[rešeno] Skupna raba datotek prek LAN omrežja

CrazyLemon Skrbnik
uredil/-a 17. August, 2016 v Programi
Ta razprava je bila ustvarja iz komentarjev razdeljenih iz: Kaj namestiti.

Komentarji

  • Tudi jaz sem popolni začetnik na sistemu UBUNTU in potrebujem pomoč pri:
    - izdelava povezave med dvema računalnikoma katera sta povezana med seboj z router-jem. Eden ima žično povezavo drugi je brez žično povezan na router. Na obeh rač. je nameščen Xubuntu 16.04.1in oba imata dostop do interneta. Na oba sem naložil aplikacijo GIGOLO in SMB4K.
    Na enem od računalnikov imam vgrajena dva diska in prvega (sistemskem) mi je uspelo nekako postaviti v omrežje, drugega pa ne uspem nastaviti kaj šele dodati določeno mapo v skupno rabo.
    Zanima me ali mogoče obstaja kakšna aplikacija za XUBUNTU s katero so takšna dejanja lažja kot nap. desni klik na mapo katero želimo dati v skupno rabo in že deluje.

    hvala za odgovor
  • to sicer sodi v svojo temo.

    ampak drugače samba deluje tako, da z desno klikneš in prek lastnostih mape daš v skupno rabo. pomembno pri sambi je, da sta oba računalnika v isti delovni skupini (workgroup). samba bi moral biti že nameščena privzeto. in pa seveda mapa mora biti vsaj bralna (dovoljenja!).

    drugače pa je še en kup drugih protokolov na voljo kot so NFS, sFTP...

    sam sem imel malo težav s Sambo pri Linux-Linux povezavi in ugotovil, da sFTP bistveno hitreje deluje. v LAN omrežju se lahko uporabijo samo gesla, če pa se povezuješ na domače omrežje tudi od drugod potem pa obvezno vsaj ključe (ključ+geslo) in fail2ban ali kaj podobnega. je pa res da ima sFTP določene omejitve.
  • Samba ni naložena privzeto vsaj pri ver. XUBUNTU 16.04.1. Desni klik ne pokaže opcije skupna raba. Na youtub-u sem pregledal nekaj filmčkov z razlago o tej zadevi vendar niso za UBUNTU verz. 16.04.1 verjetno so za starejše verz., ki pa seveda imajo možnost desni klik in dodaj v skupno rabo. Niti mi ni čisto razumljivo kako ustvarim novo delovno skupino. 
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 17. August, 2016
    kaj pa tole?:

    https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2311605

    če ne pa prosim prilepi datoteke : /etc/samba/smb.conf

    iz obeh računalnikov.

  • Uspelo, najlepša hvala. Kam pošljem čokolado:)?
  • Še nekaj sem včeraj opazil.
    Doma uporabljam Asus oplay za predvajanje videov na televiziji. Seveda je omenjena naprava povezana žično preko ruterja do TV-ja. Ravno tako je računalnik z nameščenim Xubuntu sistemom povezan žično na omenjen ruter. Na računalniku lahko mapam določim skupno rabo. Te mape tudi vidim in na predvajalniku Oplay. Težava pa je v tem, če želim odpreti omenjeno mapo me vpraša za ID in password. Pipenjam link na podobno temo z windows sistemom. https://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20110302093513726&board_id=19&model=O!Play+HDP-R1&page=1&SLanguage=en-us
    Moje vprašanje je ali je v Xubuntuju to zadevo preko nastavitev možno spremeniti (prijava brez passworda ali kaj podobnega)?
     
      
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 18. August, 2016
    mislim, da je v nastavitvah sambe guest ok = yes
    in pa seveda vsa dovoljenja.
    lahko se pa tudi posebej uporabnik naredi za dostope do samba, brez root pooblastil (preskoči del ki govori o nameščanju NTFS particij):
    http://serverfault.com/questions/630631/how-to-make-samba-share-to-not-ask-for-password

    čokolado lahko pošlješ Sergey Brinu in Larry Pageu. :smiley:  :smirk: 

    mimogrede, kakšne so pa možnosti v Thunarju? a nima možnosti za kak public dostop oz. da se dodeli to brez gesla?

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.