DejaDup backup drugega uporabnika

Na računalniku imam več uporabnikov. Če med sistemskimi nastavitvami izberem Varnostne kopije (Backup), mi privzeto omogoči samo backup mojega home direktorija.

Sicer lahko dodam home direktorije drugih uporabnikov, ampak potem DejaDup javi napako ker nima pravice branja.

V bistvu bi moral DejaDup zaganjati kot root? Ali obstaja kakšna druga rešitev da zbackupiram vse /home imenike obenkrat?

Komentarji

  • gksu deja-dup-preferences

    Pa pol izbereš kaj želiš.

    Tu je pa vedno rsync v cronu :)

  • Hmm, pa potem zna sam dela schedule? Oziroma, da zazna, da sem priklopil zunanji disk in potem avtomatsko naredi backup?

    Rsync sicer uporabljam, ampak rabil bi tudi inkrementalne backupe.
  • To lahko sam narediš z udev pravili. Neki v tem smislu https://askubuntu.com/questions/670197/udev-rules-targeting-every-usb-device
  • Je kdo že preikusil tole:
    - http://luckybackup.sourceforge.net/index.html
    - https://wiki.ubuntu.com/TimeVault/ScreenShots

    Grsysnc/Rsync poznam in uporabljam. Kaj pa tole:
    - https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem/SimpleBackupSuite

    V glavnem, zanima me, če ima kdo izkušnje s tem. Zanima me nekaj, kar je zanesljivo pa preprosto za uporabo za povprečnega uporabnika.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 23. May, 2016
    lukcybackup meni nekaj ni hotel delat. nisem uspel ugotoviti zakaj ne.

    kaj pa Duplicati: http://www.duplicati.com/
    Ali pa Areca Backup: http://www.areca-backup.org/
    Ali pa CLI orodje rdiff-backup: http://www.nongnu.org/rdiff-backup/

    ali pa če delaš pull backupe na strežnik BackupPC: http://backuppc.sourceforge.net/info.html#screenShots

    Jaz imam Areca. Preko GUI si nastaviš kaj in kako bi imel in nato kreiraš skripto, ki jo dodaš v cron. za več uporabnikov verjetno pač prilagodiš uporabnikom in zaženeš kot root. V glavnem jo pa uporabljan na Win, kjer sem jo dodal v task manager. na linux se bolj poredko uporabi, ker ga ugašamo.

    v glavnem pogleda, če je kaj novega in naredi backup. recimo za slike in video, ki se ne spreminjajo ni treba da jih stisne, zato se lahko potem restore dela preko programa ali pa enostavno na disku poiščeš mapo s sliko. ostali podatki se stiskajo in se restore naredi preko programa. vmes mi je crknil root disk za OS na serverju, po menjavi sem ponovno nastavil in Areca je normalno lahko povrnila backup. sem mislil da ne bo šlo ali d ane bo znal, pa ni bilo problema. prav tako lahko brat iz drugega konca mesta pošilja backup na strežnik preko SSH tunela. za paranoične ali če so kočljive slike se pa da tudi kriptirati pred pošiljanjem podatkov.

    moram pa še naštudirat rdiff za backup od OS na strežniku. zaenkrat vsake toliko časa sliko naredim. samo bi rad da je to tudi avtomatsko narejeno in v verzijah.

    duplicati (verzija 2.0) nisem potem vzel ker nima variante brez stiskanja podatkov. načrt je bil da se bodo slike prenesle na strežnik, kjer bodo na voljo (samo ogled) preko piwigo določenim uporabnikom. pa nisem imel časa rešiti piwiga. zato sem nazadnje vse opustil in sprejel da teh slik ne bomo gledali ampak se bodo tiste, ,ki so namenjene za ogled - le izbor) naložile na owncloud pa je...

    sicer pa dobra lista programov: https://wiki.archlinux.org/index.php/Synchronization_and_backup_programs
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.