sistemu.

    Pa veliko zacetniske srece ti zelim !
  • OpenDocument format (uporablja ga LibreOffice) je odprt, kar pomeni, da ga lahko v svoj program vgradi vsak. Dve možnosti sta zakaj MS Office 2010 tega formata ne podpira pravilno: a) so nesposobni b) podpora je namerno slaba

    Izberite pravilno :).
  • velikib Član
    uredil/-a 2. December, 2014
    ubuntu je dejal/-a:
    Kaj pa "online MS" ki ga zastonj imaš v google spletni trgovini (Chrome brskalnik) ? Potrebno je samo da ustvarite Microsoft račun in se prijavite...Tako enostavno uporabljaš MS v Linuxu brez Wine programa.
    [quote=velikib]Pri meni so izginile vse puščice, nekaj delov mi je pa čisto razmetalo!? Očitno bo treba nazaj na winse.
    - Tvoja stvar kaj boš uporabljal. Kar se nas tukaj tiče-lahko greš takoj na Winse. Noben te ne bo prosil da ostaneš na Linuxu.
    [/quote]
    Winse že uporabljam na prenosniku in niti slučajno nisem misli, da me mora kdo prositi. Se opravičujem, če je tako izgledalo. Malce me jezi monopol Microsofta.
    Hvala za vse nasvete. Se jih kar lotim.
  • Problem s Libre in MS office je malce neprijetna, ker je hčera po slabi volji zaradi Ubuntu in mojem prigovarjanju naredila predstavitev v Libre. Sedaj je težava, ker v šoli kak drugega kot MS Office ne poznajo. Predstavitev bi naj "delovala" iz ključeka in zato sem napisal, da bo treba na winse.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 2. December, 2014
    seveda javni sektor se kopa v dnarju in uporablja MS Office :-)

    v glavnem, libre office se lahko da na ključek (poglej portable apps) in se potem požene iz ključka. jaz imam precej teh odprtokodnih zadev tako seboj na obesku za ključe. pa lahko poganjam svoje stvari, če kam grem.

    ni mi pa jasno zakaj imajo to opcijo noter če ne dela kot bi morala. lahko sicer da je kje kakšna dodatna nastavitev. mislim da je nekaj takega pri writerju. d as enekaj vklopi in je potem boljša kompatibilnost. vsaj včasih je bilo tako.
  • velikib je dejal/-a:
    Sedaj je težava, ker v šoli kak drugega kot MS Office ne poznajo.
    Potem pa naj ona sama namesti LibreOffice na predstavitveni računalnik ali pa uporabi Portable Apps.
  • Kaj če izvozi prezentacijo kot pdf? Ta bi moral delati tudi v šoli.
  • Se opravičujem, sem nahitro prebral in narobe interpretiral post. Če se gre samo za predstavitev, mogoče premisli o tem, da bi exportiral v PDF. Jaz sem svojo diplomo spisal v libreofficu pred 2 leti in pravtako naredil predstavitev v libreofficu. Če ni nekih posebnih premikov (povečanje, drsenje,....), potem se exportira v pdf in na računalniku na katerem je predstavitev, klikne predstavitev (F5). To deluje zelo dobro v pregledovalniku dokumentov Evince (za PDF). Ne vem pa kako, kje je ta možnost pri windowsowih PDF programih...
  • mihafreenode Član
    uredil/-a 2. December, 2014
    Portable LibreOffice na usb ključku:
    http://portableapps.com/support/libreoffice_portable - dobro namestiti še portable java
    http://portableapps.com/support/libreoffice_portable#java

    Microsoft Office 2010 v komercialni različici wine
    https://www.codeweavers.com/compatibility/search/?name=microsoft%20office;search=app;sort[medal_linux]=DESC
    (ta različica wine ni zastonj, se pa da dobiti preizkusno različico s časovno omejitvijo, srebrna ocena za aplikacijo pomeni, da verjetno dovolj dela, da kar libreoffice izvozi, popraviš v office 2010)

    LibreOffice v oblaku
    https://www.rollapp.com/app/loimpress
    blog novica: blog.rollapp.com/2013/11/libreoffice-cloud.html
    Da se povezati z različnimi cloud mesti za shranjevanje datotek (dropbox, google drive, onedrive,...) - za ta namen bi sicer jaz naredil posebej račun, zato nisem poskusil.
    Slika:
    http://pasteboard.co/28tQvM9u.png
  • Hvala za vse odgovore. Težavo smo rešili s Libreoffice portable. Deluje odlično. Sem pa govoril s šolskim računalničarjem in bo namestil na računalnike tudi Libreoffice kar me je pozitivno presenetilo. Hčerama je namreš slednji bolj všeč kot MS office.
  • Vseeno, če hočeš enak izgled, bodo formati kot je pdf najboljši. LO odlično izvaža vanj in bo potem delalo res povsod in brez komplikacij.

    Sicer pa lepa novica.
  • velikib je dejal/-a:
    Sem pa govoril s šolskim računalničarjem in bo namestil na računalnike tudi Libreoffice kar me je pozitivno presenetilo.
    glede na to da nič ne stane in da ima preprosto vzdrževanje se človek res vpraša zakaj tega niso storili že prej. ne samo da dobro izvaža v pdf ampak dela tudi solidne uvoze (drawer ali kaj je že tisti za risanje). čeprav meni ni všeč privzeta tema in sem jo spremenil na oxygen, ki sem je bolj vajen iz Kubuntu :-)

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.