.NET Framework 4.0 in Mono

Živjo,

Spet imam težavo z nameščanjem programov :/
Sem s.p. in moram javni upravi pošiljati elektronske račune, pri tem pa bom uporabljal njihov portal, oziroma aplikacjo za izdajanje e-računov. Ob pridobitvi gesla za dostop do aplikacije so svetovali naj preizkusim elektronski podpis e-računa. V navodilih sem videl, da moram za to imeti nameščeno orodje Microsoft .NET Framework 4.0. Na internetu sem pogledal, kaj je Linux nadomestek in našel program Mono. Sledil sem navodilom na njihovi spletni strani (http://www.mono-project.com/docs/getting-started/install/linux/#debian-ubuntu-and-derivatives) in kopi-pejstal ukazne vrstice za v terminal (naj povem, da res ne maram dela s terminalom, ker nisem dovolj izkušen v programiranju ali čemerkoli računalniškem). Ko sem zadevo skušal zagnati iz terminala, mi je napisalo, da bi moral program najprej inštalirati in naj to storim z ukazom: sudo apt-get install mono-runtime
Ko sem datoteko, ki naj bi jo odprl z .NET poizkusil odpreti s programom Mono (desni klik/open with/other application/show all applications) aplikacije Mono ni bilo na seznamu. Po nekaj poizkusih sem se vdal v usodo in se odločil, da preko Wine-a naložim Microsoftov program. Vendar mi napiše, da program ne bo inštaliran, ker imam že nameščeno različico 4.0 ali višjo. V dokumentih za Ubuntu sem med ukazi v terminalu našel ukaz: sudo apt-get purge s katerim naj bi popomnoma odstranil program, ki ga ne želim uporabljati. Ko na koncu ukaza dodam mono-runtime mi zadevo izbriše, vendar mi Microsoftovega programa še vedno noče naložiti (iz istega razloga kot prej). Mislil sem, da sem mogoče naložil dva različna Mono programa, vendar ko uporabim ukaz purge in dodam na koncu mono-xamarin mi izpiše: E: Unable to locate package mono-xamarin
Predvidevam, da se paket imenuje kako drugače in bi bil vesel, če bi mi kdo povedal kako naj zadevo uredim, da mi bo delal program .NET. Oziroma, če ima kdo izkušnje s tem, da bi zadeva delovala s kakšnim Linuxovim programom.
Še link do navodil za namestitev komponente za podpisovanje:

Hvala za pomoč

Lep pozdrav

Anže

P.S.

Uporabljam Ubuntu 14.10

Komentarji

  • Anže,
    mislim da si ti malo zamešal stvari...Wine ti je "povedal" da je NET Framework 4.0 že inštaliran in ne Mono.
    Ti imaš (po defaultu) že inštaliran NET Framework 4.0 v Wine.. Po moje ne rabiš brisati Mono da bi NET Framework delal v Wine..Upam da sem razumel tvojo težavo in ti moje sporočilo.. :)
    lp!
  • Hvala za odgovor, se mi zdi, da razumem kaj želiš povedati. Net framework je prišel skupaj z Wine-om.
    Ne razumem pa, zakaj mi potem vseeno ne deluje testni podpis, oziroma zakaj mi noče odpreti namestitvenega programa, ki ga prevzamem s portala aplikacije. Ko ga želim zagnati z Wine se samo nekaj časa vrti krogec (nalaga) nato pa neha in se nič ne zgodi.
  • Wine nikoli ne bo Windows.
  • Ali to pomeni, da bom moral dejansko naložiti windowse, da bom lahko izdal teh nekaj računov na mesec? Ali obstaja kakšna bolj priročna rešitev? Sem mislil, da Wine posnema delovno okolje windowsov in lahko z njim poganjaš aplikacije, ki so samo za windowse.
  • Ne vem kako sploh izgleda aplikacija preko katere bi mogo pošiljati e-račune da bi sploh karkoli komentiral? Ponavadi vse kar ima varnostne zaščite (takšne ali drugačne) v javni upravi je narejeno za Windows okolje (monopol Microsofta in nevednost uslužbencev oz. pomanjkanje računalniškega kadra ki uporablja Linux okolje).
    Wine osebno ne uporabljam ker me je velikokrat razočaral zaradi svojih pomanjkljivosti. Če bi na grobo naredil primerjavo je Wine približno isto kot kakšen emulator za igrice (vedno nekaj manjka da zadeva ni to kar pričakujemo od nje). Edino s pomočjo "mac parallel desktop" lahko poganjaš Windows v drugem okolju (v tem primeru je to MacOs). Vse ostalo je po mojem mnenju slaba izbira (vključno z virtualbox-om).
    Če ni alternative je edina rešitev dual bot. Naložiš Windows in potem še Linux zraven. Pri instalaciji Linuxa izbereš da se boot loader namesti na primarni disk in stvar rešena. Windows uporabljaš takrat ko pošiljaš račune-linux pa za vse ostalo.
  • Anže Ravnikar je dejal/-a:
    Ali to pomeni, da bom moral dejansko naložiti windowse, da bom lahko izdal teh nekaj računov na mesec? Ali obstaja kakšna bolj priročna rešitev? Sem mislil, da Wine posnema delovno okolje windowsov in lahko z njim poganjaš aplikacije, ki so samo za windowse.
    wine ne posnema ker ni emulator (wine pomeni "Wine is not emulator"). je pa res da omogoča uporabo nekaterih Windows knjižnic kar posledično mogoča da se lahko nekateri (ampak res samo nekateri) Windows programi zaženejo v Linux sistemu.

    glede mono - odpri software center (oz programsko središče ali kako je v slovenščini) in ga poišči tam noter ter nato namesti. naprej pa ne vem povedat kako ker ne vem za kateri program gre. ampak če ima program v dokumentaciji, da deluje v Mono potem je to to (namestiš mono in bi moralo delat).

    aja še to, če dela v wine ali če želiš voideti kaj se dogaja se program lahko zažene iz terminala z ukazom
    wine program

    tako bi moralo javiti vse napake. sicer se pa načeloma lahko v Linuxu normalno dela brez terminala. tudi navodila, ki si jim sledil se lahko izvedejo v programskem središču brez kakšne uporabe terminala. navodila uporabljajo ukazno vrstico, ker imaš lahko v Linux različna namizja (Unity, Gnome, KDE, XFCE, LXDE, i3, jWM...), ukazi pa so pri vseh namizjih enaki. torej da ni potrebno pisat 14 ali 16 navodil se pač dajo 3 vrstice ki se lahko kopirajo v terminal (lahko pa tudi v programsko središče).

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.