[rešeno] Ubuntu 14.10 in Windowa 8.1 boot težava

Wega Član
uredil/-a 4. January, 2015 v Programi
Kjerkoli iščem je opisan problem, ko se ob namestitvi Ubuntu ob Windows potem ubuntu noče zagnati, ampak se zažene le Windows. Moj problem je ravno nasproten: ob grubovi izbiri za zagon windows vse skupaj samo utripne in se vrne na grub menu.
Na HP Probook 4720s sem imel (čisto sveže) Win 8.1 potem pa dodatno namestil (s pomočjo ključka) še ubuntu. Odtlej ne morem več do Windows.

Komentarji

  • Kjerkoli iščem je opisan problem, ko se ob namestitvi Ubuntu ob Windows potem ubuntu noče zagnati, ampak se zažene le Windows.
    Jao,jao.... Kateri je to jezik?
  • Jejhata, jejhata! Kateri jezik je to?
    Ok, prilagam prevod, če je jezik bolj pomemben od problema.
    V teh zimskih dneh sem se namenil malo poigrati s svojim prenosnikom (HP ProBook 4720s). Zanimalo me je namreč, kako bi se kot operacijski sistem obnesel Ubuntu, ki ga imam sicer nameščenega na namiznem računalniku. Ob preizkusu pred namestitvijo ni bilo videti, da bi bilo kajrkoli narobe, zato sem se odločil za namestitev. Na prenosniku imam sicer že Windows 8.1 ki ga moram zaradi določenih razlogov obdržati, tako da sem Ubuntu namestil vzporedno na prosti del diska. Namestitev je potekala gladko, tudi nameščeni Ubuntu je deloval dobro. Ko pa sem ob zagonu hotel zagnati Windows 8.1 se ni zgodilo nič. Grub mi sicer ponudi zagon vendar se ne zgodi nič: prikaz na zaslonu utripne in se vrne nazaj na izbirni meni.
    Ob iskanju rešitve sem našel opisan le problem, kjer se noče zagnati Ubuntu, oziroma se Grub sploh ne pojavi in se samodejno zažene Windows, rešitve mojega problema pa nisem našel.
    Vljudno naprošam vse, ki bi morda imeli kakšen namig glede opisanega problema, da ga kljub morda kakšni napačno postavljeni vejici, delijo z mano. Hkrati se opravičujem, ker sem zgrešil kategorijo.

    Hvala!
  • Pozdravljeni!
    S pomočjo https://help.ubuntu.com/community/BootSectorFix mi je uspelo priti na bolj običajen problem, sedaj se ne zažene Ubuntu (niti Grub) :) , tako da se javim, če mi ne bo uspelo s pomočjo drugih forumov rešiti problema.
  • Wega, ponovno instaliraj Windows (rajš 7 kot 8.1) in potem še Ubuntu. Pri instalaciji linux os izberi možnost da se ti Ubuntu instalira poleg Windows os. Pri koncu instalacije izberi da se ti GRUB instalira na primarni disk.
    p.s. Vejica gor ali dol ni problem ampak stavek katerega sem citiral je tako nejasno napisan da sploh ne vem kaj si hotu povedat oz. vprašat.Brez zamere pa sporoči kako je potekala namestitev.
  • Wega Član
    uredil/-a 4. January, 2015
    ubuntu oprosti, najprej zato, ker je tisti stavek res grozen (včasih pišem preveč na hitro in ne preberem preden pošljem) pa tudi za pretirano otročje-užaljeno reakcijo na tvoj opomin.

    Kot rečeno zgoraj, pri poizkusu popravka boot sektorja po postopku opisanim v linku je izginil Grub, zagnal pa se je neposredno Windows (del diska kjer je ubuntu pa je postal neviden). Tako mi pravzaprav ni bilo potrebno ponovno namestiti Windows (na tem prenosniku pač morajo biti) pač pa po tvojih navodilih samo še reinstalacija Ubuntu in voila: vse dela kot je treba. No, Sedaj ob drugi instalaciji se je nekaj zgodljalo z brezžično miško in prikazom na monitorju (dela samo na prenosniku, dodatni monitor pa ne) ampak - to je že druga zgodba.
    Hvala za pomoč, kot že vsa ta leta!

    Edit: je že v redu, z naslednjim paketom posodobitev, popravkov in dopolnitev težkim čez 64 MB se je uštimalo tudi to.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.