dostop do domače mape

Uporabljam Linux Mint z namizjem cinnamon. Konec leta sem ga nadgradil na najnovejšo različico. Vse je delovalo kot mora.
Nakar sem hotel še malo počistiti disk. Pri tem sem pretiraval in povozil zaganjalnik ter tako izgubil dostop do podatkov. Poskusil sem z live distribucijo dostopiti do home direktorija in ob tem ugotovil da sem verjetno ob prvi namestitvi omogočil kriptiranje domače mape. Ponovno sem namestil zadnjo različico Minta ob tega, ki sem ga oskrunil a tudi tako ne morem do podatkov. Ali obstaja način za rešitev posledic moje neumnosti. Uporabniško ime in geslo poznam a do tja sploh ne pridem.

Komentarji

  • gregor3000 Član
    uredil/-a 4. January, 2016

     še dobro da so podatki varni in da jih nihče ne more več odklenit oz. dostopat do njih :)

    ne vem sicer kaj vse je bilo zakodirano ampak mogoče bi bilo smiselno začeti pri obnoviti zaganjalnika. samo nisem pa povsem prepričan kako se to naredi če so podatki zaklenjeni.

    sicer bi sam zaklenil le kakšno mapo če že. ker drugače se ti zgodi ravno to. napak na disku in vse gre v maloro. druga variant pa je da se cel disk zaklene ampak se redno delajo avtomatske varnostne kopije na nek strežnik na primer.



  • Namen namestitve še ene distribucije je bil, da se obnovi zaganjalnik. Ob instaliranju  je prepoznalo že nameščen sistem a se pri ponovnem zagonu ni prikazala možnost za dostpop do njega. 
  • Verjetno ga moraš ročno mountat.. 

    Mogoče ti ta navodila kaj pomagajo https://askubuntu.com/questions/63594/mount-encrypted-volumes-from-command-line
  • Disk oz. particijo brez težav priklopim in vidim osnovne mape (tudi home). Ko želim globje so podatki šifrirani in ne morem do njih.  Staro geslo za skrbniški račun mi nič ne koristi.
    Zgornja pomoč se mi ni obnesla.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.