[15.10] sveža instalacija deluje zelo počasi

Imam prenosni Acer TravelMate 2420, 2BM ram, SSD trdi disk.
Instaliran imam dual sistem zagon Win7 in Ubuntu 15.10 do katerega sem priše z updati od  10.xx. Vse skupaj je delovalo solidno hitro, razen da sem moral vedno izklaplajti na gumb, pa tudi restart je deloval le na Alt.PrtSC+ zaporedno tipkanje tipk REISUB. Kar je zoprna telovadba prstov. Ta teden pa sem se odločil, da naredim svežo instalacijo Ubuntu, Win7 pa pustim kot je.
Razen, da sem moral takoj po uvodnem ekranu klikniti Alt, da sem prišel do menija DVD in na to še F6, kjer sem izbral NOMODESET, je instalacija potekla BP in hitro.
Ko pa sem zagnal UBUNTU, pa je vse delovalo zelo počasi. Od logina, ki sem ga rešil s pomočjo ata Gugla do oken, ki so se odpirala zelo počasi in le korakoma.
Instaliral sem CCSM, urejevalnik nastavitev CompizConfig in izključil vse grafične učinke.
Ubuntu sedaj deluje solidno in okna se odpirajo normalno.
Še vedno pa zelo počasi deluje ko izbiram nov program, instalira pa se normalno hitro.
Kje in kako bi lahko še optimiral. Če je prej delovalo vse OK, sem prepričan, da bi tudi sedaj moralo z svežo instalacijo.

Komentarji

 • Zveni, kot da laufaš Unity 2D.
  Kaj ti izpiše 
  echo $DESKTOP_SESSION

  Če izpiše ubuntu, potem so mogoče težava gonilniki za grafično.

  Če imaš pa še vedno težave z nomodeset ob zagonu pa lahko uporabiš https://askubuntu.com/questions/38780/how-do-i-set-nomodeset-after-ive-already-installed-ubuntu/38782#38782 ta način, da je nomodeset vedno notri.

 • ja, izpiše ubuntu, kaj pa sedaj?

 • CrazyLemon Skrbnik
  uredil/-a 9. February, 2016
  Torej uporabljaš 3D, kar pomeni da so težava gonilniki. Prilepi izpis ukaza
  lspci -v | grep VGA

  To izpiše katero grafično uporabljaš. Je pa 'star' laptop in ne vem če gonilniki, še podpirajo grafično.

 • 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA controller])
  danes ni bilo časa, da bi se ukvarjal s tem, sem pa sedaj naredil to in zgoraj je izpis kaj mi je javilo


 • če je to to:

  Processor: Intel Celeron M 370
  Graphics Adapter: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 900 128 MB

  potem svetujem raje Xubuntu ali Lubuntu.

  A v win7 delajo vsi posebni učinki namizja ali je to kaka starter verzija?

  Ubuntu namizje rabi kar solidno grafično da vse tekoče deluje, ker uporablja 3D pospeševanje.


  Druga varianta je gnome flashback ali kako se zdaj imenuje. Ali pa kakšno Mate namizje (ki je enako staremu Gnome  = tistemu v 10.xx). To se lahko kar namesti zraven, pa je.

 • Hm.. Zanimivo je to, da ti je ob nadgradnji deloval normalno ob sveži namestitvi pa imaš težave z gonilniki.
  Predvideval sem da intel gonilniki pridejo z jedrom ampak očitno ne. Lahko poskusiš z namestitvijo prek https://download.01.org/gfx/ubuntu/15.10/main/pool/main/i/intel-linux-graphics-installer/intel-linux-graphics-installer_1.2.1-0intel2_i386.deb
  Zdownloadaš, dvakrat klikneš, odpre se programsko središče ubuntu, klikneš Namesti in nato odpreš program in verjetno slediš navodilom. Kaj se zgodi po tem ne vem, ker nimam intel grafične in ne poznam postopka.
 • windows 7 ultimate, je pa res da je zaznal grafiko le kot generični VGA
 • OK, namestil sem LXDE, Mate in morda bom še kakšno namizno okolje. Moj stari laptop dela s temi okolji kot šusssss.
  Moram sicer še ugotoviti, ali mi bodo delali vsi programi, ki jih jaz rabim in če, sem na konju.
  Linux okolje uporabljam že kar nekaj let, pa nisem vedel da lahko imam različna namizna okolja. Navdušen sem, prav res.
  Kar se tiče Ubuntu in počasnosti, pa domnevam, da je v stari instalaciji 'podedoval' gonilnike in grafični način iz prve instalacije in je zato deloval hitro. Verjetno pa so sedaj novi updati povozili stare gonilnike in je pač vse zaštekalo. Zato je vsaj malo pomagal compiz in izključitev vseh grafičnih učinkov. Ob novi instalaciji, pa so že v osnovi prišli drugi gonilniki za grafiko in je bilo adijo hitrost.
  Pa še to, ali je 3D vključen v ta lahka okolja?
 • Programi bodo čisto enako delali, ne glede katero namizje imaš instalirano (samo okvir od okna je drugačen). Kar se pospeševanja 3D tiče je odvisno od gonilnika. Ta je čisto isti, v vseh verzijah *ubuntu. Razlika je samo, ali samo namizje nujno potrebuje 3D pospeševanje, da prikaže sliko, oz. ali so v namizju 3D učinki omogočeni.
 • Hvala Dragan, zdaj pa bi rad še vedel kako preverim ali so 3D učinki omogočeni.
 • Ta del je mislim da enako pri intelu kot AMD:

  To see your OpenGL information, you can run the commands below. Make sure your OpenGL renderer string does not say "software rasterizer" or "llvmpipe" because that would mean you have no 3D hardware acceleration:
  sudo apt-get install mesa-utils
  LIBGL_DEBUG=verbose glxinfo

  Sicer pa 3D deluje, samo problem je ker namesto grafične uporablja CPU, ki deluje na drug način. Razliko sta dobro enkrat predstavila MythBusterja video je nekje na youtube.


  drugače, če ni 3D strojnega pospeševanja na kartici potem vse kar rabi 3D razne igre itd. deluje počasi. medtem, ko stvari, ki ga ne potrebujejo ali pa kjer je tudi CPU čisto dovolj pa delujejo hitro. se pravi razni programi za namizje kot so Office, spletni brskalniki (večina funkcij) ali kaj podobnega.


Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.