Zunanji disk

Pozdravljeni,

Instaliran imam Ubuntu 14.04. Uporabljam tudi zunanji disk, ki sem ga prej uporabljal v Windowsu (formatiran ntfs) . Z Geparted  sem ga formatiral v ext4. Formatiranje se uspešno izvede, vendar ne morem dostopati do diska. Javlja mi, da nisem lastnik.

Prosim za pomoč. Sam imam s tem zelo malo izkušenj.

Komentarji

  • gregor3000 Član
    uredil/-a 16. March, 2016

    chown ukaz bo pomagal v terminal, sicer se pa nautilus zažene kot root in spremeni lastnika: http://askubuntu.com/questions/512514/change-ownership-of-external-drive

    mislim da gksudo ne dela več oziroma ga je treba namestiti. gksu in pkexec pa mislim, da delata.

    edit: kot kaže tudi gksu (ki je enako kot gksudo) ne dela v redu več: http://askubuntu.com/questions/284306/why-is-gksu-no-longer-installed-by-default

    ampak se še lahko namesti na 14.04. verjetno ga bo zamenjal pkexec.

    drugače pa, če je disk samo za shranjevanje podatkov je lahko tudi v NTFS brez problema. edino kar je, je dobro vedeti, da če že pride do kakšne težave, so potrebna windows orodja za reševanje (recimo chkdsk, orodje za defragmentiranje ali kaj podobnega).

  • V bistvu je najboljše da je zunanji disk fat32 (razni usbji)/ntfs, ker če ga kam s sabo neseš pa je tam ponavadi Windows, ti ga Windows z ext4 ne bo prepoznal (vsaj včasih ga ni). :)
  • nidari Član
    uredil/-a 17. March, 2016
    Hvala za nasvet.  Ostal bom pri ntfs
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.