Ubuntu se noče zagnati iz SSD diska

Imam nov barebone računalnik Gigabyte, ki ima samo SSD (nima HDD). Prišel je brez sistema, tako da je Ubuntu edino, kar je gor. Ubuntu mi normalno deluje z USB-ja in se tudi normalno namesti na SSD. Vendar ko poskušam zagnati sistem brez USB (torej po namestitvi), najprej javi:
i8042: No controller found
Gave up waiting for root device
ALERT! /dev/disk/byuuid/.... does not exist.
Dropping to a shell.

Seveda pa zadeva še vedno normalno funkcionira, če jo zaženem iz ključka. Po zagonu iz ključka je sicer SSD v sistemu viden in dostopen.

Kaj narediti?

Komentarji

  • Ko si namestil sistem, si najbrž bootloader namestil na USB ključek, namesto na SSD: https://help.ubuntu.com/community/Grub2/Installing

  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Ko si namestil sistem, si najbrž bootloader namestil na USB ključek, namesto na SSD: https://help.ubuntu.com/community/Grub2/Installing


    Možno. Glede na napotke v gornjem linku bom poskusil z Boot-repair aplikacijo in bom poročal, kaj se je zgodilo. Zaenkrat hvala.
  • mpeter3 Član
    uredil/-a 17. March, 2016
    Žal nobenega uspeha. Šesti dan, 50+ poskusov. Linux je zabaven, je pa zamuden.
    A je kdo pripravljen pogledat kak izpis, iz katerega bi napaka podrobneje izhajala? (+kaj je treba izpisati?)
  • Kaj pomeni 50+ poskusov? Namestitve? Poskusi prek ubuntu minimal namestit pa tam znotraj možnosti izbereš ubuntu desktop.
  • Glede na to, da ti klasična ponovna namestitev ne gre, je treba razjasniti, ali nameščaš v načinu UEFI ali v fallback načinu?
  • Mislim, da je to UEFI namestitev. Ključek je nastal s pomočjo UNetbootin, gre pa za 14.04 LTS. Nameščam tako, da iz Live session uporabim opcijo namestitve desno zgoraj na namizju. In CrazyLemon, ja, več kot 50 krat sem poskusil.
  • Pa si poskusil kaj drugega gor namestit? Recimo fedoro ali debian?Da se prepričaš da ni software krivec ampak mogoče hardware?
  • Fedoro imam na ključku in Live dela, jutri bom poskusil še s tem. Mineva 7. mesec, odkar sem sklenil nehati financirati gospoda Gatesa, vendar kljub pridnemu učenju Linux ni lahka naloga.
  • Če je UEFI, potem moraš zaganjalnik namestiti na poseben razdelek, ki že obstaja od prejšnje namestitve. Pri tem ti lahko pomaga orodje BootRepair: https://help.ubuntu.com/community/UEFI#Converting_Ubuntu_into_UEFI_or_Legacy_mode

  • Ledstorm +++ Član
    uredil/-a 19. March, 2016
    Pojdi v Terminal in poskusi:

    sudo grub-install /dev/sda

    Vpiši svoje geslo in ti bo nanovo namestil grub. Samo prej vzami ven potem ključek usb, preden potrdiš v teminalu.

    (sda) je disk. Če vidiš, da je ssd sda, ali sda1, sda2, popravi zgornje na tvoj način.

  • CrazyLemon je dejal/-a:
    Pa si poskusil kaj drugega gor namestit? Recimo fedoro ali debian?Da se prepričaš da ni software krivec ampak mogoče hardware?

    Namestil sem Fedoro in z njenim zagonom ni težav, a kaj, ko je maksimalna ločljivost zaslona 800x600. Sux. Tega se mi pa ne da reševati, ker načeloma Fedora ni moja prva izbira. Zdaj sem dal zadevo nazaj v trgovino, ampak so mi rekli, da se bodo oni potrudili namestiti Ubuntu. Mogoče bo s 14.10 druga pesem. Če mi ne bi bilo do Unity, bi namestil Mint.

    Zaenkrat hvala vsem ostalim, bom pa poročal, kaj so naredili pri dobavitelju.
  • mpeter3 je dejal/-a:

     
    Namestil sem Fedoro in z njenim zagonom ni težav, a kaj, ko je maksimalna ločljivost zaslona 800x600. Sux.


    Ja verjetno je gonilnike za grafično še potrebno namestit.
  • Samo_86 Član
    uredil/-a 26. July, 2016
    Sem imel isto težavo s SSD diskom, da si lahko v ubuntu prišel samo z USB-jem za namestitev. Problem je to kar je omenil R33D3M33R, da se ti je grub namestil na USB ključek, ker ga je vzelo za sda1.
    Rešitev je da, ko prideš v Ubuntu idi v terminal in zaženi ukaz:

    sudo grub-install /dev/sda
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.