GNOME Commander in souporaba z Windows preko VPN

GNOME Commander je edini po hitrosti z Windows primerljiv filebrowser. Vse ostalo je noro počasno (tudi 50x počasnejše). Ampak po številnih poskusih mi ne uspe, da bi se povezal na službeni strežnik preko SMB. Zadeva dela le lokalno. Ko je vzpostavljena VPN povezava, bi se moral povezati na oddaljen strežnik. Karkoli vpišem, no succes.

Zaadeva normalno dela z Nautilusom, ampak kaj, ko mi ni do tega, da bi 15 sekund čakal, da se odpre posamezni subfolder.

Ali je kdo, ki ima več izkušenj z GNOME Commanderjem? Kaj je treba vpisati pod souporaba, oddaljena mapa, uporabniško ime, geslo, ime domene?

Komentarji

  • gregor3000 Član
    uredil/-a 21. March, 2016

    a tudi z IP ne dela?

    uporabniško ime in geslo je od diska/strežnika, ki se dostopa.

    pri sambi mislim da morajo biti vsi v isti delovni skupini (workgroup)


    edit:  če ni treba kakšnega predogleda delat gre vse lažje in bistveno hitreje s sFTP.

  • FTP = zakon! Hitro kot blisk. Hvala. Najboljši nasvet letos. Sicer ne dela z GNOME Commanderjem, ampak je hitro tudi v Nautilusu.

    Sedaj moram še ugotoviti, kako odpreti datoteko v LibreOffice, ker mi tam kot uporabnika ponuja le "anonymus", jaz pa moram vtipkati uporabniško ime, ne "anonymus". Mi znaš tudi tu pomagati?

  • ne vem kaj se je zgodilo s Sambo. imam Kubuntu 14.04 (nadgrajen iz 12.04) in ko sem ga nadgradil, sem mislil da bom izgubil živce. it windows je bil dostop soliden obratno slabo. podobno tudi dostop do Raspbery Pi. obupno počasi. sFTP pa zelo hitro. eno stvar je treba pazit, mislim dda FTP ne pozna copy ukaza znotraj map ampak samo premik. zanj uporabljam Filezillo.


    glede libre office, to je neka čisto druga težava predvidevam. ne vem za kakšnega uporabnika tu gre. ali je datoteka zaklenjena?

  • FTP dela super, če je datoteka za branje (npr. PDF). Če pa jo poskusiš odpreti za urejanje (npr. DOC), pa LibreOffice tega ne pusti oz. kar naprej sprašuje za geslo uporabnika "anonymous", ki se ga ne da spremeniti.  Datoteke se preko SMB (ki je pravi polž) da urejati in niso zaklenjene.

    Ne vem tudi, zakaj ne dela DAV:// ali DAVS://.  Javlja: Neobravnavano sporočilo napake: Napaka HTTP: Not Implemented

    Kakšna ideja?

  • ja seveda. FTP je bolj namenjen samemu prenosu datotek kot urejanju. mogoče bi bilo pametno ugotoviti zakaj je SMB počasen. verjetno je v kakšnem cache finta, in vedno na novo bere namesto, da bi uporabil staro "sliko" in samo dodal kar je novega. vem da včasih ni počel tega pri 12.04. samo meni se ni dalo potem naprej raziskovati, ker sem tako ali tako smb uporabljal v glavnem za prenos podatkov.

    za urejanje datotek na strežniku doma pa mislim da je dobra varianta owncloud. zdaj pripravljajo različico za RaspberryPi skupaj z Western Digital in njihovim posebnim diskom. Po mojem bo to na koncu kar luštna poceni zadeva za domačo uporabo (nekaj uporabnikov). Pa še zelo malo energije porabi (4W, 5 W max). 

  • Izgleda, da za nemožnost odpiranja datotek preko FTP v LibreOffice-u ni bil kriv Linux. Na NAS strežniku je bilo treba nastaviti, da je pri FTP omogočen uporabnik "anonimous", poleg tega pa še, da ima uporabnik "guest" polne pravice pri datotekah.

    Izgleda tudi, da bo treba pri NAS strežniku nastaviti WebDAV in da tudi to ni stvar Linuxa. Ni pa ravno samo tako enostavno, kot za FTP.

    Dostop preko FTP zdaj polno funkcionira in dostop do datotek z Linux-om ni nič počasnejši od dostopa z Windows. Pravzaprav je pri starejših računalnikih (kjer sta gor oba sistema in je možna primerjava) razlika v hitrosti v prid Linuxu.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.